Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eversti johti Marskin vartiokomppaniaa

Kauko Kuismanen 1921–2015

Ihmiset
 
Kimmo Kuismanen Robert Brantberg
Kauko Kuismanen
Kauko Kuismanen

Eversti Kauko Kuismanen kuoli Oulussa 11. helmikuuta 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt 10. syyskuuta 1921 Terijoella.

Kuismasen lapsuus loppui aamulla 30. marraskuuta 1939, kun kranaatteja alkoi sataa Terijoelle. Äiti konttasi lapsineen ojia myöten viimeiseen evakkojunaan. Suojeluskuntaan kuuluneelle 18-vuotiaalle lukiopojalle annettiin kivääri käteen.

Poikien ensimmäinen tehtävä oli sillan suojeleminen. He saivat kivääreillä ammutuksi alas venäläiskoneen. Myöhemmin seurasi erilaisia tehtäviä rintaman taustalla, kunnes helmikuussa lehdistö väitti marsalkka Mannerheimin käyttävän lapsisotilaita. Summassa kaatui jopa 16-vuotiaita suojeluskuntalaisia. Nuorukaiset siirrettiin heti kauemmas sotatoimialueelta.

Kuismanen kävi RUK:n välirauhan aikana. Jatkosodan syttyessä hän taisteli joukkueenjohtajana JR5:ssä Karjalankannaksella ja JR56:ssa Itä-Karjalassa, haavoittuen kahdesti. Kuismanen aloitti Kadettikoulun asemasodan aikana 1943. Puna-armeijan suurhyökkäyksen aikana 1944 hän taisteli kadettina Vuosalmen "tulihelvetissä".

Sotaa seurasivat Mannerheimin vartiokomppanian johtaminen Mikkelissä, Lapin raivaustyöt ja turvallisuustehtävät Helsingissä "vaaran vuosina". Sodanjälkeiseen elämään kuuluivat myös asuntopula, siirtolaisen koditon tunne ja monien siviileiden vihamielisyys upseereita kohtaan. Elämä muuttui, kun Mikkelin varuskunnassa tuli vastaan sairaanhoitaja Signe Saastamoinen. Siitä alkoivat yhteiset vaellukset ja hiihtoretket Lapissa sekä automatkat Keski-Eurooppaan.

Sotakorkeakoulun Kuismanen kävi 1951–53. Upseeriperheelle tuli Suomi-neito tutuksi. Varuskunnat olivat värikkäitä ja turvallisia ympäristöjä, ja upseerit monipuolisia persoonia, kaukana elokuvien ja kirjojen stereotypioista. Kuismanen harrasti laulua, perheen kanssa retkeilyä ja kirjoitti runoja.

Elämään tuli vähitellen myös yhteiskunnallista ja kansainvälistä ulottuvuutta, oli järjesteltävä presidenttien Urho Kekkonen ja Walter Scheel, kuningas Baudouinin ja kuningatar Fabiolan sekä muiden vierailuita.

Eläkepäivät pariskunta vietti lastenlapsiensa lähellä Oulussa. Kuntoilu, kertausharjoitukset ja veteraanityö olivat ohjelmassa viime päiviin. Yhteiskunnallista keskustelua hän seurasi tarkkaan ja kannatti muun muassa Suomen liittymistä Natoon.

Kimmo Kuismanen
Robert Brantberg
Kirjoittajat ovat Kauko Kuismasen poika ja kirjailija, joka kirjoittaa Kuismasen elämästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit