Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennuttajasta tuli edunvalvoja

Jouko Rantanen 1938–2015

Ihmiset
 
Matti Loukola Veikko Myllyperkiö
Jouko Rantanen
Jouko Rantanen

Toimitusjohtaja Jouko Rantanen kuoli 7. maaliskuuta Meilahden sairaalassa Helsingissä. Hän oli varsinaissuomalaista sukua, mutta syntynyt 3. helmikuuta 1938 Hankasalmella.

Diplomi-insinöörin työuran alku IVO:lla rakennesuunnittelijana loi pohjan suurten hankkeiden ohjaukseen.

Rantasesta tuli 1966 Helsingin kaupungin metronsuunnittelutoimiston rakennuttajatoimiston päällikkö. Hän vastasi toteutuksesta myös junien ja sähköjen osalta ja toimi metrojohtaja Unto Valtasen sijaisena.

Rantanen valittiin 1973 Helsingin kaupungin rakennusviraston rakennuttajapäällikön virkaan. Hankkeet seuraavan 10–15 vuoden tähtäyksellä pantiin järjestykseen ja nähtäville. Urakointia lisättiin ja talotyöntekijöiden määrä väheni, jäljelle jäi kolmisensataa remonttimiestä.

Rantasen työ Eteläranta 10:ssä Suomen rakennusurakoitsijaliiton (SRUL) toimitusjohtajana alkoi 1979. Hänelle vakuutettiin, että liiton jäsenet eivät järjestä kartelleja eikä poliittiseen rahoitukseen osallistuta. SRUL hoiti asioita suhteessa rakennuttajiin, Suomen rakennusteollisuusliitto SRTL taas työntekijöihin. Liitoilla oli paljon yhteisiä hankkeita.

1980-luvulla urakoitsijajärjestöt, rakennuttajaliitto ja teollisuuden rakennuttajat kehittivät rakennusurakoinnin pelisääntöjä ja sopimusehtoja.

Rantasen kokemus ja henkilösuhteet loivat hyvän työskentelyilmapiirin. Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Oleg Davidovin kanssa neuvoteltiin sopimus myös rakennusvientiurakan yleisistä sopimusehdoista, ja Euroopan vientiurakoitsijajärjestön toimesta ne käännettiin myös englanniksi.

Rantanen edusti rakentajia runkosopimusneuvotteluissa ja vuotuisissa Neuvostoliiton kaupan kuvioissa. Neuvostoliitossa käyntejä tuli 1980-luvulla 53. Matkapäiviä aiheutti myös osallistuminen Euroopan urakoitsijaliiton ja Euroopan vientiurakoitsijoiden toimintaan.

Järjestöfuusiossa vuonna 1991, jossa urakoitsijaliitot ja työmarkkinajärjestö yhdistettiin, Rantanen nimitettiin omasta pyynnöstään Rakennusteollisuuden Keskusliiton kansainvälisten ja vientiasioiden johtajaksi ja jäi samalla osa-aikaiselle eläkkeelle.

Nuoruusvuosien harjoittelu HKV:ssä Eläintarhan urheilukentällä johti 200 metrin aitajuoksun nuorten Suomen mestaruuteen vuonna 1955. Myöhemmin tenniksestä muodostui säännöllinen urheiluharrastus.

Eläkkeellä ollessaan Jouko Rantasella oli aikaa perheelle, lapsille ja lapsenlapsille. Hän harrasti myös sukunsa varhaisimpien vaiheiden tutkimista ja luki kirjallisuutta historiasta ja elämäkerroista tähtitieteeseen. Ystäviensä kanssa hän puhui puheluja ja tapasi heitä kahvin tai lounaan merkeissä.

Jouko Rantanen oli ystävällinen ja seurallinen. Ongelmia hän tarkasteli sitkeästi useasta näkökulmasta ja yritti löytää tasapuolisen ratkaisun.

Eläkevuosina hän oli hyvämuistisena mukana muutamassa rakennusinsinöörien ammattijärjestön historiikkihankkeessa. Hän myös ilahdutti ystäviään matematiikan ja fysiikan popularisoinneilla ja otoksilla teekkarihenkisestä vitsikokoelmastaan.

Matti Loukola
Veikko Myllyperkiö
Kirjoittajat ovat
Jouko Rantasen työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit