Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoittajalle laulun sanoituksen ei tarvitse tarkoittaa mitään

Heimo Hatakka pyrkii tekstejä tehdessään olemaan mahdollisimman rehellinen: "Minusta tuntuu tältä, kuunnelkaa"

Ihmiset
 
Juha Salminen
Heimo Hatakka päätti jo 40-vuotiaana, että viisikymppisenä olisi kiva pitää juhlakonsertti. Siellä Hatakan sanoituksia tulkitsevat Anna Puu, Jonna Järnefelt, Jukka Leppilampi, lauluyhtye Viisi sekä yllätysvieraat.
Heimo Hatakka päätti jo 40-vuotiaana, että viisikymppisenä olisi kiva pitää juhlakonsertti. Siellä Hatakan sanoituksia tulkitsevat Anna Puu, Jonna Järnefelt, Jukka Leppilampi, lauluyhtye Viisi sekä yllätysvieraat. Kuva: Juha Salminen

J. Karjalainen laulaa:

Ja sä tulet mua vastaan
tartut käteeni
tiellä jonka varrella kasvaa
villejä lupiineja
Laulun mies on väsynyt. Hän vaipuu uneen. Joku tuo ruusuja huoneeseen. Mies kulkee jonkun kanssa yhdessä, joku tulee häntä vastaan, ilma on raikas ja täynnä tuoksuja. Ja tien varrella kasvaa villejä lupiineja.

Artikkeliin liittyvät

Mitä se kaikki tarkoittaa?

Ei sinänsä ehkä mitään. Lauantaina 50 vuotta täyttävän sanoittaja Heimo Hatakan mielestä J. Karjalaisen sanoittama Villejä lupiineja on verraton sanoitus juuri sen takia.

"Se on täydellinen popmaalaus", Hatakka sanoo.

Hän on pitkän sanoittajauransa aikana tajunnut, ettei sanoituksen tarvitse tarkoittaa mitään.

1980-luvun alussa Heimo Hatakan kotikylässä Valkeakoskella asiat olivat joko tai: Olet joko herra tai duunari. Potkit palloa tai soitat kitaraa. Hatakan oli vaikeaa sopeutua tähän.

Lukion ensimmäisellä luokalla musiikista innostunut Hatakka sanoi musiikinopettajalleen, että hän haluaa esittää oman laulunsa joulujuhlassa.

Hatakka ei muista enää, miten se laulu meni, mutta hän muistaa, mitä se merkitsi.

"Se oli tietynlainen manifesti, jonka avulla asemoin itseni uudestaan sosiaalisessa kuviossa."

Hatakka näytti esityksellään, että hän ei seiso kenenkään joukoissa, vaan yksin ja omillaan.

"Se oli yritys olla rehellinen: 'olen tässä ja minusta tuntuu tältä, kuunnelkaa.'"

Samaa kaavaa Hatakka noudattaa edelleen sanoituksissaan.

Hatakka soitteli bändeissä vielä lukion jälkeen ja kirjoitteli sanoituksia. Parikymppisenä hän totesi, että lahjat eivät riitä rocktähdeksi, mutta sanoittamisessa saattaisi olla saumoja.

Hän marssi itsevarmana Finnlevyn toimistolle ja kertoi, että haluaa sanoittajaksi. Keskustelu levy-yhtiön Timo Lindströmin kanssa oli lyhyt ja silmiä avaava: treeniä tarvitaan.

"Ymmärsin, että sanoituksessa on ihan teknisiä perusasioita, joita täytyy hallita. Tavuilla on tietyt mitat ja sen sellaista."

Hatakka opiskeli sanoittamista itsekseen ja teki leipätöikseen toimittajan töitä. Pikkuhiljaa hän alkoi saada sanoituksiaan sävelletyiksi ja julkaistuiksi.

Ensimmäisen hittinsä Hatakka sai, kun hän alkoi sanoittaa Anna Puulle. Anna Puun singleistä Kaunis päivä, Melankolian riemut ja Säännöt rakkaudelle ovat Hatakan käsialaa.

Sanoittaminen lähtee joko omasta ideasta tai siitä, että joku pyytää. Sitten tekstit menevät monen mankelin läpi.

"Jos tulee hyvä idea, kaivan muistiinpanovälineet esiin. Kaksi kolmesta tällaisesta alkiosta päätyy tekstiksi. Niistä puolet kestää sen, että nukun yön yli. Niistä taas puolet saatan lähettää jollekin sävellettäväksi. Niistä sävellyksistä ehkä yksi viidestä tai yksi kymmenestä päätyy jonkun albumille", Hatakka selittää.

Hatakalla ei ole suosikkiaiheita. On vain tunnelmia, tunteita, mielikuvia ja ajatuksia, jotka pitää saada kuulostamaan mahdollisimman hyvältä. Sanat ovat soivaa ainesta siinä missä musiikkikin, vähän kuin värit maalauksessa.

"Taiteen äärellä yritetään usein selvittää, että mistä siinä on kysymys. Se ei ole kovin kiinnostava kysymys", Hatakka sanoo.

Esimerkiksi: "Tiellä jonka varrella kasvaa villejä lupiineja."

Ensinnäkin nuo kirjaimet peräjälkeen rytmissään kuulostavat foneettisesti kauniilta. Lisäksi sanoista syntyy yhdessä musiikin kanssa maisema tai mielikuva, jonka kukin voi ankkuroida omaan muistoonsa, tunteeseensa tai elämäänsä.

Liiallinen tarkkuus ja yksityiskohtaisuus voivat Hatakan mielestä tärvellä sanoituksen. Ne estävät kuulijaa asettamasta sanoja omaan elämäänsä.

Sanoitus lähtee eletystä ja nähdystä elämästä. Siksi on mielenkiintoista, miten viisikymppisen miehen maailma taipuu vaikkapa kolmekymppisen Anna Puun suuhun.

"Kyse on yhteisestä sielunmaisemasta. Se on merkittävämpää kuin ikä tai sukupuoli. Anna osaa tulkita sanoituksiani niin, että ne kuulostavat todelta."

Pitää olla samalla aallonpituudella jonkun kanssa. Siitähän on kyse myös silloin, kun teini-ikäinen kuuntelija löytää vaikkapa kahdeksankymppisen Leonard Cohenin lauluista lohdun.

Se on maagista sielujen sympatiaa: joku jossain – esimerkiksi Hatakka – kirjoittaa sanoituksen ajatellen, että "tältä minusta tuntuu, kuunnelkaa".

Sitten joku toinen jossain pystyy kytkemään tunteen omaan elämäänsä ja tietää, että jossain joku ymmärtää.

 

Heimo Hatakan 50-vuotisjuhlakonsertti Espoon Sellosalissa (Soittoniekanaukio 1 A) lauantaina 9. toukokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!