Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtiballerina loi oman tanssikielen

Maija Plisetskaja 1925–2015

Ihmiset
 
Hannu Lindroos
Maija Plisetskaja vieraili Kansallisbaletissa 1973.
Maija Plisetskaja vieraili Kansallisbaletissa 1973. Kuva: Hannu Lindroos

Kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin balettitanssijatar on poissa. Raskaat pimennysverhot laskeutuivat klassisen tanssin pyhälle estradille, kun Maija Plisetskaja kuoli sydänkohtaukseen 2. toukokuuta 89-vuotiaana Münchenissä, jonne hän oli muuttanut miehensä, säveltäjä Rodion Štšedrinin kanssa heti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen 1992. Samalla tuli päätökseensä erityisesti klassisen baletin toisen maailmansodan jälkeisen ajan merkittävin luku.

Millään toisella taiteenlajilla 1900-luvulla ei ole esittää yhtä kiistatonta tähteä kuin baletilla Plisetskaja. Hän oli lajinsa kuningatar.

Ensimmäisen kerran jo 11-vuotiaana julkisesti esiintyneen tanssijan poikkeuksellinen ura kesti yli 50 vuotta.

Hän esitti bravuuriaan, koreografi Mihail Fokinin alun perin Anna Pavlovalle suunnittelemaa sooloteosta Kuolevaa joutsenta kärkitossut jalassa vielä yli 70-vuotiaana. Legendaarisessa Bolšoi-teatterissa hän tanssi Maurice Béjartin lyhyen koreografian Ave Maija vuonna 2000, jolloin juhlittiin hänen 50 vuotta kestänyttä uraansa maailman rakastetuimpana tanssijana. Myöhemmin samana vuonna hän esiintyi myös Tokiossa.

Näin hän toi tanssitaiteensa myös uudelle vuosituhannelle.

Maija Plisetskaja esiintyi myös Kremlissä 80-vuotissyntymäpäivänään marraskuussa 2005.

Jo vuonna 1943 kiinnityksen Bolšoi-teatteriin saanut Maija Plisetskaja työskenteli legendaarisessa moskovalaisessa teatteri- ja oopperatalossa aina eläkkeelle jäämiseensä asti – vuoteen 1990. Teatterin kansainvälisestä maineesta on paljolti kiittäminen juuri Maija Plisetskajaa.

Hän on tehnyt Bolšoi-teatterista sellaisen, jona me kaikki sen tunnemme. Hän loi oman ilmaisukielen, joka tunnetaan nimellä Bolšoi-tyyli.

Maija Mihailovna Plisetskaja syntyi juutalaisperheeseen Moskovassa 20. marraskuuta 1925 – vain noin puolitoista vuotta Vladimir Iljitš Leninin kuoleman jälkeen. Hänen isänsä Mihail Plisetski oli insinööri. Perhe asui vuosina 1932–1934 Pohjoisella jäämerellä Norjalle kuuluvilla Huippuvuorilla, jossa isä toimi hiilikaivoksen johtajana.

Isä teloitettiin tammikuussa 1938 Stalinin määräyksestä. Plisetskajan Vilnassa syntynyt äiti Rakhil Messerer oli mykkäelokuvien näyttelijätär, joka passitettiin maaliskuussa 1938 työleirille. Mukana oli vain vuoden ikäinen poikalapsi Azari.

Maija Plisetskaja sai tietää isänsä kohtalosta vasta 1989.

Täti Sulamit Messerer adoptoi Maija Plisetskajan, jotta tämä ei olisi joutunut valtiolliseen orpokotiin.

Maija Plisetskaja oli aloittanut tanssiopinnot Bolšoi-teatterissa jo 1934. Tädin veli Asaf Messerer toimi Bolšoissa balettimestarina 1922–1954. Sulamit Messerer oli taas ballerina ja koreografi. Maija Plisetskaja opiskeli tanssia kuusi vuotta, tiukkoina opettajinaan muun muassa Jelisaveta P. Gerdt ja Maria M. Leonteva.

Jo vuonna 1956 häntä pidettiin Neuvostoliiton parhaana klassisten ja modernien roolien tanssijana. Myös hänen kansainvälinen maineensa oli nousussa.

Sergei Prokofjevin Romeo ja Julian kantaesityksessä nimiroolin tanssineen Galina Ulanovan (1910–1998) jäädessä eläkkeelle Plisetskajasta tuli Bolšoi-teatterin ykkösballerina, prima ballerina assoluta.

Tie tähtiin oli auki.

Kuin varaslähtönä maailmanmaineeseen ensimmäinen vierailu länteen oli tapahtunut jo vuotta aiemmin Bolšoi-teatterin kanssa.

Myös koreografina työskennellyt Maija Plisetskaja ehti tanssia lähes kaikkien klassisten balettien –Joutsenlammen, Prinsessa Ruususen ja Gisellen– suuret pääroolit. Modernimpaan repertuaariin kuuluivat Carmenin rooli baletissa Carmen Suite ja Maurice Béjartin Isadora.

Suomen kansallisoopperassa hän tanssi Joutsenlammessa neljästi: vuosina 1960, 1963, 1968 ja 1973.

Maija Plisetskajan liikekieli perustui ainutlaatuiseen tekniikkaan, virtuositeettiin ja vahvaan lavasäteilyyn. Hänen ilmeikkäät kätensä ilmensivät aina intensiivista dramaattisuutta.

Plisetskaja näkyi julkisuudessa loppuun asti säveltäjäpuolisonsa Rodion Štšedrinin kanssa. HS:n musiikkitoimittaja Vesa Sirén tutustui pariskuntaan 2006 tuomaroidessaan ranskalaista pianokilpailua, johon Štšedrin oli säveltänyt tilausteoksen.

"Majushka, jos otat vielä juustoa, kutsun poliisit!" säveltäjä vitsaili ruokapöydässä ikuisesti ballerinamitoissa pysyneelle puolisolleen.

Sellaisena hän säilyy myös meidän muistoissamme.

Maija Plisetskajan poikkeuksellinen ura kesti yli 50 vuotta.
Maija Plisetskajan poikkeuksellinen ura kesti yli 50 vuotta.
John Schults / LK
Plisetskaja ja Patrick Dupont harjoittelivat Pariisissa 1995.
Plisetskaja ja Patrick Dupont harjoittelivat Pariisissa 1995.
Heidi Brander
70-vuotissyntymäpäivägaala Moskovassa 1995.
70-vuotissyntymäpäivägaala Moskovassa 1995.
Heidi Piiroinen HS
Rodion Štšedrinin kanssa Helsingissä 2008.
Rodion Štšedrinin kanssa Helsingissä 2008.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit