Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ensimmäinen baseball-ammattilainen lyö enää rakkaudesta lajiin

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Baseball-jätti lyö enää rakkaudesta lajiin
Baseball-jätti lyö enää rakkaudesta lajiin
Suomen ensimmäinen baseball-ammattilainen Jukka Kurvinen nauttii nykyään hyvästä pelistä enemmän kuin voittamisesta. Toimittaja: Jaana Laitinen, kuvaus ja leikkaus: Ville Männikkö

Yksi lyönti voi viedä miehen pitkälle. Espoolaisen Jukka Kurvisen, 36, se vei ammattiurheilijaksi Ruotsiin.

Kaikki alkoi Espoosta Mäkkylän ala-asteelta. Kurvinen oli 11-vuotias, kun kouluun tuli kolme pelaajaa kertomaan baseballista. Luennon jälkeen halukkaat saivat mailan käteen.

"Heti ensimmäinen lyönti osui. Muistan, miten hyvältä se tuntui."

Kodin lähelle perustettiin joukkue, jossa hän alkoi treenata. Siitä on nyt neljännesvuosisata. Ura on tuonut kahdeksan Suomen mestaruutta espoolaisessa Exposissa ja kolme Pohjoismaiden mestaruutta maajoukkueessa.

Kurvinen on myös ensimmäinen suomalainen, joka on pelannut baseballia ammattilaisena ulkomailla.

Suomalainen baseball-ammattilainen? Se voi kuulostaa hullulta, sillä moni ei tiedä, että Suomessa lajia edes pelataan.

SM-liigassa pelaa tänään alkavalla kaudella viisi joukkuetta. Liiga starttasi 1981, jolloin myös alan liitto perustettiin.

Lajin ensimmäinen tuleminen oli kuitenkin olympiavuonna 1951. Silloin Suomella oli baseball-maajoukkue, joka pelasi näytösotteluita.

Kurvinen pelasi Ruotsissa kesäkauden 2004. Hän oli tavannut kansainvälisissä turnauksissa ruotsalaisia seuroja ja pelaajia ja kuullut, että länsinaapuriin voisi aueta pelipaikka. Numeroita vaihdettiin, ja niin kovaksi lyöjäksi tunnettu suomalaisjätti siirtyi Skövde Saints -joukkueeseen.

Seura maksoi kaikki Kurvisen kulut eli matkat, asunnon, ruoan, auton käytön, netin ja puhelimen. Saintsissa pelasi kaksi amerikkalaista ja Kurvinen kolmantena ulkomaalaisena. Ruotsissa pelin taso on kovempi, ja Kurvinenkin joutui petraamaan taitojaan.

"Pelasin kotiuttajan roolissa. Se oli tuloksellista peliä", hän kuvaa vaatimattomasti.

Se tarkoittaa, että hyvin meni. Seura oli kiinnostunut pestaamaan hänet seuraavanakin keväänä. Kurvisen diplomi-insinöörin opinnot Otaniemessä olivat kuitenkin siinä vaiheessa, että hän piti parhaana jäädä kotimaahan hankkimaan alan työkokemusta.

Kurvisen lisäksi ulkomailla on pelannut suomalaisia muun muassa Saksassa ja Irlannissa sekä lajin kotimaassa Yhdysvalloissa pienissä yliopistojoukkueissa.

Ville Männikkö
Jukka-Pekka Kurvinen pelaa tätä nykyä usein kotiuttajana. "Hyvä kotiuttaja eli clean up lyö kovaa ja tarkasti, mielellään takakenttään. Niin saadaan pesät tyhjäksi ja juoksijat kotiin isolla prosentilla."
Jukka-Pekka Kurvinen pelaa tätä nykyä usein kotiuttajana. "Hyvä kotiuttaja eli clean up lyö kovaa ja tarkasti, mielellään takakenttään. Niin saadaan pesät tyhjäksi ja juoksijat kotiin isolla prosentilla."

Nyt Jukka Kurvinen on 36-vuotias perheenisä. Hän pelasi viime kauden Malmi Bulletsissa.

Sarja alkaa tänään, mutta Kurvinen myöhästyy sen aloituksesta. Hän työskentelee käyttöinsinöörinä öljynjalostamossa Porvoossa. Huoltoseisokki vie Kurviselta kaiken ajan kaksi kuukautta.

Sen jälkeen hän pelaa taas, mutta ei hampaat irvessä voittaakseen vaan rakkaudesta peliin.

"Nautin pelaamista ja treenaamisesta edelleen. Olen saavuttanut liki kaiken, mitä baseballissa voi Suomessa saavuttaa. Siksi voittaminen ei ole minulle enää ykkösasia vaan se, että laji kehittyy ja taso nousee. Ja että nuoria saadaan kasvatettua mukaan."

Laji pyörii Suomessa täysin vapaaehtoisten varassa. Kurvinen uskoo, että baseball voisi kiinnostaa nykyistä useampia pesäpallon luvatussa maassakin. Laji on kansainvälinen, ja sen mukana pääsee pelireissuille ulkomaille.

"Meillä on sama ongelma kuin muilla pienillä lajeilla. Jotta harrastajamäärä kasvaa, tarvittaan sponsoreita ja rahaa palkata valmentajia ja ihmisiä vetämään toimintaa. Tarvitaan myös omia kenttiä. Nyt pelaamme kentillä, jotka ovat baseballille yleensä liian pieniä."

Kurvinen treenaa kesällä ulkokentillä ja talvella Pallomyllyssä Myllypuron liikuntapuistossa. Lyönti lähtee edelleen olkapään yläpuolelta kuten mestaruusvuosina. Se käy selväksi, kun hän lyö näytiksi treenilyöntejä koko 196-senttisen kropan voimalla.

Syöttökaverina on maajoukkueen 17-vuotias suurlupaus Jesse Bove. Syöttö tulee 18,4 metrin päästä vaakana jopa 130 kilometrin tuntivauhdilla. Kurvinen lyö kovan, nahkaisen pallon harjoitteluhallin päätyyn. Sinne jää kolo, ja pallo kimmahtaa voimalla takaisin.

"Jukka on yksi kovimpia lyöjiä Suomessa ikinä", Suomen baseball- ja softball-liiton puheenjohtaja Tony Jones juoksee kertomaan. Jones valmensi maajoukkuetta, kun Kurvinen pelasi siinä.

"Jukka on auttavainen ja ystävällinen kaikille. Hän tietää roolinsa ja täyttää aina paikkansa joukkueessa. Jukka luottaa itseensä ja tietää mitä osaa. Maajoukkueen avainpelaaja", Jones antaa tulla.

"Ja vastustajalle tosi ärsyttävä pelaaja", hän kuiskuttaa.

Baseballissa syöttäjä ja lyöjän takana kyykkivä sieppari yrittävät jekuttaa lyöjää. Sieppari etsii lyöjästä heikkouksia ja näyttä sormimerkillä syöttäjälle, millaista syöttöä kannattaa yrittää.

Rauhallisesta Kurvisesta ei saa mitään vihjettä irti, Jones myhäilee. Kun hetki tulee, lyönti kuitenkin lähtee räjähtävällä voimalla.

Kurvinen on pelannut baseballin rinnalla jääkiekkoa ja amerikkalaista jalkapalloa."Baseball on minulle sopiva laji. Se on haastavaa, ja uutta opittavaa riittää aina", Kurvinen kuvaa.

Se että joku pelaa Suomessa baseballia, ihmetyttää ja kiinnostaa ihmisiä, hän kertoo. Lajista saattaa olla joillakin väärä kuva. "Sitä pidetään joskus epäurheilullisena lajina. Ihmiset ovat nähneet vanhoja filmipätkiä, joissa isomahaiset miehet lyövät palloa ja

hölkkäävät kentällä. Ihminen voi kuitenkin olla lajissaan maailman huipulla, vaikka kuulantyöntäjänä, vaikkei hän näytä maratoonarilta. Hänellä voi olla voimaa ja ketteryyttä, joita lajissa tarvitaan."

 

Miesten SM-sarjan avauspeli Bullets-Expos maanantaina klo 18 Ruskeasuolla osoitteessa Ratsastie 10.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit