Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähetystyöntekijänä Maon Kiinassa

Päivö Parviainen 1912–2015

Ihmiset
 
Sakari Pinola
Päivö Parviainen
Päivö Parviainen

Lähetystyöntekijä, rovasti Päivö Parviainen kuoli 19. huhtikuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt Joensuussa 19. kesäkuussa 1912 ja oli kuollessaan 102-vuotiaana Suomen vanhin pappi.

"Minä vien sinut Kiinaan ja tuon sinut sieltä takaisin Suomeen ja olen sinun kanssasi, kunnes saatan sinut kirkkauteeni." Tämän äänen Päivö Parviainen kuuli valmistautuessaan viimeisiin tentteihinsä Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa vuodenvaihteessa 1934–35. Näyn toteutuminen odotti kuitenkin yli kymmenen vuotta.

Saatuaan pappisvihkimyksensä Turussa 1935 Parviainen toimi apupappina eri puolilla Suomea ja talvisodassa sotilaspappina Rukajärvellä. Sotien jälkeen hän osallistui Suomen Lähetysseuran lähetyskurssille, ja 1946 hänet lähetettiin 2. maailmansodan jälkeiseen rauhattomaan Kiinaan.

Tajungin seurakunnasta Luoteis-Hunanissa tuli Parviaisen keskeisin työpaikka. Sieltä käsin toiminta ulottui ympäröivän maaseudun seurakuntiin. Kun kommunistijoukkojen toiminta kiihtyi Kiinassa 1949, Lähetysseura kutsui kaikki työntekijänsä Suomeen. Parviainen koki kuitenkin, että hänen täytyy jäädä Kiinaan seurakuntalaistensa tueksi.

Seuraavien neljän vuoden ajan hän oli Tajungissa viranomaisten jatkuvan silmälläpidon alaisena. Työmahdollisuudet oli rajoitettu omaan kotiin ja jumalanpalveluksiin kirkossa. Vuodet olivat kuluttavia. Lopulta, joulukuussa 1953, hänen oli jatkuvasti kiristyvien olosuhteiden pakosta ja kiinalaisten ystäviensä pyynnöstä jätettävä työnsä ja palattava Suomeen.

Parviaisen lähetystyö kiinalaisten parissa ei kuitenkaan päättynyt tähän. Kun Lähetysseura vuonna 1956 aloitti työn Taiwanissa, hän oli yksi sinne lähetetyistä neljästä työntekijästä. Taiwanin työvuosia kertyi lopulta kaikkiaan kymmenen.

Kotimaanlomallaan Suomessa 1964 Parviainen avioitui lähetyskurssitoverinsa, teologian maisteri Annikki Holman kanssa. Seuraavana vuonna "nuoripari" lähti yhdessä Taiwaniin, ja tätä yhteistä elämänmatkaa kesti Eeva-Annikki Parviaisen kuolemaan saakka 1996.

Eläkkeelle siirtyminen 1974 ei sekään merkinnyt lähetystyöntekijän kutsumuksen päättymistä. Parviainen tutustui Suomeen tulleisiin kiinaa puhuviin Vietnamin pakolaisiin. Pian heidän keskuuteensa syntyi raamattupiiri ja sen yhteydessä alkoi myös kasteopetus. 40 eläkevuotta täyttyivät puhujamatkoista eri puolille Suomea, sairaala- ja vankilavierailuista, sielunhoidosta, lähetystyön vastuunkantajien tapaamisista ja lukuisista matkoista ystävien luo Kiinaan ja Taiwaniin.

Maaliskuun kahdeksantena tänä vuonna oli Kallion kirkossa Helsingissä ainutlaatuinen tapahtuma: rovasti Päivö Parviaisen pappisvihkimyksen 80-vuotisjuhlamessu. Vain muutama viikko tämän jälkeen kutsumukselleen uskollisen lähetystyöntekijän pitkä ja rikas elämä tuli päätökseensä.

Kiinassa Parviaiselle annettiin kiinalainen nimi "Valkoinen Kirkas Valo".

Sakari Pinola
Kirjoittaja on Päivö Parviaisen ystävä ja työtoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!