Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Marlyn Masonille esitetään aina sama kysymys: Makasitko Elviksen kanssa?

Suomessa käymässä olevalla Masonilla ja Elviksellä "klikkasi heti", kun he näyttelivät rakastavaisia elokuvassa Tytöistä on pelkkää harmia

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Kaisa Rautaheimo HS
"Rakastin laulamista, muttei ääneni enää ole kuin ennen", Marlyn Mason sanoo. Hän on yksi kolmesta naisesta, joka on levyttänyt Elviksen kanssa.
"Rakastin laulamista, muttei ääneni enää ole kuin ennen", Marlyn Mason sanoo. Hän on yksi kolmesta naisesta, joka on levyttänyt Elviksen kanssa. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

"Makasinko Elviksen kanssa? Sen sinä haluat tietysti tietää", yhdysvaltalainen tv-sarjojen tähti Marlyn Mason, 75, purskahtaa nauruun.

"Jos harrastimme seksiä, en kerro sitä. Jos emme harrastaneet, en kerro sitäkään. Jos olisin tylyllä päällä, sanoisin, että asia ei kuulu sinulle. Nyt sanon vain, että jääköön se mielikuvituksen varaan."

Puhelias ja avoin Mason on parhaillaan käymässä Suomessa. Hän juontaa rokin kuninkaan musiikkia esittävää show'ta ympäri maailmaa ja kertoo tarinoita parin yhteisestä elokuvasta. Keskiviikkona loppuunmyyty esitys nähtiin Sellosalissa Espoossa.

Mason esitti Elviksen rakastettua 1968 kuvatussa filmissä Tytöistä on pelkkää harmia.

"Ne olivat urani ihanimmat kymmenen viikkoa", hän muistelee.

"En ollut Elvis-fani ennen kuin tapasin hänet. Hän oli suuri tähti, ja ajattelin, että hän saattaa olla hankala. Kun tapasimme, meillä klikkasi heti."

Hän oppi tuntemaan Elviksen "parhaimmillaan", kuten hän itse kuvaa. Kuumin rockkauden huuma oli takana, The Beatles oli listaykkösenä. Elvis teki paluuta huipulle elokuvien avulla.

"Elvis oli hyvätapainen etelän herrasmies. Kun hän oli paikalla, ihmiset eivät saaneet silmiään irti hänestä. Karisma oli niin voimakas. Kuvauksissa hän oli ammattilainen, harjoitteli ahkerasti, tuli paikalle täsmällisesti, teki työnsä hyvin."

"Näytämme tässä kuninkaallisilta. Elvis on kuin prinssi, minä ikään kuin prinsessa." Kuva on yhteisen elokuvan kuvauksista studiolta vuodelta 1968.
"Näytämme tässä kuninkaallisilta. Elvis on kuin prinssi, minä ikään kuin prinsessa." Kuva on yhteisen elokuvan kuvauksista studiolta vuodelta 1968.

Kulisseissa Mason ja Elvis pitivät hauskaa. "Olimme kuin kaksi lasta, ja studio oli meidän leikkikenttä", Mason kuvaa.

He tekivät kepposia toisilleen ja ohjaajalle.

Hän on tottunut kertomaan tarinoita ajastaan rockin kuninkaan kanssa. Juttua tulee vuolaasti. Yhtä tarinaa yleisö rakastaa. Hän saa aina uudelleen kertoa muiston vetoketjusta.

"Istuin Elviksen edessä, mutta ulkona kuvasta. Ohjaaja halusi Elvikseltä pienen hämmentyneen ilmeen. Käännyin ympäri, ja näin Elviksen haarat edessäni. Avasin hänen vyönsä ja aloin vetää hiljaa vetoketjua alas. Elvis piti pokkansa, mutta kun vetoketju oli melkein auki, se pieni ilme käväisi hänen kasvoillaan."

"Ohjaaja kiitteli, että juuri tuota hän etsi."

Marlyn Mason ei tavannut Elvistä kuvausten jälkeen. Kun hän näki kuvia rocktähden viime vuosilta, hän kauhistui. Elvis kuoli yhdeksän vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen.

"Ihmettelin, mitä sille kauniille miehelle tapahtui. Vaistosin, että hän oli yksinäinen. Työ toi hänelle ilon ja elämän sisällön."

Kolme nopeaa

Muistoja Elviksestä

1 "Hän ei halunnut, että häntä kutsutaan kuninkaaksi." 

 

2 "Hulluttelimme kuvauksissa kerran ilmapallojen heliumkaasulla. Elvis lauloi kameroille 'you aińt nothing but a hound dog' pikkuoravien äänellä. Ohjaaja oli tulla hulluksi meidän kanssa." 

 

3 "Ihmiset kysyvät, millainen suutelija Elvis oli. Sanoin, etten tiedä, sillä elokuvassa vain esitimme. Meidän piti varoa, ettemme riko huulia."

Yhdysvalloissa on paljon erilaisia Elviksen tribuuttikiertueita. Masonia on pyydetty moneen esiintyjäksi vuosien varrella, mutta hän on kieltäytynyt 2009 asti.

"En halunnut tehdä rahaa Elviksellä. Mutta halusin tehdä omia elokuvia, joten ajattelin, että lisäraha on tarpeen."

Masonista on puhjennut viime vuosina käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän kertoo haaveillensa elokuvatähden urasta, mutta Elvis-elokuvan naispääroolin lisäksi hän sai vain sivurooleja. Varsinaisen uransa hän teki tv-sarjoissa. Hän on esiintynyt 9-vuotiaasta asti, aluksi näyttämöllä ja sitten televisiossa.

Mason on nähty monissa tunnetuissa sarjoissa, muun muassa Perry Masonissa, Ben Caseyssä ja Bonanzassa.

Hän asuu pikkukaupungissa Oregonin osavaltiossa. Takana on lyhyt avioliitto 1960-luvun alussa.

Toisen, pidemmän liiton hän solmi 1972 palkitun maskeeraajan Lee Harmanin kanssa.

Viime vuosina Mason on tehnyt filmejä itselle läheisistä aiheista. Töissä hän on kertonut ikääntyneen naisen rakkauden kaipuusta ja omaishoitajista, jotka kamppailevat velvollisuuden tunteen, uuden rakkauden ja läheisyyden kaipuun kanssa.

Mason teki elokuvan äitinsä kuolemasta tämän omasta pyynnöstä. Hänen äitinsä teki itsemurhan 92-vuotiaana 2007.

"Hän oli elänyt mielestään tarpeeksi. Aamulla hän usein huokasi, että taas yksi päivä pitää elää."

Yhdysvalloissa käytetään termiä silent suicide, hiljainen itsemurha. Äiti suunnitteli tekoa pitkään puolisonsa kanssa.

"Kuulin, kun he puhuivat asiasta. Äitini sanoi, että mitä jos pillerit eivät tapakaan. Isäpuoleni vastasi, että siinä tapauksessa painan tyynyn kasvoillesi, sillä Jumala tietää, miten paljon rakastan sinua."

Lopulta äiti lakkasi syömästä ja juomasta. Kuoleminen vei kuusi päivää. "Hän ei pyytänyt tippaakaan vettä. Tiesin, että hän on sisukas, mutten tiennyt, että niin sisukas."

Mason haluaa filmillään huomiota vanhojen ihmisten itsemurhille. Niitä tapahtuu paljon. "Ihmisen pitää päästä täältä pois pehmeästi, ei kärsimällä päiväkausia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit