Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isosisko kuoli Nurmijärven joukkosurmassa – Yli 50 vuoden jälkeen veli kirjoitti siitä romaanin

"Mutsi lähetti meidät surman jälkeen seuraavana aamuna kouluun. Elämän oli jatkuttava, koulussa ja töissä piti käydä", Hannu Talvio kertoo

Ihmiset
 
Pauli Jokinen
Outi Pyhäranta HS
Hannu Talvio palasi Meilahden kirkkoon yli 50 vuoden jälkeen.
Hannu Talvio palasi Meilahden kirkkoon yli 50 vuoden jälkeen. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Esikoiskirjailija Hannu Talvio istuu hiljaa Meilahden kirkon penkissä. Hän kävi täällä viimeksi 9-vuotiaana pikkupoikana. Vuosi oli 1959. Kirkossa pidettiin silloin hänen 14-vuotiaan isosiskonsa muistotilaisuus. Ulla -sisko oli yksi Nurmijärven joukkosurman uhreista. Tapaus kohahdutti koko Suomea.

"Muistan, miten valtavasti väkeä kirkossa oli. Kaikki eivät mahtuneet edes sisään. Perheemme istui etupenkissä. Äiti itki, mutta isä yritti pitää pokkaa", Talvio muistelee.

Muutama vuosi sitten Talvio halusi toteuttaa unelmansa ja kirjoittaa kirjan, kun eläkeikä alkoi lähestyä. Aihe löytyi läheltä. Kolme sadonkorjaajaa (Myllylahti 2015) kertoo Ullan julmasta kohtalosta mutta myös eräästä toisesta Nurmijärvellä sattuneesta joukkosurmasta.

Hannu Talvion kotialbumi
Ulla Talvio (vas. takana) oli tinaa valamassa runsas kuukausi ennen kuolemaansa.
Ulla Talvio (vas. takana) oli tinaa valamassa runsas kuukausi ennen kuolemaansa.

Helmikuussa 1959 Talvion Ulla-sisko lähti partiolaisten hiihtoretkelle Nurmijärvelle. Kesken hiihtomatkan nuoret näkivät läheisen talon tulessa. Partiolaisia kun olivat, he lähtivät katsomaan, tarvitaanko paikalla apua. Reipas Ulla meni edellä.

Talosta tuli ulos mies, joka käski tyttöä poistumaan. Ulla kääntyi ympäri, ja samassa mies kohotti pistoolin ja ampui Ullaa niskaan.

Talvio kirjoittaa kirjassaan: "Tyttö ei huutanut, ei kiljaissut, kaatui vain suoraan suulleen maahan. Niskasta ryöpsähti verisuihku, joka levisi valkoisena hangelle."

Tappaja oli raivokohtauksen saanut talon renki Aatos Maaranen. Hän surmasi Ullan lisäksi talon emännän sekä erään sivullisen koiranulkoiluttajan. Talon hän sytytti tuleen.

Talvio tietää Maarasesta paljon, sillä hän on tutustunut oikeudenkäyntipöytäkirjoihin.

"Maarasella on näin pitkä rikosrekisteri", Talvio sanoo ja levittää käsiään.

Maaranen ei ollut kuitenkaan aikaisemmin syyllistynyt väkivaltarikoksiin, lähinnä vain näpistyksiin ja varkauksiin.

Kolme nopeaa

Vinkkejä esikoiskirjailijaksi aikovalle

1 Käytä muiden apua

"Kirjoita kirja kimpassa muiden kanssa. Hankkiudu ryhmään, jossa voit käydä läpi tuottamiasi tekstejä. Saat sparrausapua ja tunteen, ettet kirjoita yksin. Itse olin kansalaisopiston kirjoittajakurssilla."

 

2 Varaa aikaa

"Valmistaudu siihen, että kirjan kirjoittamiseen menee aikaa. Kirjan joutuu kirjoittamaan moneen kertaan."

 

3 Tutki kustantajat

"Minulla on markkinointitaustaa, niin tutkin heti, mitkä kustantajat julkaisevat tämän tyyppistä tekstiä. Lähestyin kaikkia niitä. Myllylahdelle päädyin, se julkaisee paljon esikois- ja rikoskirjallisuutta."

Maaranen tuomittiin vankilaan 15 vuodeksi, joista hän istui kahdeksan. Mies kuoli vuonna 1985.

Surmapäivänä Hannu Talvio oli ollut Munkkiniemessä hiihtokilpailuissa. Palkinnoksi oli tullut Sisu-aski. Kun hän pääsi kotiin, alkoi totuus siskon kuolemasta hiljalleen selvitä.

"Siskoni Salme tuli luistelemasta. Kun hän kuuli Ullan kuolemasta, hän heittäytyi hysteerisenä lattialle voivottelemaan. Se oli voimakas kokemus pienelle pojalle", Talvio kertoo.

9-vuotias poika ei oikein tajunnut, mitä oli tapahtunut, ja asian käsittelyn oli vaikeaa. "Minulla ei ollut mitään kokemusta kuolemasta aikaisemmin. Siunaustilaisuuden ja hautajaistenkin jälkeen vielä tunsin, että kyllä Ulla vielä tulee takaisin, tässä on nyt jokin väärinkäsitys."

Talvion vanhemmat eivät hirveästi näyttäneet tunteitaan. Äiti kyllä kyynelehti surman vuosipäivänä. "He olivat eläneet sota-ajan, ja kuolema oli jotenkin tutumpaa. Mutsi lähetti meidät surman jälkeen seuraavana aamuna kouluun. Elämän oli jatkuttava, koulussa ja töissä piti käydä", Talvio muistelee.

Talvion kirja sitoo yhteen kaksi aikakautta. Nurmijärvellä on tapahtunut toinenkin joukkosurma, vain parinsadan metrin päässä talosta, jossa Ulla surmattiin. Rikos oli vielä julmempi, ja se tapahtui vuonna 1899. Murhaaja oli tällöinkin talon renki, Karl Emil Malmelin.

"Rengillä oli salakihlaus talon tyttären kanssa, ja hän elätteli toiveita, että pääsisi torppariksi, kun vanha torppari kuolee, vaikka se ei ollut lain mukaan edes mahdollista."

Malmelin oli Talvion mukaan "päähänpotkittu ja kiusattu". Eräänä yönä hän otti kirveen ja tappoi koko perheen yksi kerrallaan sänkyihinsä. Yhteensä seitsemän ruumista. Yhden kuolleen lapsen veli oli se sama koiranulkoiluttaja, jonka Maaranen surmasi 60 vuotta myöhemmin.

Teini-iässä Talvio pohti, lähtisikö kostamaan Maaraselle, mutta ne ajatukset unohtuivat nopeasti. Hän on antanut tappajalle anteeksi jo kauan sitten.

"Ihan itsensä kannalta on parempi antaa anteeksi. Koston hautomisella rankaisee vain itseään."

Talvio muistaa Ullan reippaana nuorena tyttönä, joka leikki paljon pienempien sisarusten kanssa. "Hän piirsi ja maalasi paljon. Tapauksen jälkeen Munkkiniemen yhteiskoulussa oli Ullan piirustusten näyttelykin."

Ulla kuului partiossa Kurki-vartioon. Kurki-vartion tytöt pitivät päiväkirjaa, jonka Talvio sai käsiinsä vasta kuluvana keväänä. Kirjaansa hän ei ehtinyt sitä materiaalia käyttää.

Päiväkirja päättyy Ullan surmapäivään. Viimeiselle sivulle on merkitty piste ja ympyrä. Sama merkki on Ullan hautakivessä. Se on partiolaisten merkki ja tarkoittaa: "Olen mennyt jo kotiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit