Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arto Salonen toi koulujen opetussuunnitelmaan uuden käsitteen: Ekososiaalisen sivistyksen

Hän uskoo, että maailma on nykyistä parempi, kun nykyiset yläasteikäiset ovat päättämässä

Ihmiset
 
Elina Venesmäki
Katarina Sällylä HS
"Jos nykyiset päättäjät olisivat ekososiaalisesti sivistyneitä, he taistelisivat sen edestä, että jokainen tuntisi oman elämänsä merkitykselliseksi", sanoo Arto Salonen.
"Jos nykyiset päättäjät olisivat ekososiaalisesti sivistyneitä, he taistelisivat sen edestä, että jokainen tuntisi oman elämänsä merkitykselliseksi", sanoo Arto Salonen. Kuva: Katarina Sällylä HS

Arto Salonen katseli ympärilleen masai-yhteisön mailla Keniassa. Kaikki oli kuin tulipalon jäljiltä.

Vuonna 2004 alueella ei ollut satanut kahteen vuoteen. Kun aurinko porottaa pari vuotta täydeltä terältä, se polttaa kaiken.

Kolme nopeaa

Tärkeät askeleet kestävään elämään

1. "Syö kasviksia. Lihantuotanto vie paljon peltoalaa ja sen ilmastopäästöt ovat yhtä suuret kuin lento-, juna- ja autoliikenteen yhteensä."

 

2. "Omistamisesta pitää siirtyä jakamiseen. Ei ole järkevää, että jokaisella on kaapissa oma porakone, jota käytetään kerran vuodessa."

 

3. "Oman kodin käyttöenergian voi vaihtaa puhtaammaksi muutamalla klikkauksella."

"Kun kysyin, onko täällä aina ollut tällaista, ihmiset sanoivat, että ehei. Nyt jumalat ovat olleet vähän kireinä", Salonen kertoo.

Hän oli Afrikassa kolme vuotta kehitystöissä. Salonen kulki paikallisyhteisöissä selvittämässä, mitä ne tarvitsivat ja kertoi sen kansainvälisille rahoittajille.

Kokemus mullisti Salosen maailmankuvan. Epäoikeudenmukaisuus iski kasvoille.

Päiväntasaajalla ilmastonmuutos on sekoittanut sadesyklit. Normaalisti sadekausi alkoi maaliskuussa. Ihmiset haalivat siemeniä alkuvuodesta ja muokkasivat maan maaliskuun alussa. Sadekautena sadetta riittäisi parin kolmen kuukauden ajan suunnilleen joka päivä.

Mutta nyt sadetta ei tullut. Tai sitten vettä tuli ennen näkemättömällä voimalla niin, että siemenet huuhtoutuivat pois. Seuraavan sadekauden lähestyessä he yrittivät uudestaan, ja taas kävi samoin. "Silloin lapsia alkoi jo kuolla. Täällä puhuttiin, että Suomi on ilmastonmuutoksen voittajamaa."

Afrikan jälkeen Salonen keskittyi tutkimukseen. Hän halusi vaikuttaa tulevaisuuteen, ja tutkimus toi sanoille voimaa.

Salonen väitteli vuonna 2010 globaalin ajan hyvinvointiyhteiskunnan suunnasta. Nyt Salonen, 51, on Helsingin yliopiston dosentti ja julkaisee paljon poikkitieteellistä, edessä olevaan yhteiskunnalliseen muutokseen liittyvää tutkimusta. Tutkimuskohteina ovat muun muassa jälkimateriaalinen yhteiskunta, kestävät elämäntavat ja vastuullinen kuluttaminen.

Hän kiertää kouluttamassa ja puhumassa. "Täällä tarpeeksi rahaa on aina vähän enemmän. 90 prosenttia maailman ihmisistä on jo köyhempiä kuin me, ja silti satsaamme parhaat voimamme vaurauden lisäämiseen."

Vaikka rahaa on, sitä ei ole tarpeeksi, jotta esimerkiksi ihmisoikeudet olisivat meille itsestäänselvyyksiä, Salonen kokee.

"On liian vaikea löytää t-paitaa, jonka valmistamisessa ei olisi rikottu ihmisoikeuksia."

Salonen pääsi mukaan perusopetuksen opetussuunnitelmatyöryhmään, kun hänen väitöskirjassaan esittämät ajatukset herättivät kiinnostusta.

"Se on huikea mahdollisuus vaikuttaa. Opetussuunnitelman perusteet suuntaavat opetusta seuraavat kymmenen vuotta."

Heti ensimmäisessä työryhmän kokouksessa 2000-luvun alussa Salonen esitteli käsitteen ekososiaalinen sivistys ja alkoi ajaa sitä opetussuunnitelmaan. Silloin tehtiin edellistä opetussuunnitelmaa, eikä aika ollut vielä kypsä. Nyt on.

Ensi vuonna voimaan tuleva opetussuunnitelma on jo valmis perusopetuksen osalta. Lukion osuus valmistuu syksyllä.

Ekososiaalisesti sivistynyt ymmärtää, että ihmistä ei voi olla olemassa ilman elinvoimaista luontoa. Opetussuunnitelmassa todetaan, että kestävät elämäntavat ovat välttämättömyys.

Tämä näkyy kaikissa aineissa: Yhteiskuntaopissa puhutaan kiertotaloudesta, katsomusaineissa tulevien sukupolvien oikeuksista ja fysiikassa puhtaista energiaratkaisuista. Taideaineissa pääasia on rakentaa aineetonta pääomaa, jonka lisäämisellä ei ole rajoja, toisin kuin materiaalisen vaurauden lisäämisellä.

"Taide myös auttaa nuoria kuvittelemaan toisenlaisia maailmoja."

Salonen sanoo, että ihmistä ei voi olla ilman elinvoimaista luontoa eikä taloutta ilman ihmisyhteisöä.

Hänen mukaansa politiikka ohjaa ajattelemaan toisin päin: talous on itseisarvo, vaikka sen pitäisi olla väline. "Maailmansotien jälkeen tällainen oli viisasta politiikkaa, kun elimme äärimmäisessä köyhyydessä. Nyt pitää miettiä jo muuta. Muuten tulevat sukupolvet eivät todellakaan peukuta meille."

Ennen kaikkea uusi opetussuunnitelma pyrkii pois "siilojen kulttuurista". Tarkoitus on miettiä, miten eri oppiaineet voivat käsitellä samaa ilmiötä yhdessä omista näkökulmistaan.

Nuorille Salonen haluaa opettaa ilmastonmuutoksen perustiedot: että syy on materiakeskeinen elämäntyylimme, jossa riittävästi on vähän enemmän.

Tärkeintä Salosesta on oppia, että jokainen voi joka päivä asettua osaksi ratkaisua.

"Kun kriittinen massa asettui osaksi ratkaisua, otsonikerroksen repeytyminen pysähtyi. Sama on vielä mahdollista ilmastonmuutoksen kanssa."

Ja kun nykyiset yläasteikäiset ovat lopulta päättämässä, meillä on nykyistä parempi maailma. Siihen Salonen uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?