Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveydenhoitoneuvos kehitti hoitotyötä

Sirpa Salo 1938–2015

Ihmiset
 
Liisa Salo Leena Salo Maija Salo-Vartiainen
Sirpa Salo
Sirpa Salo

Terveydenhuollon tarkastaja, terveydenhuoltoneuvos Sirpa Salo (o.s. Kinni) kuoli lyhyen sairauden jälkeen Joensuussa 7. huhtikuuta. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Jääskessä 16. toukokuuta 1938.

Sirpa Salo valmistui sairaanhoitajaksi Oulun sairaanhoito-opistosta 1960. Psykiatrisen alan erikoissairaanhoitajan tutkinnon hän suoritti Helsingin sairaanhoitajaopistossa vuonna 1963.

1960-luvun alussa Salo perusti perheen puolisonsa Riston kanssa Helsinkiin. Vuonna 1966 kolmilapsinen perhe muutti Imatralle, jossa Salon ura jatkui osastonhoitajana, apulaisylihoitajana, ylihoitajana ja johtavana ylihoitajana Rauhan sairaalassa lähes 20 vuotta.

Imatralla vietettyjen vuosien aikana 1970- ja 80-luvuilla Salo oli useissa kaupungin luottamustoimissa, muun muassa kaupunginvaltuuston jäsenenä ja terveyslautakunnan puheenjohtajana. Hänet tunnettiin yhteistyökykyisenä ja tulevaisuuteen katsovana päättäjänä.

Salo siirtyi Pohjois-Karjalan lääninhallituksen terveydenhuollon tarkastajaksi Joensuuhun 1985. Tässä työssä hän oli mukana kehittämässä hoitotyön laatua niin maakunnallisesti kuin valtakunnallisesti.

Salo on jättänyt jäljen suomalaiseen hoitotyöhön ennen kaikkea innostavana asiantuntijana ja työn laadullisena kehittäjänä. Hän on toimittanut useita ammatillisia julkaisuja, jotka käsittelevät suomalaisen ja pohjoiskarjalaisen hoitotyön kehittämistä.

Salolle oli tärkeää, että hoitotyön laatu näkyy hoitajien, potilaiden ja omaisten arjessa. Hän sai terveydenhuoltoneuvoksen arvonimen vuonna 1997.

Työn lisäksi Salon elämässä keskeisellä sijalla olivat perhe, lähisuku ja erityisesti kuusi lastenlasta. Hän kannusti nuorempaa sukupolvea työskentelemään määrätietoisesti tavoitteiden saavuttamiseksi ja oli vahva roolimalli suvun nuorille.

Salo harrasti kirjallisuutta, maalausta, sukuseuratoimintaa ja matkustelua. Matkakohteista rakkain oli Santorinin saari Kreikassa. Salo oli kauneuden ja estetiikan suuri ihailija ja loi kauneutta ympärilleen myös itse maalaamillaan tauluilla.

Jääskessä syntyneellä evakkotytöllä oli vahvat juuret Etelä-Karjalassa, mutta sielultaan hän oli utelias maailmankansalainen, jolle kaikki uusi oli mielenkiintoista ja mahdollista elämän loppuhetkille asti.

Liisa Salo
Leena Salo
Maija Salo-Vartiainen
Kirjoittajat ovat Sirpa Salon tyttäriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!