Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päällikkö kehitti menestyneitä kirjasarjoja ja markkinointia

Laina Metsähuone 1939–2015

Ihmiset
 
Kirsi Marja Metsähuone Pertti Metsähuone
Laina Metsähuone
Laina Metsähuone

Filosofian maisteri Laina Anneli Metsähuone kuoli 1. huhtikuuta Helsingissä 75-vuotiaana. Hän oli syntynyt Karstulassa 28. heinäkuuta 1939 kodissa, jossa luettiin paljon kirjoja. Hän meni kouluun 6-vuotiaana ja luki seikkailukirjojen lisäksi Juhani Ahoa, Leo Tolstoita ja Mika Waltaria.

Koulunkäynti oli Metsähuoneelle helppoa. Hän kirjoitti 17-vuotiaana viiden laudaturin ylioppilaaksi Saarijärven yhteiskoulusta. Matematiikka ja latina olivat mieliaineita. Latinasta hän sanoi: "Ne, jotka eivät ole opiskelleet latinaa, tuntevat vain seuraukset, mutta eivät syitä".

Metsähuone valmistui Helsingin yliopistosta pääaineinaan germaaninen filologia ja Rooman kirjallisuus. Auskultoinnin hän suoritti Helsingin Norssissa kiitettävin arvosanoin, mutta ei ottanut vastaan Norssin rehtorin tarjoamaa opettajan virkaa, koska mietti väitöskirjan tekoa. Opiskelu Suomen Rooman-instituutin Villa Lantessa 1963 synnytti elinikäisen rakkauden Italian kieleen ja kulttuuriin.

Opettajan virassa hän oli 1960-luvun lopulla Tampereen klassillisessa lyseossa ja Helsingin Apollon yhteiskoulussa. Hän huomasi, että kirja oli hänelle rakkaampi kuin opettaminen.

Hän siirtyi 1971 Kirjayhtymän kouluosaston toimituspäälliköksi ja kehitti peruskoulun oppimateriaaleja, kunnes siirtyi 1978 Otavaan 8-osaisen koululaisen tietosanakirjan, Perustiedon päätoimittajaksi. Uusi haaste tuli eteen, kun Metsähuone nimitettiin Mitä Missä Milloin -kirjan päätoimittajaksi.

Metsähuone nimitettiin Otavaan perustetun erikoiskirjaosaston päälliköksi 1987. Hän kehitti Otavalle kirjamarkkinoinnin menestyskonseptin. Kyseessä oli uudenlainen tapa toimia: kirjoja tehtiin yhteistyössä asiakkaiden kanssa eli kirjoille pyrittiin varmistamaan tilaaja jo ennen kustannuspäätöstä, ja vain osa painoksesta saattoi mennä kirjakauppamyyntiin.

Nämä olivat vaativia töitä ja toivat Otavalle hyvää tulosta ja Metsähuoneen osastolle joka vuosi palkintoja.

Erityisen ylpeä hän oli 1995 ilmestyneestä Mare Balticum, 2000 vuotta Itämeren historiaa -teoksesta, joka ilmestyi neljänä erikielisenä laitoksena ja valittiin vuoden kauneimmaksi kirjaksi. Myös ulkoministeriön tarpeisiin tehtiin erilaisia Suomi-kirjoja yli kymmenellä kielellä. Metsähuoneen alulle panemasta sääpäiväkirjasta tuli menestys.

Laina Metsähuone oli vahvasti sitoutunut työhönsä, jossa tarvittiin kirjallisia, taloudellisia ja filologin taitoja. Hän odotti paljon muilta, mutta myös itseltään. Hänet palkittiin 2001 Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkillä.

Vaikka työ oli myös Metsähuoneen harrastus, hän nautti kirjallisuuden lisäksi valokuvaamisesta, taidenäyttelyistä ja konserteista. Kalenterissa oli aina varaukset Lapin retkille sekä vapaa-ajalle Suonteen saaressa. Yhtä tärkeä kuin ura oli Metsähuoneelle myös perhe, kolme tytärtä ja lastenlapset. Viehätyksensä taiteisiin hän siirsi lapsilleen ottamalla heidät pienestä pitäen näyttelyihin mukaan.

Kirsi Marja Metsähuone
Pertti Metsähuone
Kirjoittajat ovat Laina Metsähuoneen tytär ja puoliso.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit