Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Isojen altaiden pyörteissä

Ihmiset
 
Ari-Veikko Pelkonen HS
Missä ja milloin nämä valtaisat altaat on kuvattu?
Missä ja milloin nämä valtaisat altaat on kuvattu? Kuva: Ari-Veikko Pelkonen HS
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikko sai jälleen bongaajat liikkeelle sankoin joukoin. Vastauksia tuli määräaikaan mennessä yli 200. Lähes kaikki tunnistivat, että kuvassa on Harjun ruumishuone.

Ajankohdasta oli lähinnä kahdenlaisia veikkauksia: joko kuva liittyy sota-aikoihin tai 1930-luvun alkuun. Oikeita vastauksia vuodesta 1931 tuli runsaasti, sillä monet olivat löytäneet saman kuvan myös Ilta-Sanomien verkkosivuilla 2013 julkaistusta artikkelista, joka kertoo Helsingin ruumisjunasta.

"Harjun paarihuoneelta kuljetettiin vainajia Malmin hautausmaalle vuosien 1923–24 vaihteesta vuoden 1949 loppuun. Viimeinen matkustajajuna siunaustilaisuuksiin kulki 1954. Radan omistivat Helsingin seurakunnat ja se valmistui 1894. Malmin hautausmaalle rata erkani pääradasta nykyisen Kotinummentien/Teerisuontien sillan paikkeilla", kertoo rataosuuden historiaa tutkinut Jarmo Oksanen. "Kuvassa on ruumisjuna. Sen voi nähdä ainakin ensimmäisen vaunun suurikokoisista valkoisista risteistä."

Outi Grönberg oli yksi vastaajista, joka bongasi myös, mihin ajankohtaisiin kirjoihin kuva liittyy. "Harjun ruumishuoneen vahtimestaria syytettiin aluksi ja vapautettiin myöhemmin ruumiin silpomisesta, kun Tattarisuolta lähteestä löytyi ruumiin osia. Myöhemmin selvisi, että ne oli kaivettu Malmin hautausmaan avoimista joukkohaudoista, ja tekijöiksi paljastui okkultistisen salaseuran jäseniä. Aki Ollikaisen romaani Musta satu sekä Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin kirja Valonkantajat käsittelevät muun muassa näitä tapahtumia", hän kirjoittaa.

Sodanaikaisia muistoja oli useilla vastaajilla, joiden läheisiä on viety Harjun ruumishuoneen kautta Malmille. Jarmo Husso kertoo, kuinka hän 5-vuotiaana kävi ruumishuoneella, kun hänen mumminsa tehtävä oli etsiä jatkosodan lopussa kuolleen Niilo -enon arkku.

"Koko rakennuksen näkeminen kammotti. Mummi asteli sisään edellä ja minä epäröiden jäljessä. Muistini mukaan menimme pitkään kellarikäytävään, jonka ainakin toinen sivu oli täytetty laudasta kyhätyillä puulaatikoilla lattiasta kattoon asti. Mummi alkoi lukea niistä nimilappuja. Vainajat olivat jo olleet kuukausia väliaikaisesti haudattuina, ja nyt lautojen väleistä valui visvaa. Umpinaisen käytävän kauhea haju sai minut karkaamaan kauas ulos."

Pian mummi tuli perästä ja pyysi pysymään lähettyvillä. Tapahtumat ja haju tulivat Husson uniin vielä vuosien jälkeen.

"Sota-ajan lapset muistavat sen, kun juna toi rintamalta kaatuneita. Paikkaa kammottiin vielä pitkään sodan jälkeen", Salme Murtovaara kuvailee.

Myöhemmin rakennus alkoi rappeutua ja purku uhkasi.

"Kaupunkisuunnittelulautakunta sai tilanteen eteensä 1970-luvulla", kertoo nuorena suunnittelijana kokouksessa ollut Markku Lahti. "Oli kyse hyödyttömän rakennuksen kohtalosta. Lautakunnan suvereeni, pitkäaikainen puheenjohtaja ja Elannon pääjohtaja Ylermi Runko hiljensi koko salin vakavalla puheenvuorollaan. Hälinä ja mielipidepallottelu loppuivat leikaten Rungon kerrattua Helsingin historiaan olennaisesti kutoutuvan jakson, jossa Harjun ruumishuoneella kaatuneille helsinkiläisille annettiin viimeinen palvelus ennen Malmille hautausta."

Lahti muistelee, että pienen hiljaisuuden jälkeen purkuehdotuksia eikä muitakaan mielipiteitä kuulunut.

1980-luvulla tilan sai käyttöönsä Helsingin nuorisotoimi.

"Sain ensi työkseni rakennusviraston tuoreena jaospäällikkönä määräyksen muuttaa rakennus nuorison musiikkiharrastuksille sopivaksi", sanoo Väinö Castrén.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Jorma Pitkäsen. Hän saa Ollikaisen Mustan sadun. Tämän viikon arvoituksessa on isoja altaita. Missä ja milloin kuva on otettu, entä onko sinulla paikasta muistoja?

 

Lähetä vastauksesi otsikolla Bongaa paikka 21. 5. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Vastaajat osallistuvat arvontaan.

Harjun nuorisotalon julkisivussa on yhä teksti 'Statutum est Hominibus Mori' eli säädetty on ihmiselle kuolema.
Harjun nuorisotalon julkisivussa on yhä teksti 'Statutum est Hominibus Mori' eli säädetty on ihmiselle kuolema.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?