Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sami ja Maarit Hurmerinnan 40-vuotinen rakkaustarina alkoi Kultsan takahuoneesta

Sami Hurmerinta tiesi jo pikkupoikana, että hänestä tulee muusikko. Hän uskoo, että paras biisi on silti vielä tekemättä.

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Muusikolle oma soundi on tärkeä. "Kaikki lähtee yhdestä äänestä, kaikissa soittimissa", Sami Hurmerinta sanoo.
Muusikolle oma soundi on tärkeä. "Kaikki lähtee yhdestä äänestä, kaikissa soittimissa", Sami Hurmerinta sanoo. Kuva: Juhani Niiranen HS

19-vuotias Sami Hurmerinta seisoo Kulttuuritalon takahuoneen portaiden edessä. Portaita pitkin kävelee upea mimmi.

Hurmerinta esittäytyy: "Sami."

Nainen vastaa: "Maarit."

Hurmerinta seuraa Maaritin keikan lauantai-iltana 1. kesäkuuta 1974. Sitten hän vie naisen kotiin isältään lainaamallaan autolla. Siitä alkoi Hurmerinnan toinen rakkaus.

Ensimmäinen leimahti jo muutaman vuoden ikäisenä.

Kolme nopeaa

Kitaristin rakkaimmat kitarat

1. Fender Stratocaster
"Olen leimallisesti Strato-miehiä. Minulla on niitä kuusi, joista kolmea käytän aktiivisesti. Stratocaster on monipuolinen kitara, joka laulaa tosi hyvin."

 

2. Gibson J200
"Akustinen kitara, jonka löysin 90-luvun puolivälissä. Soitamme Maaritin kanssa duokeikkoja, ja soitan niissä tällä kitaralla. Tässä on myös sähköinen tallamikki." 

 

3. Gibson es 120
"Tämä on vuoden 1962 jazzkitara. Se oli eräällä tutullani hoidossa, kun omistaja oli lähtenyt pitkälle ulkomaanreissulle. Kysyin, myykö hän tämän. Ei myynyt. Mutta vuoden päästä tuli puhelinsoitto: 'Hei, olisitko vielä kiinnostunut siitä kitarasta?' Ostin heti pois."

Pienenä poikana Sami Hurmerinta sai lahjaksi Elviksen levyn. Se iski välittömästi. 8-vuotiaana Hurmerinta sai ensimmäisen kitaransa. Se oli viidenkymmenen markan tekele, jonka kielet olivat niin korkealla otelaudasta, että soittaminen oli tuskallista.

Mutta kun jostain oikein tykkää, pikkuviat eivät haittaa.

Hurmerinta opiskeli koulun kitarakerhossa soittoa. 11-vuoiaana hän sai jo paremman Landolan, ja rakkaus syveni.

"Minulle oli heti selvää, että minusta tulee muusikko. Kävin tarvittavan määrän koulua ja menen sitten konservatorioon, jossa sain musiikista vielä syvemmät tiedot."

Hurmerinta sai ensimmäisen kelanauhurin 11-vuotiaana. Brittimusiikkilehtiä jo silloin seurannut poika nauhoitti kasetille ensimmäisen kappaleensa: Blue Man, D mollissa.

Ensimmäinen bändi oli Witchcraft. Hän oli 13-vuotias. Bändi soitti Jimi Hendrixiä, Creamia ja Fleetwood Macia konsertissa, jonka yhtye oli järjestänyt kavereille ja sukulaisille Hurmerinnan isän kotiateljeehen.

Niin sanottu ensimmäinen kunnon bändi oli 1972 perustettu Taivaanvuohi. Se oli aikansa hipster-yhtye. Edistyksellinen progebändi, josta diggailivat musiikista ymmärtävät.

"Meidän rumpali tiesi Hiekkaharjusta nuorisotilan. Hän tosin varoitti, että se voi olla vähän juntimpaa meininkiä. Vedimme alkuun sinnikkäästi progea. Porukka alkoi jo huudella yleisöstä, niin oli pakko hoitaa setti loppuun vähän suoraviivaisemmin", Hurmerinta sanoo ja nauraa.

Sitten Hurmerinta rakastui toisen kerran, siihen Kulttuuritalolla tapaamaansa upeaan mimmiin.

Sami pyytää Maaritin elokuviin. Vasta leffan jälkeen Maarit sanoo, että hänellä on jo seurustelusuhde. Mutta Maarit pyytää, voisiko Sami opettaa tälle kitaransoittoa. Sami opettaa. Kun näyttää kitaraotteita, pääsee lähelle toista.

He tapaavat melkein päivittäin ja puhuvat musiikista ja elämästä. Heillä on niin paljon yhteisiä näkemyksiä, että jo muutaman viikon päästä Maarit soittaa yhtyeensä kitaristille Janne Louhivuorelle. "Maarit sanoi jotenkin, että 'Samin kanssa ollaan puhuttu, että Sami tulee nyt meidän bändiin, sä saat potkut'. Hahhah! Vieläkin Maarit sitä pahoittelee, että miten tuli niin tökerösti sanottua. Mutta se on toki jo sovittu asia."

Eräänä heinäkuisena yönä he palaavat bändeineen bussilla keikalta Keski-Suomesta. Maarit ja Sami makaavat vierekkäin. Hämärän bussin takatiloissa hiljaisuuden keskellä he huomaavat pitävänsä toisiaan kädestä.

Pian Maarit on jo raskaana. Pariskunta menee naimisiin ja muuttaa yhteen. He tekevät musiikkia yhdessä.

"Asuimme Vantaan Hiekkaharjussa kaksiossa, jonka pihapiirissä ovat minä, Samuli-poikamme ja Maarit", Sami Hurmerinta kertoo vuonna 1977 otetusta kuvasta.
"Asuimme Vantaan Hiekkaharjussa kaksiossa, jonka pihapiirissä ovat minä, Samuli-poikamme ja Maarit", Sami Hurmerinta kertoo vuonna 1977 otetusta kuvasta.

Raskaana oleva Maarit ei voi keikkailla, ja Samillakin on vain muutamia studioprojekteja. Rahaa ei ole. Sami soittaa Finnairille ja kysyy, pääsisikö töihin, vaikka lentokoneita siivoamaan.

"Sovittiin työhaastattelu. Mutta sitten Frank Robson soitti ja pyysi Atrain-bändiinsä. Peruin sen Finnairin."

1970-luvun lopussa alkaa olla selvää, että Love Records, jolla Sami ja Maarit ovat olleet, kaatuu pian. Pariskunta alkaa saada puhelinsoittoja muilta levy-yhtiöiltä. He päätyvät Finnlevylle.

Syntyy Maaritin albumi Siivet saan. Siinä on muun muassa Samin säveltämä Jäätelökesä-kappale, joka on valtaisa hitti. Sen jälkeen muusikonelämä helpottaa.

Vuosikymmenet läpeensä Sami Hurmerinta on rakastanut musiikkia ja Maaritia, keikkaillut, säveltänyt ja sanoittanut. Hän puhuu nyt, 60-vuotiaana, molemmista mielitetyistään edelleen kuin pikkupoika.

"En ole tästä vielä oikein kenellekään puhunut, mutta olisi kiva tehdä jatkoa vuoden 1978 sooloalbumilleni. Siinä voisi olla nuoriakin tyyppejä mukana. Ja tyttäreni Janna. Ja vaikka Pepe [Willberg] Maaritin lisäksi."

Hän uskoo, että paras biisi on vielä tekemättä. "Aina kun on aikaa, otan kitaran ja tulee se hyvä fiilis. Yöt läpeensä sävellämme Maaritin kanssa. Heittelemme ideoita, kommentoimme biisejämme, keikkailemme."

Hän oikein naurahtaa.

"Tämä on niin hienoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit