Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin syntyy huippupuhe – opastajana brittiministerien ja suuryritysten johtajien tekstien tekijä

Simon Lancaster sanoo, että hänen tehtävänsä on tavoittaa puhujan aito ääni

Ihmiset
 
Cameron vastaa Miliband – puhetaito ratkaisee brittivaalit
Cameron vastaa Miliband – puhetaito ratkaisee brittivaalit
Puheenkirjoittaja Simon Lancaster paljastaa puheessaan, kumpi Britannian pääministeriehdokkaista on parempi puhuja, David Cameron vai Ed Miliband.

Viikko sitten Simon Lancaster kysyi Twitterissä: tunnetteko hyviä suomalaisia puhujia tai suuria puheita? Hän sai pari vinkkiä ja katsoi sen jälkeen verkosta Timo Soinin ja Alexander Stubbin puheita.

Lancasterilla on niistä valistunut näkemys, sillä hän kirjoitti vuosien ajan puheita brittiministereille.

Simon Lancasterista tuli puheenkirjoittaja television takia. Hän työskenteli nuorena kapakkapianistina ja opiskeli joukkoviestintää. 1990-luvun lopussa hän pääsi kirjoittamaan puheita Tony Blairin hallitusten ministereille.

"Halusin ministerin avustajaksi, sillä fanitin nuorena Kyllä, herra ministeri -tv-sarjaa", Lancaster kertoo.

Klassikkosarja loi tosin väärän kuvan puheenkirjoittajista.

"Moni kuvittelee, että puheenkirjoittaja vetelee marionetin naruja kuin nukkemestari", 42-vuotias Lancaster sanoo.

Todellisuudessa puheenkirjoittaja on kuin imitaattori, joka osaa mennä puhujan nahkoihin.

"Minun tehtäväni on tavoittaa puhujan aito ääni", Lancaster sanoo.

Mika Ranta HS
Nykyään parhaat puhujat löytyvät bisnesmaailmasta, sanoo puheenkirjoittaja ja kouluttaja Simon Lancaster.
Nykyään parhaat puhujat löytyvät bisnesmaailmasta, sanoo puheenkirjoittaja ja kouluttaja Simon Lancaster.

Lancaster vaihtoi politiikan bisnekseen huomattuaan, ettei kukaan kaupannut puheita yritysjohtajille. Nyt Lancaster kirjoittaa puheita yritysjohtajille ja opettaa puhetaitoa. Suomessa Lancaster vieraili Henley Business Schoolin kouluttajana.

"Yritykset käyttävät miljoonia mediastrategioihin, mutta toimitusjohtajat pannaan pitämään tärkeitä puheita ilman kunnon apua."

Lancasterin firmasta voi tilata tarvittaessa vaikka hää- tai hautajaispuheen, mutta Lancaster kirjoittaa puheita suuryritysten johtajille. Asiakkaita ovat muun muassa HSBC-pankki, Google, Shell ja Unilever.

"Työntekijät kaipaavat nykyään merkityksen tunnetta. Miksi tulen töihin? Neuvon johtajille, miten ihmisten sieluja kosketaan."

Digiaikana puhujalta vaaditaan yhä enemmän. Puheet tallentuvat verkkoon myöhemmin pällisteltäviksi. Itse puhetilaisuudessa älypuhelimet vievät ihmisten huomion.

"Ihmiset tuijottavat enemmän puhelimiaan kuin muita ihmisiä. Nyt tylsät jutut sivuutetaan hetkessä."

Puhujan on turha kuvitella, että hänen kolme pointtiaan jäisivät ihmisten mieleen.

Kolme nopeaa

Kolme on hyvien puheiden avainluku

1. " Aristoteleen retoriikan ethos, logos ja pathos pätevät yhä. Puhujan on oltava uskottava, perusteltava asiansa ja vedottava tunteisiin."

 

2. "Kuulija omaksuu kolme asiaa, neljäs on jo liikaa."

 

3. "Puheen tehon ratkaisee kuulijan tuomio: Luotanko puhujaan? Onko hän oikeassa? Onko puheella väliä minulle?"

"Kuulijat poimivat puheista, mitä haluavat – vain sellaista, mikä sopii heidän maailmankuvaansa."

Lancaster yhdistää antiikin retoriikan klassiset opit nykyajan aivotutkimukseen. "Kreikkalaiset ja roomalaiset tekivät aikanaan kaiken kovan työn. Aivotutkimuksen läpimurtojen ansiosta tiedämme nyt, mitä ihmisten päässä tapahtuu, kun hän kuuntelee hyvää puhetta."

Tehokkaan puheen kirjoittaminen on hidasta puuhaa. Lancasterin mukaan minuutti puhetta vaatii tunnin pohjatyötä. Ensin pitää löytää kirkas idea ja näkökulma, jonka voi kiteyttää pariin sanaan.

"Idea antaa yleisölle syyn kuunnella."

Kakkosvaiheessa luodaan rakenne, jolla idea todistetaan. Missä järjestyksessä asiat pitää esittää? Mitä tarinoita, faktoja ja lainauksia tarvitaan?

Kolmosvaiheessa hiotaan tyyli kohdalleen ja otetaan klassiset retoriikan tehokeinot käyttöön. Sellaiset kuten kolmen kohdan sääntö, vastakohtien ja vertauskuvien käyttö, toisto, sanojen ja lauseiden rytmi, yksinkertaisuus.

Eniten aikaa vie idean keksiminen. Jos puhe kestää 20 minuuttia, sen valmisteleminen vie 20 tuntia. Siitä 15 tuntia voi upota idean kirkastamiseen.

Lancaster yrittää aina tavata johtajat, joille hän kirjoittaa. Jos tapaamista ei järjesty, hän toimii kuin metodinäyttelijä, joka yrittää päästä puhujan nahan alle.

Britanniassa pidetään tänään torstaina parlamenttivaalit. Lancasterin mukaan konservatiivien David Cameron on uskottavampi puhuja kuin työväenpuolueen Ed Miliband.

"Molemmat käyttävät retoriikan perinteisiä keinoja. Cameron rakentaa puheensa kuuden askeleen säännön mukaan ja Miliband käyttää vastakohtia ja toistaa kolmea pointtia kyllästymiseen asti."

Jokaisen johtajan kovin testi on se, hyväksyykö yleisö hänet intuitiivisesti tunteen tasolla. Se ratkeaa silmänräpäyksessä. Tämän testin Cameron läpäisee, Miliband ei, sanoo Lancaster.

"Cameronilla on johtajan olemus. Miliband näyttää siltä kuin ei viihtyisi omassa nahassaan."

Entä Soini ja Stubb? Lancaster on heistä vaikuttunut.

"Stubb on ehdottomasti maailmanluokan puhuja. Soini on selvästi kova kansanvillitsijä, joka osaa vedota vaistoihin. Hän näyttää käyttävän ulkopuolisen asemaansa taitavasti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?