Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikoskirjailija loi komisario Wexfordin

Ruth Rendell 1930–2015

Ihmiset
 
Ruth Rendell
Ruth Rendell

Brittikirjailija, paronitar Ruth Rendell kuoli 2. toukokuuta lontoolaisessa sairaalassa, jossa hän oli ollut hoidossa tammikuun puolivälistä alkaen aivoinfarktin takia. Hän oli 85-vuotias. Ruth Barbara Grasemann oli syntynyt 17. helmikuuta 1930 Etelä-Woodfordissa Lontoossa.

Hänen äitinsä Ebba Kruse oli syntynyt Ruotsissa ja elänyt nuoruutensa Tanskassa. Ruth Rendell oppi sekä ruotsia että tanskaa. Brittiläinen isä oli opettaja.

Miehensä Donald Rendellin hän tapasi työskennellessään Chigwell Times -lehdessä 1948–52. Hän erosi miehestään 1975, mutta meni tämän kanssa uudestaan naimisiin 1977.

Yli 60 kirjaa kirjoittanut Rendell oli sukupolvensa johtavia rikoskirjailijoita. Hän kuului marraskuussa kuolleen P. D. Jamesin ohella perinteisen brittiläisen dekkarikirjallisuuden terävimpään kärkeen. Viimeisen rikosromaaninsa The Girl Next Door Rendell julkaisi 2014.

Rendell tunnettiin erityisesti komisario Wexfordista kertovista romaaneistaan. Hän kirjoitti myös Barbara Vinen nimimerkillä. Toistaiseksi viimeisin VinedekkariHepokatti ilmestyi suomeksi vuonna 2006.

Rendell sai eläessään kaikki rikoskirjallisuuden merkittävimmät palkinnot – Edgar Allan Poe -palkinnon peräti neljästi.

Kirjallisen uransa Ruth Rendell aloitti 1964 dekkarilla From Doom to Death, joka oli ensimmäinen kirja komisario Wexfordista. Rendellin tavaramerkiksi muodostuivat yllättävät juonenkäänteet ja tarkka psykologia. Myös vahva sosiaalinen ja poliittinen kehys olivat hänelle tunnusomaisia. Hän on käsitellyt myös rotuennakkoluuloja ja perheväkivaltaa.

Hänen romaaneitaan on käännetty lähes kolmellekymmenelle kielelle. P. D. Jamesin mukaan Ruth Rendell kuului "niihin harvoihin rikoskirjailijoihin, jotka ovat tunkeutuneet pelotta myös mielen pimeille puolille".

Rendell kirjoitti kaikkiaan 22 rikosromaania komisario Wexfordista. Niistä tehdyssä tv-sarjassa (1987–2000) Wexfordia näytteli George Baker. Hänen kirjoistaan on tehty myös elokuvia, viimeksi Suomessakin nähty Claude Millerin ohjaama Betty Fischer (2001).

Lokakuussa 2005 pirteä 75-vuotias Ruth Rendell vieraili Helsingin kirjamessuilla.

"En ylipäätään haluaisi puhua kirjoistani ollenkaan, elleivät ihmiset kyselisi! Niiden tekeminen kiinnostaa minua, ei niistä puhuminen", hän totesi.

Työväenpuolueen kannattajiin kuulunut Rendell oli vuodesta 1997 lähtien myös Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit