Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Futuristisia muotoja

Ihmiset
 
Pentti Koskinen
Missä sijaitsevat kuvan kaarevat muodot? Entä milloin kuva on otettu?
Missä sijaitsevat kuvan kaarevat muodot? Entä milloin kuva on otettu? Kuva: Pentti Koskinen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime tiistain Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli 46 vastausta. Ei siis mitään pökerryttävän korkea osallistumisaste, mutta vastapainoksi lukijoiden vastaukset olivat lähes kaikki oikein ja tarinat kiintoisia.

Kuva on otettu Hakunilasta Vantaalta, Raudikkokuja 6:n silloin vielä rakentamattomalta tontilta etelään päin. Päivämäärä on 26. helmikuuta 1973.

Pia Raitaluoma hämmästyi kuvan nähdessään. "Sehän on meidän pihalta otettu. Kuvan oikeassa reunassa oleva koivu lienee samalla paikalla yhä edelleen – ainakin siinä tänä päivänä kasvaa melko iso ja vanha koivu."

Urpo Sevónin haukankatse yltää puolestaan vastapäisiin taloihin. "Arvelen, että Raudikkokuja 3:n parkkipaikalla oleva valkoinen Lada on minun autoni vuodelta 1972. Asuin siellä vuosina 1970–78."

Aluetta suunnittelemassa ollut Martti Pesonen tuntee tarvetta avautua.

"Tulin töihin Keskus-Saton arkkitehtiosastolle vuonna 1970. Rakentamisen tahti oli mieletöntä, elettiin aluerakentamisen aikaa. Sen ajan arkkitehtuuria on paljon kritisoitu, eikä syyttä, mutta sellainen oli pelin henki, että kaikki turha piti minimoida", kertoo Pesonen.

"Rakennusliikkeillä oli tyyppikansiot, joiden mukaan rakennusosat piti suunnitella. Arkkitehdin tehtävä oli näillä legoilla saada aikaiseksi taloja, joissa haluttu huoneistojakautuma toteutui mahdollisimman taloudellisesti."

Kuvan oikeanpuolista taloa käytettiin myöhemmin elokuvassa Nousukausi, jossa Hakunila esitti Jakomäkeä.

Vuosina 1975–78 Hakunilan ensimmäisenä puistotätinä työskennelleelle Helena Haapasaarelle alueen ruohonjuuritaso tuli tutuksi.

"Hevoshaanpolulla sijaitsevassa puistossa oli 20 lasta, aluksi iältään yhdestä kuuteen vuoteen. Usealla puistolapsella oli vauva kotona, joten puistotoiminta oli hyvä apu siinä tilanteessa", kertoo Haapasaari.

"Puistoon oli rakennettu keinut, hiekkalaatikot ja katos pöytineen, mutta aidat puiston ympäriltä puuttuivat. Turvallisuuden kannalta tämä oli suuri puute. Lapset juoksivat kuka minnekin. Omien vikkelien jalkojeni lisäksi apuna oli poikani Mikko, 6. Ongelmana oli myös WC:n puuttuminen ensimmäisenä vuonna."

Haapasaari ihmettelee nykyisin, kuinka hän selvisi urakasta. "Hetkeksikään tarkkaavaisuus ei voinut herpaantua ja silmät piti olla selässäkin."

Onneksi kiistatilanteissa tuli apuun käsinukke Matti, joka selvitti asiat. "Käsinuken käyttö niin mukavissa kuin vähemmän mukavissa asioissa oli oiva apu."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Matti Kosolan. Hän saa Päivi Almgrenin ja Päivi Jokitalon tietokirjan Tappavat tienoot (Avain).

Tämän viikon arvoituksessa nähdään futuristinen interiööri. Milloin ja missä kuva on otettu? Entä onko paikka sinulle jollain lailla tuttu?

Myös Tänään-sivuston Kotikulmilla-palstalle etsitään tällä hetkellä kuvia Hakunilasta. Niitä voi lähettää osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

 

Lähetä vastauksesi 16. huhtikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

HS
Viime viikon kerrostalot sijaitsevat Hakunilassa.
Viime viikon kerrostalot sijaitsevat Hakunilassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!