Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lajiliiton toimitusjohtaja: Yleisurheilu muuttaa maalta kaupunkiin

Jarmo Mäkelän mukaan Suomen pitää yhä hakea yleisurheilun arvokisoja, vaikka Helsingin EM-kisoista 2012 tuli "pieni katastrofi"

Ihmiset
 
Miikka Pirinen
Jarmo Mäkelä kiittelee, että yksilölajien urheilijoista on tullut myös joukkueurheilijoita.
Jarmo Mäkelä kiittelee, että yksilölajien urheilijoista on tullut myös joukkueurheilijoita. Kuva: Miikka Pirinen

Usein kuulee, että johtavassa asemassa on näköalapaikalla.

Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä on sitä kirjaimellisesti.

Kolme nopeaa

Sykähdyttävimmät arvokisat

1. Räty ja Harju

" Seppo Rädyn keihäänheiton maailmanmestaruus Roomassa 1987 ja Arsi Harjun kuulantyönnön olympiakulta Sydneyssä 2000 tulivat suurina yllätyksinä. Ne olivat isoja voittoja lajille." 

2. Kestävyysjuoksu

" Janne Holménin maratonkulta 2002 EM-kisoissa Münchenissä ja Jukka Keskisalon Euroopan mestaruus 3 000 metrin estejuoksussa Göteborgissa 2006." 

3. Evilä

" Tommi Evilän pronssi pituushypyssä pelasti muuten Suomen kannalta latteat yleisurheilun MM-kisat Helsingissä 2005. Odotukset kotikisoissa olivat muuten ehkä liiankin korkealla."

Suomen Urheiluliiton toimistosta, Valo-talon ylimmästä kerroksesta avautuvat näkymät yli Pasilan. Hyvällä säällä kahdeksannesta kerroksesta näkee pitkälle.

Vielä 1990-luvun puoliväliin yksilöurheilu oli Suomessa kunniassa. Kevät 1995 muutti kaiken. Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden.

"Ennen mestaruusvuotta yksilölajit olivat etusijalla. Sen jälkeen yleisurheilun harrastaminen kääntyi laskuun", sanoo Mäkelä, muttei syytä jääkiekkoa.

"Ei, ei. Nyt yleisurheilun suunta on ylöspäin."

Ja tosiaan. Yleisurheilussa on meneillään huomenna maanantaina 60 vuotta täyttävän Mäkelän mukaan kolme megatrendiä.

Harrastaminen on lisääntynyt kaupungeissa. Nuoret naiset suosivat sitä, ja yleisurheilun sisällä on tapahtunut muutos lajiryhmien välillä.

Mitä nämä suunnanmuutokset tarkoittavat?

"Yleisurheilu on lähtenyt nousuun kaupunkiseuroissa, kun se on ollut perinteisesti myönteisessä mielessä maaseutulaji", sanoo Mäkelä, jonka tytär Annu oli lahjakas seiväshyppääjä.

Hän sijoittui neljänneksi alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa vuonna 1999. Voiton vei muuan Jelena Isinbajeva, josta kasvoi ensimmäinen yli viisi metriä ylittänyt naishyppääjä.

"Opiskelut lopettivat oman tyttären urheilu-uran, kuten niin monella nuorella", sanoo Mäkelä, joka sanoo ymmärtävänsä nuorten ratkaisut urheilemisen ja muun elämän välillä.

Silti viime vuonna yleisurheilussa oli yli 31 000 lisenssiurheilijaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Se ei poista sitä tosiasiaa, että monessa lajissa tulostaso on luvattoman huono.

Lajiryhmien sisäisellä muutoksella Mäkelä tarkoittaa esimerkiksi sitä, heittolajien taso on osin romahtanut, jos miesten keihäänheittoa ei lasketa.

"Pika- ja aitajuoksut ovat suosittuja. Miesten 400 metrin aidoista on tullut yksi hittilajeista. Samoin naisten 100 metrin aidoista."

Suosiota selittävät esikuvat Oskari Mörö ja Nooralotta Neziri.

Oulussa syntynyt, mutta Kuortaneella vaikuttanut Mäkelä on entinen kymmenottelija. Hän voitti Suomen mestaruuden vuonna 1983.

Mäkelä otteli nykyisen taulukon mukaan 7 430 pistettä. Sillä hän olisi ottanut viime kesänä Kuopiossa SM-pronssia. "Taso ei ole hirveästi muuttunut."

Ottelussa Mäkelän akilleenkantapäänä oli seiväshyppy. Siis sama laji, jossa oma tytär nousi lähes maailman huipulle.

Valmentajaksi Mäkelä päätyi Stuttgartin EM-kisavuonna 1986. SUL:n silloinen puheenjohtaja Tapani Ilkka soitti ja tarjosi töitä.

"Sillä tiellä ollaan", sanoo Mäkelä, joka oli ensin hyppyjen ja otteluiden lajivalmentajana ja myöhemmin huippu-urheilun johtajana.

Viime vuodesta oli tulla Mäkelälle vedenjakaja, kun sydän oireili. Rytmihäiriöiden taustalta paljastui vuotava hiippaläppä, joka on toiseksi yleisin leikkaushoitoa vaativa läppävika.

Sydänoperaatio oli ikänsä liikkuneelle miehelle šokki. "Mietin miten toipuminen onnistuu ja palaanko töihin. Kaikki meni kuitenkin hyvin."

Hyvin eivät sen sijaan menneet Helsingissä pidetyt Euroopan mestaruuskilpailut 2012. Mäkelästä oli tullut samana vuonna SUL:n toimitusjohtaja.

Kisat pidettiin juhannuksen jälkeen ja olympiavuonna.

Seurauksena oli yleisökato ja maanosan huippujen puute. "Niistä se pieni katastrofi tuli."

SUL kärsi 1,5 miljoonan euron tappiot. Euroopan yleisurheiluliitto tuli vastaan yli miljoonalla eurolla.

"Kolme vuotta siinä meni, että saadaan oma talous plussan puolelle", laskee Mäkelä, muttei harmittele, että Suomi haki kisoja. "Meidän pitää hakea arvokisoja. MM-kisoja tuskin enää saamme, mutta muita tapahtumia kannattaa yhä hakea."

Vuosien varrella on ollut myös paljon sattumuksia. Yksi mieleenpainuvimmista oli, kun Tapio Korjus voitti keihäässä olympiakultaa Soulissa 1988.

Korjukselle tuli nivusiin kramppi, ja hän tarvitsi jäitä. Säännöt eivät sallineet ulkopuolisten päästämistä kentälle, mutta valmentaja Seppo Nuuttila meni väkisin konepistoolimiesten ohi ja heitti kentälle jääpussin.

"Korjus näytti käsimerkeillä, että kisa on ohi, mutta hän voitti viimeisellä heitollaan kultaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit