Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koiranruokien reseptikirjan tekijä kritisoi halpoja koirannappuloita ja laittaa annoksiin ananasta ja mangoa

Ihmiset
 
Pauli Jokinen
Näin syntyy koiranruokaa broilerinsydämistä ja kvinoasta
Näin syntyy koiranruokaa broilerinsydämistä ja kvinoasta
Kokkikirjan koiranruuista tehnyt Jarmo Österman esittelee, kuinka tehdä herkullinen kotiruoka-annos koiralle. Siihen tulee broilerinsydämiä, kvinoaa, sokeriherneitä ja persilijaa.

Tuusula. Tuusulassa asuvan Jarmo Östermanin perheessä on aina ollut koiria. Nyt jaloissa pyörivät sekarotuinen Milli ja saksanpaimenkoira Fio.

"Koirat katsoivat syyllistävästi, kun makasin sohvalla, joten päätin ryhtyä tekemään niille kokkikirjaa", Österman vitsailee.

Koirakokin parhaat reseptit -kirja (Docendo) sisältää ohjeet lähes 60 annoksesta, jotka Österman on kokannut koirilleen.

Kolme nopeaa

Yllätysruokia, joista koirat tykkäävät

1Maapähkinävoi

"Amerikkalaisesta maapähkinävoista koirat tykkäävät. Pitää valita sellainen tuote, jossa ei ole paljon sokeria. Teen niistä keksejä tai laitan smoothien joukkoon." 

2 Popcornit

"Popcornit ilman voita ja suolaa. Voidaan katsoa koiran kanssa leffaa yhdessä."

3 Voikukanlehdet

"Keväällä voi poimia voikukanlehtiä ja laittaa niitä ruuan joukkoon. Ihan tien vierestä ei kuitenkaan kannata poimia saasteitten takia."

Kirjan tekeminen ei ollut Östermanille uutta. Hän on aikaisemmin kirjoittanut kaksi kamppailulajikirjaa sekä turvakirjan naisille.

Todellinen syy kokkikirjan tekemiseen oli se, että Österman alkoi kyseenalaistaa koirien tehdasruokien terveellisyyden.

Ensin hän tutki koiranruokien tuoteselosteita. Niistä ei hänen mielestään saa täsmällisesti tietää, mistä muona koostuu.

"Lihaa on koiranruuissa liian vähän. Napit tehdään halvalla ja proteiineja otetaan kasvikunnasta. Koira on taustaltaan susi, joten se tarvitsee runsaasti lihaa ja rasvaa."

Östermanin mukaan elintarvikejättien ei pidä sanella, mitä koirille syötetään.

"Ihmiset ovat kovin arkoja antamaan koirilleen mitään muuta kuin teollista koirannappulaa. Kyllä koira niillä halvoilla napeilla elää, mutta omien koirien kohdalla olen havainnut, että niistä voi seurata esimerkiksi allergioita", Österman sanoo.

Österman on jäsennellyt kirjansa sisällön elintarvikkeitten raaka-aineiden mukaan. Koirille on tarjolla kalaruokaa, naudanlihaa, puuroja ja lohturuokaa. Reseptit hän on nimennyt kuuluisien koirien mukaan: Laikan omenainen kanapaistos, Miloun kivipiiraat, Rexin munuaisrisotto ja Scooby-Doon kurpitsakeksit.

"Koirille uskaltaa kokata, kunhan muistaa tietyt pelisäännöt. Suolat, sokerit ja monet mausteet pitää jättää kaappiin."

Koirille maistuu monipuolinen ruoka. Östermanin resepteistä löytyy

Tessun vainuannoksessa on porsaanlihaa, maksaa, hirssiä ja tattaria.
Tessun vainuannoksessa on porsaanlihaa, maksaa, hirssiä ja tattaria.

hunajamelonia, mangoa, ananasta ja kukkakaalia.

"Niitä kun sekoittaa muuhun ruokaan, niin hyvin menee. Koirat valitsevat ruuan enemmän tuoksun kuin maun mukaan", Österman kertoo.

Koirat tykkäävät hänen mukaansa myös muun muassa kananmunista, porkkanoista ja kesäkurpitsasta.

Koiranruuan kokkaamiseen Österman käyttää blenderiä ja sienikuivuria. "Sienikuivurilla voi kuivata vaikka lihaa tai bataattia."

Blenderillä hän on tehnyt smoothieita, joihin on laittanut sekaan raakoja muikkuja ja piimää.

Koirien juhlapäiviä varten Österman on laatinut herkkureseptejä. Idefixin taikajuomassa on jugurttia, papaijaa ja hunajaa.

"Hyvin sekin koirille maistuu, meidän ahmatit söisivät vaikka jääkaapin tyhjäksi. Mutta herkuissa kannattaa olla tarkkana. Usein pienillekin koirille annetaan tosi suuria makupaloja. Se alkaa näkyä nopeasti koiran ulkomuodossa. Annosten koossa pitää huomioida, liikkuuko koira paljon ulkona vai onko se sohvaperuna", Österman neuvoo.

Fio ja Milli olivat kirjan annosten koemaistajia.

Österman kokkasi kirjaa varten puolisen vuotta. Deadlinen lähestyessä alkoi tulla jo kiire, ja keittiö muistutti koiranruokatehdasta. Parhaimpana päivänä hän teki seitsemän erilaista annosta.

"Uuni oli jatkuvasti kuumana, juoksin annosten kanssa lumihangessa autotalliin kuvaamaan ja sitten pakastin ylimääräiset ruuat. Koirat tanssivat ripaskaa vieressä."

Österman on kuvannut jokaisen annoksen. Kuvat ovat koristeellisia kuin ihmisten kokkikirjoissa.

Östermanin mukaan koirat olivat kiitollisia koemaistajia. "Yhdestäkään ruuasta eivät kieltäytyneet, kaikki meni."

Välillä Österman ja koirat söivät samaa ruokaa. "Ihan kaikkia sisäelinruokia en lähtisi maistelemaan, mutta suurimman osan kirjan ruuista voi syödä itsekin. Vähän maustetta sekaan, niin hyvää tulee."

Koiraihmisten keskuudessa koirien ruokinta herättää voimakkaita tunteita ja vilkasta keskustelua.

"Jotkut ovat sitä mieltä, että raakaruokinta on ainoa oikea tapa syöttää koiraa. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta kyllä koiralle kotiruokaakin voi tehdä."

Nettikeskusteluissa Östermania häiritsee se, että koiria inhimillistetään.

"Koira rinnastetaan usein ihmiseen. Pitää muistaa, että koira on suden jälkeläinen, jonka kanssa on tehty sopimus. Koira saa minulta ruokaa, ja sitten olemme kavereita."

Petri Krook
Koirakokeille kirjan tehnyt Jarmo Österman valitsee omille koirilleen luomuruokaa, jos se ei ole paljon tavallista kalliimpaa. Kuvassa mukana Milli.
Koirakokeille kirjan tehnyt Jarmo Österman valitsee omille koirilleen luomuruokaa, jos se ei ole paljon tavallista kalliimpaa. Kuvassa mukana Milli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit