Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gallen-Kallelan mallina ja Leinon kanssa shakkia

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Lehtikuva
Akseli Gallen-Kallelan "nuori tyttö", näyttelijätär Mandi Terho täytti viime tammikuussa 80 vuotta. Jäljennös taiteilijan nyt postimerkkinä maailmaa kiertävästä työstä taustalla. Keltakiharaisesta harmaakiharaiseksi muuttunut Mandi Terho muistelee olleensa 12–13-vuotias, kun Gallen-Kallela pyysi hänet mallikseen.
Akseli Gallen-Kallelan "nuori tyttö", näyttelijätär Mandi Terho täytti viime tammikuussa 80 vuotta. Jäljennös taiteilijan nyt postimerkkinä maailmaa kiertävästä työstä taustalla. Keltakiharaisesta harmaakiharaiseksi muuttunut Mandi Terho muistelee olleensa 12–13-vuotias, kun Gallen-Kallela pyysi hänet mallikseen. Kuva: Lehtikuva

Näyttelijätär Mandi Terho muistelee

Kaikki hyvät asiat ovat ylipäätään sattumaa, sanoo 80-vuotias näyttelijätär, neiti Mandi Terho ja katsoo tutkivasti moniväripostimerkkiin ikuistettua nuoruudenkuvaansa. Postimerkin hän osti paperikaupasta ja asetti sen sitten kirjoituspöydälleen lasilevyn alle kotonaan Käpylän Käärmetalossa. Akseli Gallen-Kallelan maalaus "nuori tyttö" on myös jäljennöksenä hänen olohuoneensa seinällä.

Gallen-Kallelasta, jonka mallina olin, en paljon muista. Hän tuli minua ja ystävätärtäni Sigrid Roosia vastaan kerran kadulla, kun olimme palaamassa koulusta. Näin vieraan sedän katselevan meitä, ja pian hän tuli keskustelemaankin puhuen jotain maalaamisesta ja malleista. Olin kai 12-13-vuotias. Ensin oli Sigrid hänen mallinaan ja minä sen jälkeen, kun Gallen-Kallela oli lähettänyt kirjeen äidilleni. Minulla oli ylläni äitini tekemä puku - musta tai sininen, en oikein muista - ja pitkä, keltainen tukkani - kiehkura siitä on jäljellä vielä pienessä pullossa - oli hajallaan, vaikka nauha piti hiuksia vähän kurissa. Joskus Gallen-Kallela otti minut polvelleenkin ja kysyi, mitä pidin kuvasta. Mitäpä minä lapsi olisin hänen töistään silloin ymmärtänyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit