Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettaja uudisti äidinkielen ylioppilaskoetta

Juha Rikama 1930–2015

Ihmiset
 
Mervi Murto
Juha Rikama
Juha Rikama

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, tohtori Juha Rikama kuoli Vantaalla 6. huhtikuuta. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Helsingissä 13. elokuuta 1930.

Valmistuttuaan filosofian kandidaatiksi Rikama työskenteli opettajana Pieksämäellä, Vaasassa ja vuodesta 1965 Vantaanjoen lukiossa eläkeikään saakka. Elämäntyötä ohjasi kirkas näkemys kirjallisuuden merkityksestä sivistykselle ja ymmärtävän lukutaidon välttämättömyydestä demokraattista yhteiskuntaa kehittävälle keskustelulle.

Kiinnostus opetukseen, kirjallisuuteen ja tieteenfilosofisiin kysymyksiin saivat Rikaman tarttumaan opettajantyön ohessa moniin haasteisiin. Hän oli uranuurtaja tutkimuksen, teorian ja käytännön opetustyön yhdistämisessä. 1970-luvulla hän oli lukio-opetusta modernisoivan ja viestinnällisestä näkökulmasta jäsentävän oppikirjasarjan Lukion äidinkieli toimittajana.

Opettajana Rikama jaksoi innostua jokaisesta kirjoitetusta aineesta, jossa oli kirkas, omaperäinen ajatus. Oppilaissaan hän hyväksyi erilaisuuden, suorastaan kannusti siihen. Hän osasi antaa arvostavaa ja ymmärtävää palautetta jokaiselle.

Rikama oli monissa luottamustehtävissä Äidinkielen opettajain liiton hallituksessa ja opettajien tutkinnon uudistusta kehittävän ryhmän puheenjohtajana 1970- ja 1980-luvuilla.

Ylioppilastutkintolautakunnassa hän vaikutti 1980-luvulla merkittävästi äidinkielen ylioppilaskokeen uudistamiseen kirjoitustaidon lisäksi myös lukutaitoa mittaavaksi.

Utelias luonne ja vahva ammattietiikka saivat Rikaman lopulta tutkimaan kirjallisuudenopetusta väitöskirjaksi asti. Hän väitteli 75-vuotiaana tohtoriksi.

Kirjoittaminen oli Rikamalle luontainen tapa elää. Hän kirjoitti viimeisinäkin elinvuosinaan useita tieteenalansa artikkeleita muun muassa Tieteessä tapahtuu -lehteen. Teos Eversti. Isästäni ja isälleni ilmestyi 2007 ja esseekokoelma Yksilö vastaan yhteiskunta 2011. Viimeisen, lähes valmiin kirjansa ilmestymistä hän ei enää itse näe.

Rikama osasi nauttia myös juhlista ja antoisista keskusteluista laajan ystäväpiirin kanssa, hyvästä ruuasta ja viinistä sekä matkoista muun muassa Italian kulttuurimaisemissa. Viimeiseksi jääneenä kesänään hän vielä rakennutti perheen kesäpaikalle huvimajan, josta näkee kauas merelle. Kollegat, ystävät ja oppilaat muistavat hänet älykkäänä, herrasmiesmäisenä ja lämpimän kannustavana humanistina.

Mervi Murto
Kirjoittaja on Juha Rikaman työtoveri ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit