Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keittiömestari kokkaa gourmetruokaa yllättävissä paikoissa – asiakas maksaa, mitä haluaa

Kokkiohjelmista tuttu Jyrki Tsutsunen ystävineen hakee yhteisöllisyyden tunnetta ja kertoo onnistuneensa siinä

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Liisa Takala
Pelmenejä hämmentävä Jyrki Tsutsunen on huoleton ravintoloitsija. "Yksin ei pidä koskaan juoda, ja ilman ruokaa vain hätätapauksissa", hän siteeraa venäläistä sanontaa.
Pelmenejä hämmentävä Jyrki Tsutsunen on huoleton ravintoloitsija. "Yksin ei pidä koskaan juoda, ja ilman ruokaa vain hätätapauksissa", hän siteeraa venäläistä sanontaa. Kuva: Liisa Takala

Kello on yksi iltapäivällä lauantaina 9. toukokuuta. Kulttuuritalon Alppisalin eteisen naulakoiden vieressä kohoaa leipätaikina. Sivuseinällä on mökkikeitin, jolla keittiömestari Jyrki Tsutsunen aikoo valmistaa kuuden ruokalajin illallisen 70 ihmiselle yhden illan ravintolassa Hukkatilassa.

Aamulla Porvoosta kerätyt orvokit ja koivunlehdet odottavat Tupperware-laatikoissa.

Kolme nopeaa

Minne haluaisit rakentaa Hukkatilan?

1Vankila

"Mikä tahansa vankila on ehdoton Hukkatila-paikka. Gurmeeta vangeille!"

 

2Kouvola

"Kouvola on hyvä esimerkki pienistä kaupungeista, joissa liiketilat häviävät ja keskustat autioituvat. Paikkaa emme ole miettineet, mutta kohtaamiset ovat tuollaisissa kaupungeissa tärkeitä."

 

3Kirkko

"Kirkko täydentää kolmen koon koplan. Bileet kirkossa! Uhka vai mahdollisuus?"

Salin puolella paljastuu illan teema: Sirppiliiteri. Neuvostoromantiikkaa tihkuvat punaiset liinat ja esiintymislavaa koristava ruusukangas flirttailevat kommunismin kanssa.

Tsutsusen avovaimo, sisustuksesta vastaava Johanna Kunelius, on ripustanut kattoon pahvista askarreltuja sirppi ja vasara -koristeita. Materiaalit oli dyykattu roskista, mutta ruokalistalla on kulinaarista luksusta.

"Metsä eli villiyrttejä raparperin ja sinihomejuuston kanssa, seljankaliemi ja pelmenit, hauki perunan, nokkosen, voikukan ja maitohorsman kera, Gin Tonic ja ketunleipämaitoa ja mustikoita", Tsutsunen esittelee menunsa.

Hukkatila-ravintolassa asiakas maksaa omantuntonsa mukaan Pietarista tuotuun matka-arkkuun. Kulttuuritutkija ja Yhteismaa-yhdistyksen tapahtumatuottaja Jaakko Blomberg sai idean yhden illan ravintolasta vuosi sitten ja pyysi Pietarin pääkonsulaatin keittiömestarin paikasta vapautunutta Tsutsusta tekemään ruoat. Ideaan kuuluu, että gastronomia kohtaa taiteen yllättävissä paikoissa.

Viime lauantaina ruokailutunnelman kruunasi kynttilät pöydissä sekä Jaakko Laitinen ja Väärä raha ravintolabändinä.

"Haimme yhteisöllisyyden kokemusta ja saimme sen aikaan. Samalla tajusin, että ihmisten hyvä tuuli on pienestä kiinni", Tsutsunen kertoo.

Kotiravintolasta versonut Hukkatila on vuoden aikana pystytetty muun muassa funkishuoltoasemalle ja jazzklubille Porvooseen, Askon huonekalutehtaaseen Lahteen ja Mikkelin rautatieasemalle.

Toiminnassa on yhteisöllisyyden lisäksi kapinaa.

"Hukkatila kritisoi sekä alan ahneutta että ravintolabyrokratian sääntöjä. Näytämme, että varastokopissa pystyy tekemään hyvin ruokaa ja säilyttämään silti kylmäketjun."

Kokemusten jano vei Tsutsusen 2007 Pietarin pääkonsulaatin keittiöön. Pietarissa haisi elämä. Tuoksussa oli Tsutsusen mukaan viemäriä ja mätää kalaa.

"Täällä haisee Suomelle", Tsutsusen ystävä sanoi astuttuaan konsulaattirakennuksen saunaan. "Mille Suomi haisee?" Tsutsunen kysyi.

"Ei millekään", kaveri vastasi.

Pietarissa kaikki oli toisin kuin koti-Suomessa. Puistossa viihtyivät mummot, kulkukoirat ja lapset, eikä armenialaisten serkusten vihanneskaupasta päässyt ulos ennen kuin oli nauttinut Mustan meren kirsikkaviiniä.

"Porukka oli kiinnostunut toistensa asioista."

Tsutsunen viihtyi konsulaatin keittiössä. Päivässä saattoi olla kolme työlounasta 10–20 ihmiselle ja kerran viikossa sadan ihmisen vastaanotto.

Viiden vuoden vaitiolovelvollisuus töistä sitoo yhä keittiömestaria, mutta Miesten vuoro -dokumenttielokuvan ohjaajan Mika Hotakaisen vierailusta hän suostuu kertomaan.

Tsutsunen oli ihastunut suomalaisista saunoista ja miehistä kertovaan dokumenttiin ja halusi viedä Hotakaisen Pietarin banjoihin eli saunoihin, joissa Tsutsunen itse viihtyy. "Hetkeni koitti, kun kuulin, että häntä oltiin viemässä Eremitaasiin. Mielellään tuo lähti saunomaan. Vodkapullollisen ja lempeiden löylyjen jälkeen Hotakainen saatiin kunnialla lehdistötilaisuuteen."

Pietarin vuosien ykkösanti oli sisäinen rauha.

"En enää stressaa pienistä", kertoo mikkeliläisen työläiskodin kasvatti, joka on aina tottunut tekemään töitä.

Hän sai vanhemmiltaan evääksi moton, jonka mukaan "elämässä ei saa mitään ilmaiseksi".

Kova työ alkoi pojan muutettua peruskoulun jälkeen omilleen ja opiskeltua viherrakentajaksi. Puistopuutarhurin työ ei lyönyt leiville, joten nuorukainen aloitti Jyväskylässä Priimus ravintolakoulun. Oranssitukkainen punkkari työskenteli Jyväskylässä Paviljongissa ja Fransmannissa ja rakastui Taideteollisessa korkeakoulussa tekstiilitaiteilijaksi opiskelleeseen Johanna Kuneliukseen.

Tsutsunen päätti muuttaa rakkauden perässä Helsinkiin ja pyöri pääkaupungin keittiöissä Jyrki Sukulan Viasta Sikke Sumarin Espan kokkikouluun. Kokkiohjelmien huumassa Tsutsunen päätyi myös televisioon. Tilkka viiniä, pala juustoa -ohjelmaa seurasi Makujen maailma.

Tsutsunen yllättää kertomalla, ettei ruoka ollut hänelle nuorena intohimo vaan tapa ansaita. Intohimo syttyi myöhemmin.

"Nuorena olin niin köyhä, että laskin kolikoita ja mietin, minkä vihannespussin niillä saisin."

Kulttuuritalon keikan jälkeen Pietarista tuodussa matka-arkussa on nippu seteleitä. Illasta ei jää voittoa.

"Panostamme niin täysillä, että hyvä jos saamme omamme takaisin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit