Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Juna hiljaista miestä kuljettaa

Ihmiset
 
HS-arkisto
Missä kuvan juna-asema sijaitsee? Entä milloin kuva mahtaa olla otettu?
Missä kuvan juna-asema sijaitsee? Entä milloin kuva mahtaa olla otettu? Kuva: HS-arkisto
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -lukijakilpailu herätti espoolaiset. Kuvan paikka on nimittäin monille heistä tuttu Haukilahden vesitorni, jossa sijaitsee Ravintola Haikaranpesä.

Vastauksia tuli torstaihin mennessä 114 kappaletta, joista väärin oli vain jokunen.

Kuva oli otettu 26. tammikuuta 1969. Vesitorni oli valmistunut edellisenä vuonna, ja Espoon kauppalanhallituksessa pähkäiltiin, mitä tiloihin tulee. Paikalle kaavailtiin muun muassa taiteilijaravintolaa tai kulttuurikeskusta.

Mutta kuinka torni syntyi?

"Arkkitehti Erkko Virkkunen sai idean torniin silloin televisiossa pyörineestä Hanna & Barberan piirretystä sarjasta Jetsonit", kertoo Pirjo Kovanen.

Hän aloitti Virkkusen arkkitehtitoimistossa vuonna 1969. Ympyrä sulkeutui 40 vuoden kuluttua, kun hän sai vuonna 2009 tehtäväkseen vesitornin peruskorjauksen arkkitehtisuunnittelun vähän ennen eläkkeelle lähtöään.

Jarmo Tiirikainen muistuttaa vesitornin uraa uurtavasta rakennustavasta. Näin rakennettu vesitorni oli ensimmäinen laatuaan Suomessa.

"Tornin suunnittelussa arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan yhteistyö on onnistunut täydellisesti, mutta suurimman huomion on ansainnut jälkimmäinen, DI Ilmari Hyppänen. Hänen innovaationsa perusteella tornin allasosa valettiin maantasossa ja nostettiin valmiina esivalettuja pilareita pitkin lopulliseen korkeuteensa."

Hyppäsen tytär Anni Simola muistaa "Jetsonin kodin" rakentamisvaiheen.

"Olin itse pieni tyttö vielä silloin, enkä tarkkaan ymmärtänyt, mitä isäni tarkoitti sanoessaan, että perheemme tekee konkurssin jos tuo vesitorni sieltä putoaa", Simola kirjoittaa.

"Aina kun näen tuon kauniin lentävän lautasen, muistan isääni ja mietin, että tuon hienompaa muistomerkkiä hän ei voisi saada."

Projekti kutkutti paikallisia.

"Vesitorni aiheutti meissä 13–15-vuotiaissa Haukilahden pojissa (Jedan jätkät) suunnatonta kiinnostusta", kertoo Jyrki Kohonen.

He päättivät eräänä lauantai-iltana keväällä 1969 vierailla tornissa omin luvin.

"Parkkipaikan ylätasanteelta löytyi huoltoluukku, jonka sai auki. Laskeuduimme siitä muutaman metrin ja olimme hissiaulassa. Huomasimme, että sähköt olivat päällä ja hissi toimi. Ylhäällä näkymä oli juuri samanlainen kuin kuvassa. Kiersimme tornin ja katselimme aikamme. 'Rikos' tapahtui 46 vuotta sitten ja on jo vanhentunut. En kuitenkaan paljasta rikostovereitani."

Timo Uusi-Kerttulalle Haikaranpesä tuli tutuksi 1990-luvun diskoilloista.

"Tein töitä dj:nä satunnaisesti viikonloppuisin kuvanottopaikalla, jossa sijaitsi dj:n koppi. 'Jedan pönttö' oli aikoinaan suosittu, ja sinne oli pitkät jonot varmaan myös siksi, että ylös menee vain yksi hissi", Uusi-Kerttula kertoo.

Se ei kuitenkaan ole ainoa tapa päästä ylös, huomauttaa Eero Keränen. "Paikan takavuosien vahtimestari kertoi, että Arto Bryggare olisi juossut portaita pitkin ajassa, jota ei kukaan ole alittanut."

Haikaranpesä tunnetaan edelleen laadukkaana ruokapaikkana, joka vetää bisnesväkeä ja turisteja.

"Olen japanilainen ja toiminut turisti-oppaana 30 vuotta täällä pääkaupungin seudulla. Olen joskus vienyt japanilaisia tuonne – ei pelkän ruoan vaan myös ihanan näköalan ja mielenkiintoisen tarinan vuoksi", kertoo Misako Gustafsson.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Joachim Pallinin. Hän saa Johanna Catanin tietokirjan Syömään vai drinkille (Otava).

Tämän viikon arvoituksessa nähdään junavaunu. Milloin ja missä kuva on otettu? Mihin ajankohtaisiin kirjoihin se liittyy?

 

Lähetä vastauksesi 14. toukokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Viime viikon kuva oli Haukilahden vesitornista.
Viime viikon kuva oli Haukilahden vesitornista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit