Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itähelsinkiläinen ydinfyysikko heräsi ilmastonmuutokseen – johtaa käytettyjen vaatteiden verkkokauppaa USA:ssa

Juha Koposen yritys markkinoi vaatteita esikäytettyinä, eikä niitä kuvissa erota uusista

Ihmiset
 
Mari Valkonen
Sirpa Räihä HS
Juha Koposen kolmea uraa yhdistää matematiikka. Käytettyjen vaatteiden verkkokaupassa numeroiden pyörittämisen taito on välttämätön. Yhden vaatteen kuvaamiseen, ilmoituksen laatimiseen ja pakkaamiseen kuluu 4–5 minuuttia.
Juha Koposen kolmea uraa yhdistää matematiikka. Käytettyjen vaatteiden verkkokaupassa numeroiden pyörittämisen taito on välttämätön. Yhden vaatteen kuvaamiseen, ilmoituksen laatimiseen ja pakkaamiseen kuluu 4–5 minuuttia. Kuva: Sirpa Räihä HS

Juha Koponen sai loppuvuonna 2007 puhelun vanhalta teekkarikaveriltaan Jussi Koskiselta. Hänellä oli idea: yritys, jonka kautta tarpeettomat tavarat voisi vaihtaa tarpeellisiin.

Ajoitus ei olisi voinut olla parempi. Koposen työpaikkaa, mobiiliohjelmistoyhtiö First Hopia oltiin juuri myymässä Yhdysvaltoihin. Kahdeksan vuotta ohjelmistoalalla tuntui riittävältä.

Kolme nopeaa

Parhaat kirpputorilöydöt

1. Keittokirja 1800-luvulta
"Keittokirjoja ostan kirpputoreilta paljon. Niiden keräileminen on harrastus, josta lapset jo vitsailevat. Mitä vanhempi kirja, sitä parempi."

2. Paperisilppuri
"Sain sen Netcyclerin kautta, kun annoin vaihdossa Anna Politkovskajan kirjan Putinin Venäjä. Siinä oli tahatonta symboliikkaa."

3. Sohva toimistolle
"Saimme sohvan Huuto.netin kautta kymmenellä sentillä, mutta myyjä ei perinytkään hintaa. Koko konttorikalustuksemme on hankittu käytettynä."

Samaan aikaan ilmastonmuutos ja kestävä kuluttaminen nousivat ykköspuheenaiheiden joukkoon. Koponenkin oli saanut ilmastoherätyksen. Hän alkoi pyöräillä töihin, jätti lihansyönnin ja vältti lentämistä.

Kaksi vuotta Koponen ja Koskinen kehittivät vaihtamisen mahdollistavaa verkkopalvelua ja markkinoivat sitä ympäristöjärjestöjen tilaisuuksissa. Vuonna 2009 Netcycler-tavaranvaihtopalvelussa vaihdettiin ensimmäinen tuote. Se oli Anja Kaurasen kirja Sonja O. kävi täällä.

Nyt Netcyclerin toimitusjohtaja Koponen lentää takavuosienkin edestä. Tavaroiden vaihtamisella aloittaneesta yrityksestä on kuoriutunut yhdysvaltalainen käytettyjen vaatteiden verkkokauppa Swap.com, joka on lastenvaatevalikoimaltaan Yhdysvaltojen suurin.

Ydinfyysikoksi kouluttautunut 42-vuotias Koponen välittää nyt käytettyjä potkuhousuja ja prinsessamekkoja.

Teknillinen korkeakoulu oli itähelsinkiläiselle, matemaattisesti lahjakkaalle nuorelle miehelle itsestään selvä opiskelupaikka. Teknillisen fysiikan diplomi-insinööriksi hän valmistui neljässä vuodessa.

Väitöskirjaansa varten Koponen teki müncheniläisessä Max Planck -instituutissa kokeita fuusioreaktorilla, josta on 1950-luvulta asti odotettu päästötöntä ja turvallista energialähdettä.

"Tuolta ajalta on jäänyt tietty tinkimättömyys. Jos tehdään jotain ennennäkemätöntä, perusasiat pitää ymmärtää perusteellisesti. Sitten pitää vain jatkaa, vaikka tuloksiin voi mennä kauankin."

Väitöskirjan jälkeen Koposelle tarjottiin töitä uuden koelaitoksen suunnittelun parissa, mutta kokeilevan tutkimuksen parissa viihtynyt mies ei innostunut tehtävän teoreettisuudesta.

Suomessa Koponen sai töitä ohjelmistokehittäjänä First Hop -ohjelmistoyrityksestä. Ala kuumeni nopeasti. Yritysten arvostus nousi taivaisiin, mutta tuli pian rytinällä alas.

First Hop selvisi kuitenkin romahduksesta ja kasvoi kahdeksassa vuodessa yli 40 maassa toimivaksi 80 työntekijän yritykseksi. Loppuvaiheessa Koponen vastasi yrityksen globaalista palveluliiketoiminnasta.

Ohjelmistoalaan verrattuna työ Netcyclerissa oli leppoisaa. Työtä oli paljon, mutta sen taustalla oli halu järkeistää tavaravirtoja. Vuonna 2010 palvelu laajeni Saksaan, vuonna 2011 Englantiin.

Tavaroiden vaihtaminen ei kuitenkaan ollut erityisen hyvää liiketoimintaa. Pääosa yrityksen tuloista tuli postituspalveluista, mutta aktiivisimmat käyttäjät halusivat vaihtaa tavarat kasvokkain.

"Jossain vaiheessa tajusimme, että ihmiset eivät yksinkertaisesti jaksa lisätä tavaroitaan palveluun", Koponen sanoo.

Yrittäjät alkoivat hahmotella mallia, jossa Netcycler hoitaisi itse kuluttajille työläimmän osuuden: valokuvaamisen ja tuotteiden lisäämisen nettiin. Ajatuksena oli saada kiertoon muutaman euron arvoiset tavarat, joita ihmiset eivät viitsi myydä.

Loppuvuonna 2012 yritys osti yhdysvaltalaisen kilpailijansa Swap.comin liiketoiminnan sen verkko-osoitteen ja asiakaskunnan takia. Verkkokauppa aukesi seuraavan vuoden alussa.

Tutkijana Koponen oppi imemään tietoa itseään viisaammilta. Viime vuoden lopulla Netcycler sai kymmenen kuukauden taivuttelun jälkeen neuvonantajakseen ja sijoittajakseen Marc Onetton. Hän on toiminut verkkokauppajätti Amazonin operatiivisesta toiminnasta vastanneena johtoryhmän jäsenenä.

"Nyt meillä on yksi logistiikkakeskus, mutta jos niitä joskus on monta, auttaa jos joku tietää, mitä se vaatii", Koponen sanoo.

First Hopista tarttui matkaan taito tuotteistaa palveluita. Swap.com kilpailijoineen on tehnyt työtä brändätessään käytettyjä vaatteita uudelleen. Enää niitä ei markkinoida ekovalintana eikä second handina, vaan pre-owned- tai pre-loved- eli esikäytettyinä tai -rakastettuina vaatteina. Verkkokaupan kuvissa niitä ei juuri erota uusista.

"Kun käytetyn ostaminen on helppoa ja halpaa, se on myös järkevää. Jäljelle jäävät ne, jotka eivät koskaan voi kuvitella ostavansa käytettyä. Heitä ei ole kovin paljon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!