Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen sotakirurgin potilaat saivat lempinimen Faltinin elefantit

Suomalaiset ambulanssit lähtivät Venäjän länsirintamalle 1914

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Faltinin elefanteiksi kutsuttuja leukaleikkauspotilaita toipumassa teknillisen koulun pihalla Vilnassa. Kuva Rauli Virtasen kirjasta Hiljaiset auttajat.
Faltinin elefanteiksi kutsuttuja leukaleikkauspotilaita toipumassa teknillisen koulun pihalla Vilnassa. Kuva Rauli Virtasen kirjasta Hiljaiset auttajat.

Kaksi suomalaista ambulanssia lähti Venäjän länsirintamalle Vilnaan ja Varsovaan hoitamaan haavoittuneita ensimmäisessä maailmansodassa syksyllä 1914.

Vilnaan asettui Suomen Punaisen Ristin sairaala johtajanaan taitava sotakirurgi ja yliopistomies Richard Faltin (1867–1952). Hän oli hankkinut kenttäkokemusta Kreikan ja Turkin sodassa 1897 sekä vuonna 1904 Mantshuriassa Venäjän ja Japanin välisessä sodassa. Siellä Faltinilla oli potilaana myös entinen luokkatoverinsa Venäjän armeijan everstiluutnantti C. G. E. Mannerheim, jonka hän paransi kovasta kuumeesta ja korvatulehduksesta.

Faltin tunnettiin myös ponnisteluistaan Suomen kenraalikuvernööri Bobrikovin hengen pelastamiseksi tämän maatessa leikkauspöydällä kuolettavasti haavoittuneena Helsingin senaatissa tapahtuneen ampumisen seurauksena kesäkuussa 1904.

Varsovaan vanhan kuninkaallisen linnan suojiin sijoittui yksityisin varoin kustannettu ja viimeisimmillä laitteilla varusteltu Suomen teollisuuden harjoittajain ambulanssi tohtori A. F. Hornborgin johdolla. Ambulanssin rahoittajien joukkoon lukeutui sotatarviketeollisuudenkin edustajia, joiden tuottamien ammusten tuhoja sanitäärit ja lääkärit juuri pyrkivät parhaansa mukaan paikkailemaan.

Helsingin Sanomat referoi Faltinin raportin Vilnasta 29. huhtikuuta 1915: "Vilnassa olevan suomalaisen ambulanssin ylilääkäriltä tänne saapuneen raportin mukaan otettiin huhtikuun ensi puoliskolla 51 hoidokkia vastaan ja päästettiin pois 34 sekä poistettiin kirjoista kuolleina 13. Huhtik. 16 p. oli sairaalassa 107 hoidokkia. Suurin sairasmäärä oli huhtik. 6. p., jolloin sairaalassa oli 122 hoidokkia. Haavat ovat olleet tuoreita, useinkin vain muutama tunti aikaisemmin saatuja, sekä kauttaaltaan hyvin pahoja laadultaan. Neljä viimeistä viikkoa onkin ambulanssille antanut tavattomasti työtä.

Pääsiäistä vietettiin koristellussa sairaalassa uskonnollisella juhlalla; sitä paitsi annettiin hoidokeille virvokkeita ja esiteltiin eläviä kuvia. Kuvernööri Wererkin antoi kullekin haavoittuneelle H. M. Keisarin ja Keisarinnan kuvan sekä 100 savuketta ja 3 nippua mahorkkaa."

Molemmat suomalaisambulanssit saavuttivat mainetta sotavammojen hoidossa. Varsovassa erityisalaksi muodostui raajakirurgia.

Vilnassa Faltin kunnostautui leukavammojen hoidossa sekä plastiikkakirurgiassa. Leukapotilaat joutuivat leikkauksesta toipuessaan käyttämään kookkaita norsun kärsää muistuttavia tukia, mistä syntyi lempinimi Faltinin elefantit. HS:n raportissa Faltin huomauttaa vielä, ettei "missään aikaisemmassa sodassa ole kasvo- ja leukahaavojen luku ollut niin suuri kuin nykyisessä. Tämä johtuu siitä, että nykyinen sotimistapa saattaa ennen kaikkea juuri pään, samoin kuin kädetkin, alttiiksi haavoittumiselle."

Venäjän vetäydyttyä maailmansodasta palasivat ambulanssit Suomeen. Faltin kotiutui elokuussa 1917 nyt kansainvälisestikin kuuluisana leukakirurgina. Hän jatkoi uraansa ensin Suomen sisällissodassa hoitamalla vankeja ja haavoittuneita, ja sitten yliopistossa tutkijana ja lääkärinä. Vielä eläkeikäisenä Faltin johti suomalaista ambulanssia Abessiniassa vuonna 1936 sekä konsultoi suomalaisia lääkäreitä talvi- ja jatkosodassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit