Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erkka Vuorinen valvoo suomen kielen laatua EU:ssa – Ongelmat vaihtelevat lehmästä facilitiesiin

"EU-kääntäminen on pitkälti detaljitietoa, joka pitää vain tietää", hän sanoo. Vuodessa käännöksiä syntyy noin 80 000 sivua.

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
EU-kääntäjien kielikoordinaattori Erkka Vuorinen kävi keskiviikkona Helsingissä puhumassa EU-suomen 20-vuotisjuhlaseminaarissa, joka pidettiin Eurooppasalissa.
EU-kääntäjien kielikoordinaattori Erkka Vuorinen kävi keskiviikkona Helsingissä puhumassa EU-suomen 20-vuotisjuhlaseminaarissa, joka pidettiin Eurooppasalissa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ulkomaalainen EU-virkamies tarkasteli asiakirjan suomennosta ja älähti: nämä vierekkäiset alaviitteethän ovat väärässä järjestyksessä!

Elettiin 1990-luvun loppupuolta. Suomi oli liittynyt Euroopan unioniin vuonna 1995 ja tuonut mukanaan suomen kielen, joka poikkesi tuntuvasti unionin siihenastisista virallisista kielistä.

Artikkeliin liittyvät

Kääntäjillä oli täysi työ selittää, ettei suomenkielinen sanajärjestys noudata samaa kaavaa.

Nyt suomi on ollut EU-kieli kaksikymmentä vuotta ja vakiinnuttanut asemansa muiden joukossa. Tänään lauantaina vietetään Eurooppa-päivää, jonka tarkoituksena on juhlia unionin maiden ja kansalaisten yhtenäisyyttä.

Euroopan komission käännökset työllistävät jatkuvasti kuutisenkymmentä suomen kielen kääntäjää Brysselissä ja Luxemburgissa. Heidän työnsä laatua on valvonut vuodesta 2006 Erkka Vuorinen, itsekin entinen ammattikääntäjä.

Vuorisen, 54, tarkka titteli on komea: Euroopan komission käännöstoimen pääosaston suomen kielen osaston kielikoordinaattori ja laatuvastaava.

Käännösten tarkkailun lisäksi hän neuvoo, laatii ohjeita ja järjestää koulutusta eri ilmaisujen ja termien korrektista kohtelusta.

"Eräät englannin kielen ilmaisut ovat jatkuvasti ongelmallisia. Esimerkiksi facilities voi viitata joskus laitokseen tai tiloihin, joskus taas mahdollisuuksiin", Vuorinen kertoo.

Tarpeen tullen Vuorinen ottaa yhteyttä kotimaisiin asiantuntijoihin, kuten Kotimaisten kielten keskuksen EU-kielenhuoltajaan. Ohjeet ovat tarpeen, sillä suomennoksia syntyy vuodessa noin 80 000 sivua.

"EU-kääntäminen on pitkälti detaljitietoa, joka pitää vain tietää: tämä tehdään tällä tavalla ja tätä ilmaisua käytetään."

Kääntäjien lisäksi Suomella on EU:ssa tulkkeja. Vuorinen ei vastaa heidän työstään, mutta ammattiryhmät tekevät melko paljon yhteistyötä.

Käännöstyö aiheuttaa joskus odottamattomia tai jopa koomisia tilanteita.

Jo vuosia ennen Vuorisen pestin alkua Suomessa ihmeteltiin, miksi EU-tekstit puhuvat "naaraspuolisista naudoista" eivätkä lehmistä. Kyseessä oli EU:n luokittelujärjestelmässä käytetty yläkäsite female bovines, jonka alle sijoittuvat heifers (hiehot) ja cows (lehmät).

Vuorinen myöntää olleensa itsekin huvittunut, mutta hän suhtautuu ratkaisuun ymmärtävästi. "Lehmä ei tietenkään voi olla sekä ylä- että alakäsite."

EU-jäsenyyden alkuvuodet olivat termityössä muutenkin vaativia, koska yhtäkkiä jouduttiin tekemisiin monien Suomessa vieraiden asioiden kanssa.

"Kääntäjien piti kehittää suomeksi muun muassa viininviljelysanastoa. Suomessa viininviljely ei ole kovin yleistä."

Vaikka lakitekstien vaatima tarkkuus ei juuri salli omavaltaisia ratkaisuja, vielä 1990-luvulla monet muutkin tekstit olivat turhan koukeroisia.

"Enemmän yleisölle suunnatussa materiaalissa voi käyttää vähän erilaista käännösstrategiaa – ja pitääkin käyttää. Kohderyhmäajattelumme on kyllä kehittynyt", Erkka Vuorinen kertoo.

2000-luvulla Suomen EU-kääntäjien työtä on viety eteenpäin monin tavoin. Koordinointi ja eri toimielinten välinen yhteistyö ovat parantuneet.

Samalla on tullut uudenlaisia teknisiä apuvälineitä, kuten EU-kielten yhteinen termipankki IATE, joka on paisunut vuosien mittaan merkittävästi. Käytössä ovat myös niin sanotut käännösmuistit: jos joku on jo suomentanut tietyn useasti esiintyvän vaikean ilmaisun, ohjelma tarjoaa samaa käännöstä myöhemmin muillekin kääntäjille.

EU:n suuri laajentuminen vuonna 2004 toi jäseniksi kymmenen uutta valtiota, niiden joukossa Unkarin ja Viron. Vuorisen mukaan sukukielet vahvistivat suomen asemaa entisestään.

"Kielemme ei ollutkaan enää ainoa, jossa joudutaan tekemään muista poikkeavia käännösratkaisuja."

Moni suomalainen EU-kääntäjä on ollut tehtävässään pitkään ja saanut koko ajan enemmän kokemusta. Kosketusta äidinkieleen pitää yllä työyhteisön lisäksi muun muassa internet.

Perheensä kanssa Brysselissä vuodesta 1997 asunut Erkka Vuorinen kertoo myös käyvänsä Suomessa melko usein.

"Ennen toukokuun alkua olin täällä viimeksi pääsiäisenä."

Suomalaisesta kulttuurista pääsee toisinaan nauttimaan EU:n sydämessäkin. Esimerkiksi helmikuun alussa Vuorinen näki Brysselissä Ismo Alangon keikan.

Tärkeä suomalaisuuden piirre on omintakeinen huumori. Vaikka Vuorinen joutuu työssään ottamaan kielen varsin vakavasti, vapaa-ajallaan hän nauttii muun muassa Fingerpori-sarjakuvan ja Alivaltiosihteeri-ohjelman kekseliäisyydestä.

"Suomen kieli on tässä mielessä hyvin tuottoisa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit