Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiolutta raitiovaunussa! – Spårakoff oli ilmestyessään suuri nähtävyys, jossa on kosittu ja vietetty häitä

Spårakoffia 18 vuotta ajaneen Heikki Makkosen mukaan oluen nauttiminen raitiovaunussa saa juronkin suomalaisen heltymään

Ihmiset
 
Pentti Koskinen HS
Pub-raitiovaunu Spårakoff aloitti liikennöinnin toukokuussa 1995.
Pub-raitiovaunu Spårakoff aloitti liikennöinnin toukokuussa 1995. Kuva: Pentti Koskinen HS
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on Heikki Makkonen, joka ajoi pub-raitiovaunu Spårakoffia 18 vuotta.

Se oli suuri menestystarina. Raitiovaunun ja keskioluen yhdistäminen hullaannutti ihmiset.

Toukokuussa 1995 aloittanut Sinebrychoffin pub-raitiovaunu eli Spårakoff oli jotain aivan ihmeellistä ja huippuhienoa, muistelee raitiovaununkuljettaja Heikki Makkonen. Hän ajoi vaunua 18 vuotta. Nyt Makkonen on eläkkeellä, mutta palaa aina välillä takaisin pubivaunun rattiin.

"Tykkäsin siitä kuin hullu puurosta. Paljon hankalampaa oli vuorovaunuissa, mistä sai joka vuorossa heittää jonkun humalaisen ulos. Tästä ei ikinä tarvinnut heittää ketään ulos."

Vaikka raitiovaunussa myytiin keskiolutta ja siideriä ja ihmiset olivat kyydissä usein pienessä kekkulissa, ei Makkonen muista uransa varrelta yhtään käsirysyä.

Joku on joskus saattanut riisua liikaa vaatteitaan, ja on vaunuissa joskus voitu pahoin, mutta tappeluita ei ole Makkosen ajamissa vaunuissa ollut.

Ehkäpä oluen juomisessa liikkuvassa liikennevälineessä on jotain rauhoittavaa. "En kyllä itse juo olutta lainkaan", Makkonen sanoo.

Alussa olutta myyvä raitiovaunu oli niin suosittu, että osa ihmisistä oli pakko jättää pysäkille. Kaduilla punaista vaunua pysähdyttiin Makkosen mukaan ihmettelemään.

"Kaikilla oli aina kadulla lapa pystyssä, kun ajettiin ohi."

Vaunu oli suuri nähtävyys 1990-luvun Helsingissä, eikä syyttä. Samanlaista ei ollut missään muualla maailmassa. Siksi raitiovaunu piti suunnitella ja rakentaa alusta asti itse. Työ jäi Helsingin kaupungin liikenteen (HKL) vastuulle, ja sopivaksi rungoksi valikoitui vaunu numero 15.

Se oli vuoden 1959 raitiovaunu, josta myöhemmin tehtiin vaunu numero 175, Sinebrychoffin juhlavuoden kunniaksi.

Pieneen 20 neliön tilaan mahdutettiin käymälä, baaritiski ja 24 istumapaikkaa. Kaikki tämä tehtiin muutamassa kuukaudessa, muistelee raitiovaunun rakentamisesta vastannut kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä HKL:n raitioliikenteestä.

"Vessa on niin pieni, että se piti tilata laivan hyttejä rakentavalta tehtaalta. Onneksi tuli laitettua vaunuun lämmityslaitteetkin, vaikka aluksi sen ei pitänyt kulkea lainkaan talviaikaan."

Alun perin Sinebrychoffin ajatuksena oli kierrättää vaunua kaksi kesää juhlavuoden kunniaksi. Kaksi kesää on venynyt kahdeksikymmeneksi vuodeksi ja toiminta jatkuu yhä.

Spårakoffissa on järjestetty polttareita, synttäreitä, eläkejuhlia ja muutamia häitäkin, Makkonen kertoo.

"Kerran oli vanhoja 70–80-vuotiaita herroja kyydissä ja he huomasivat Kauppatorilla naisten polttariporukan. Yksi naisista oli puettu napatanssijaksi. Minä avasin oven, ja herrat pyysivät naista esiintymään vaunuun. Se tyttö lähti varmasti monta sataa rikkaampana siitä vaunusta", Makkonen muistelee.

Toinenkin tapaus alkuvuosilta on jäänyt mieleen. Eräälle salaperäiselle tilausajolle oli tulossa vain kaksi henkilöä kyytiin. Syy harvinaiseen tilaukseen selvisi Sörnäisissä.

"Siinä Kurvin kieppeillä se mies meni lattialle polvilleen kosimaan."

Tarina ei kerro, oliko pari tavannut Spårakoffin kyydissä, mutta lainkaan mahdotonta se ei ole. Oluen nauttiminen raitiovaunun kyydissä saa juronkin suomalaisen heltymään, kuvailee Makkonen.

"Monet saattavat halata toisiaan erotessaan. Jotenkin tämä lähentää ihmisiä."

Heikki Makkonen.
Heikki Makkonen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?