Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen kulttuurin kasvatti edisti idänkauppaa

Boris Kolbe 1928–2015

Ihmiset
 
Laura Kolbe
Boris Kolbe
Boris Kolbe

Toimitusjohtaja, ekonomi Boris Kolbe kuoli sairauden murtamana 28. maaliskuuta Helsingissä. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Viipurissa 20. kesäkuuta 1928.

Boris Kolbe eli kolmen kulttuurin välimaastossa – saksalaisen, suomalaisen ja venäläisen –, mikä jätti jälkensä elämänvaiheisiin, työuraan ja persoonallisuuteen.

Saksalaispohjaisen Kolben perheen elämään Pietarissa ja Viipurissa huvilalla osuvat 1900-luvun alun sotien ja vallankumouksen jälkivaikutukset. Vallankumouksen jälkeen Kolbet asuivat Leningradin keskustassa, josta lähtö Suomeen tuli keväällä 1938.

Asettuminen Tervakoskelle vuonna 1940 merkitsi perheelle uutta alkua vieraassa maassa ja kielten opiskelua. Sopeutuminen tapahtui hyvin. Vuonna 1942 Boris Kolbe siirtyi Helsinkiin ja aloitti koulunkäynnin Helsingin Reaalilyseossa (Ressussa), josta hän kirjoitti ylioppilaaksi 1948.

Opinnot Helsingin Kauppakorkeakoulussa alkoivat samana vuonna. Kolben kielitaidolle ja kulttuuriosaamiselle oli käyttöä Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden toimikunnan sihteerinä ja puheenjohtajana. Hänen toimintakentäkseen tuli kansainvälisen harjoittelijavaihdon kehittäminen ja erityisesti Suomen AIESEC-toimikunta.

Kansainvälisyydestä oli hyötyä ensimmäisessä työpaikassa Oy Tefke Ab:n myyntipäällikkönä ja johtokunnan jäsenenä (1952–55). Maailmankuva laajeni vuosina 1955–58 Kolumbiassa, jossa Kolbe perehtyi ulkomaankauppaan ja opiskeli espanjaa lankonsa, ekonomi Erkki Alhangon johtamassa Bogotan konsulinvirastossa. Vuodet Latinalaisessa Amerikassa merkitsivät myös perheeseen keskittymistä: toimittajavaimo Pirkko Kolbe matkusti mukana ja lapsiluku kasvoi kahteen.

Suomen paluun jälkeen Kolbe palkattiin toimitusjohtajaksi OY Stalko Ab:hen. Yhtiö oli perustettu vuonna 1953 ulkoministeriön aloitteesta ja se ryhtyi tuomaan maahan Neuvostoliitosta rautaa ja terästä.

Venäjän kielen ja kulttuurin tuntemus vaikutti siihen, että Kolbe oli mukana kauppavaltuuskunnan asiantuntijana Neuvostoliitossa jo vuonna 1959. Kolben teräsasiantuntemusta tarvittiin teknis-taloudellisissa yhteistyökomissioissa. Hänestä kehittyi idänkaupan merkittävä taustavaikuttaja.

Kolbe matkusti suomalaisissa kauppaneuvotteluvaltuuskunnissa Moskovaan useita kertoja vuodessa ja neuvostoedustajien kestitseminen leimasi elämää Suomessa. Sosiaalisesti sujuva ja vahvan yleissivistyksen omaava Kolbe perehdytti sittemmin myös monia suomalaisia kulttuuri- ja tiedevaikuttajia Neuvostoliiton suurkaupunkielämään.

Stalkon tarina päättyi 1990-luvulla Neuvostoliiton romahdukseen. Jo sitä ennen Kolbe oli jäänyt eläkkeelle viettäen uuden perheensä, puolison ja kahden tyttärensä kanssa paljon aikaa Portugalissa, luonnossa ja meren rannalla. Nuoruuden harrastukset, autourheilu, retkeily ja vieraat kielet, säilyivät tärkeinä loppuun saakka.

Laura Kolbe
Kirjoittaja on Boris Kolben tytär.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit