Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anne Meskanen on suurlähettiläs, joka hakeutuu kriisimaihin – Syyrian ja Kosovon jälkeen vuorossa on Afganistan

"On yksinkertainen totuus, että velvollisuutemme on auttaa köyhiä ja heikkoja", hän sanoo

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Rio Gandara HS
"Diplomaatin työ on minun mahdollisuuteni auttaa köyhiä ja heikompia", sanoo suurlähettiläs Anne Meskanen, joka osallistuu myös siperiantiikereiden suojelutyöhön.
"Diplomaatin työ on minun mahdollisuuteni auttaa köyhiä ja heikompia", sanoo suurlähettiläs Anne Meskanen, joka osallistuu myös siperiantiikereiden suojelutyöhön. Kuva: Rio Gandara HS

Suurlähettiläs Anne Meskanen ei vastaa kaikkein tavanomaisinta kuvaa diplomaatista. Protokolla on tarpeen tullen toki hallussa, mutta Meskanen työskentelee erityisesti kriisimaissa, tällä hetkellä Kosovossa.

"Kosovossa ei istuta pikkurilli pystyssä illallisilla, pikemminkin olemme siellä kädet savessa auttamassa", hän kertoo.

Kolme nopeaa

Parasta vastapainoa työlle

1. Maraton
"Tykkään haastaa itseni, treenata tavoitteellisesti. Perheettömälle se on myös sosiaalista toimintaa, minulla on monta marathon buddya. Vuosittain pitää vetää täyspitkä maraton mielellään alle neljän tunnin, ja päälle pari puolikasta."

 

2. Lukeminen
"Rakastan lukea. Lapsena jo ravattiin kirjastossa. Luen koko ajan kaikkea: faktaa, historiaa, kaunokirjallisuutta. Maailmalla on parasta, kun saa hyppysiinsä hyvän kirja äidinkielellä."

 

3. Reppureissaaminen
"Reppureissaan paljon. Ikimuistoisin 'loma' oli päästä [itsenäisyysliike] Polisarion vieraaksi Länsi-Saharaan 2002. Parhaita alueita ovat Väli-Amerikka ja Balkan – ja sukeltaminen erityisesti Kaakkois-Aasiassa."

Meskanen on Helsingissä pistäytymässä työasioissa, kuten pohjustamassa siirtymistään syksyllä uuteen asemapaikkaan – Suomen suurlähettilääksi Afganistaniin.

Ensin kuitenkin Syyriaan. Nelisen vuotta sitten Meskanen siirtyi Kosovoon Syyriasta, jota sisällissota oli jo alkanut moukaroida hajalle. Hän seuraa yhä Syyriaa ja lähialueen tilannetta, "joka päivä, kaikista lähteistä".

Sota on Meskasen mukaan murjonut jo Syyriaa peruuttamattomasti. Se, mitä maasta hävityksen jälkeen ehkä jää jäljelle, on sidoksissa Irakin ja laajemmin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ratkaisuihin. Hänestä on ilmiselvää, että likikään entisenlaista Syyriaa ei nähdä enää koskaan.

"Myös omia syyrialaisia ystäviäni on tapettu ja kadonnut, ja se särkee kyllä sydäntä."

Entä sitten Kosovo, nykyinen työkenttäsi?

"Tehtävämme siellä on tukea haurasta kehitystä kohti normaalia yhteiskuntaa", Meskanen aloittaa.

"Siellä on kyse aivan perusoikeuksista, kuten terveydenhoidosta ja koulutuksesta, eli lyhyesti köyhyyden poistamisesta."

Sodan ja itsenäistymisen jälkeen Kosovo aloitti aivan aallonpohjasta, ja yhteiskunnan peruselementit ovat vasta muotoutumassa. Osa on vielä tyystin rakentumattakin.

Meskasen mukaan Suomen avun tulojärjestys Kosovoon on ollut oikeanlainen. "Ensin saapuivat rauhanturvasotilaat, sitten kriisinhallinta, ja kolmantena EU-asiantuntemus."

Anne Meskasen kotialbumi
Anne Meskanen kättelee Kosovon presidenttiä Atifete Jahjagaa Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotolla 2014.
Anne Meskanen kättelee Kosovon presidenttiä Atifete Jahjagaa Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotolla 2014.

Yhteistyö kaikkien osapuolten kesken on luistanut hänen mukaansa mallikkaasti. Tällä hetkellä muokataan maan EU-valmiuksia, ja vakaus- ja assosiaatiosopimus Kosovon ja EU:n välillä allekirjoitetaan vielä tänä keväänä.

Neljässä vuodessa Meskanen on kiertänyt paljon Kosovoa – puhumassa, luomassa ja seuraamassa hankkeita, opastamassa. Suomi ja suomalaiset ovat erittäin tervetulleita yhteistyökumppaneita, eikä vähiten Martti Ahtisaaren rauhanvälityksen vuoksi. Pääsy korkeille tasoille järjestyy mutkitta.

Meskanen on vakuuttunut ja innoissaan lukuisista projekteista, joita Suomi edistää sekä omien että YK:n ohjelmien kautta.

"Tämä on konkreettista työtä, ja siitä pidän. Kun jollakin hankkeella yritetään saada lapset pois peltotöistä ja koulun penkille, ja sitten näkee tuloksia, niin totta kai se tyydyttää", hän antaa esimerkin.

Meskanen on korostanut tiuhaan kosovolaisille, että panostakaa julkiseen opetukseen ja koulutukseen, jos tähtäätte tasa-arvon ja työllisyyden tielle.

"On yksinkertainen totuus, että velvollisuutemme on auttaa köyhiä ja heikkoja. Se ei ole minkään ylemmyyden vaan inhimillisyyden sanelema velvollisuus."

Lähettiläälle erityisen tärkeää on myös vähemmistöjen asema. "Vammaiset, homot, lesbot, romanit, lapset, kaikkein suojattomimmat. . .", hän luettelee.

Hän lisää Suomen tekevän pitkäjänteistä työtä Kosovon sodan seksuaalisen väkivallan uhrien kuntouttamiseksi ja voimaannuttamiseksi.

Suomi tukee myös Play 4 International -järjestöä, joka kokoaa urheilun avulla yhteen eri etnisten ryhmien lapsia – avainsanoina fair play, suvaitsevaisuus ja vapaaehtoistyö. "Vaikka itse maratoonari olenkin, siinä ei tueta kilpaurheilua vaan yleistä liikunnan ideaa ja iloa."

Hieman hän on lobannut huippu-urheiluakin. Meskanen oli vaikuttamassa siihen, että Kosovo hyväksyttiin Kansainvälisen olympiakomitean jäseneksi joulukuussa.

Hän kiittelee ulkoministeriötä pian päättyvästä kaudestaan Pristinan-edustossa. "Ei ole lyöty yhtä ainoaa muottia, millainen diplomaatin pitää olla, vaan kukin voi laittaa persoonaansa ja omia vahvuuksiaan likoon", hän kuvailee.

"Tietysti toivon syvästi, että Suomen kehitysyhteistyö jatkossakin sitoutuu yhtä vahvaan Kosovon auttamiseen."

Kohtapuoliin on alettava mittailla verhoja ja pakata laukkuja Afganistaniin. Kabulissa Meskasta odottaa suurempi suurlähetystö – ja suuremmat kriisit.

Anne Meskasen kotialbumi
Anne Meskanen istutti puun yhdessä Pristinan pormestari Shpend Ahmetin kanssa Earth Dayna 22. huhtikuuta.
Anne Meskanen istutti puun yhdessä Pristinan pormestari Shpend Ahmetin kanssa Earth Dayna 22. huhtikuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!