Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diplomaatti oli Suomen ykkönen Tukholmassa

Tom Söderman 1936–2015

Ihmiset
 
Håkan Olander Dieter Strand Elisabeth Crona
Tom Söderman
Tom Söderman

Suurlähettiläs Tom Söderman kuoli Helsingissä 14. huhtikuuta. Hän oli 79-vuotias, syntynyt työläiskodissa Helsingissä 3. huhtikuuta 1936.

Sotavuodet ja sen jälkeinen pula-aika vaikuttivat Södermanin elämään, kuten koko hänen sukupolvensa suomalaisiin miehiin ja naisiin. Ylioppilastutkinnon jälkeen hän alkoi työskennellä lehtialalla, Suomen Tietotoimistossa ja Suomen Yleisradiossa toimittajana. Hyvän kielitaitonsa ja luonnollisen, ystävällisen käyttäytymisensä ansiosta hän pääsi Ulkoasiainministeriön palvelukseen.

1970-luvulla Söderman ja lehdistöneuvos Anders Huldén olivat Tukholmassa antamassa omalta osaltaan Suomen diplomatialle uutta imagoa. Päämääränä oli luoda ymmärrystä Suomen erikoiseen poliittiseen tilanteeseen kylmän sodan aikana. Ja sen he todella tekivät. Södermanin asiallinen ja sympaattinen olemus tuli hyvään käyttöön.

Hänen asuntonsa Holländargatanilla ja Suomen suurlähetystö Västra Trädgårdsgatanilla keskellä Tukholmaa muodostivat nopeasti luonnolliset kokoontumispisteet, joissa käytiin mielenkiintoista Suomi-keskustelua. Söderman oli mukana järjestämässä ruotsalaiselle lehdistölle tilaisuuksia perehtyä olosuhteisiin Suomessa ja tavata poliitikkoja yli puoluerajojen. Hänen innoittamanaan ruotsalainen kirjailija ja taidemaalari Stig "Slas" Claesson julkaisi tunnetun Suomenlinna-kirjansa Sveaborg.

Södermania arvostettiin yhtenä Ruotsin ja Suomen välisiin suhteisiin keskeisesti vaikuttaneena henkilönä runsaan viidentoista vuoden ajan.

Oltuaan yli kymmenen vuotta "Suomen ykkösenä Tukholmassa" Söderman muutti lehdistöneuvokseksi Lontooseen. Hän oli myös Ulkoministeriön lehdistö- ja kulttuuritoimiston päällikkönä ja palasi Ruotsiin Suomen Göteborgin pääkonsulina. Viimeiset vuodet ennen eläkkeelle siirtymistään hän oli Suomen suurlähettiläs Reykjavikissa.

Kun Söderman palasi takaisin Helsinkiin, hän piti yllä vanhaa kontaktiverkostoaan kirjoittamalla mielenkiintoisia analyyseja Suomen politiikan ja kulttuurin aloilta. Kesät hän vietti mielellään isänsä syntymäsaaressa Rosalassa.

Hänen läheisensä olivat vaimo Kaija sekä pojat René ja Aslak perheineen.

Håkan Olander
Dieter Strand
Elisabeth Crona
Kirjoittajat ovat Tom Södermanin ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit