Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sensuuri iski, kun kymmenen ihmistä kuoli höyrylaiva Bore II:n tuhossa Eteläsatamassa

Venäläisten sotalaivojen miehistö vaikeutti sammutustöitä, ja Helsingin palopäällikkö pahoinpideltiin

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Ivan Timiriasew Helsingin kaupunginmuseo
Eteläsatamassa tulipalossa vahingoittunut Bore II.
Eteläsatamassa tulipalossa vahingoittunut Bore II. Kuva: Ivan Timiriasew Helsingin kaupunginmuseo

Höyrylaiva S/S Bore II oli illalla 25. toukokuuta 1915 lähtövalmiina Helsingin Eteläsataman laiturissa, kun vieressä ollut tavaramakasiini syttyi tuleen. Palo levisi myös laivaan ja se tuhoutui ja upposi satama-altaaseen. Onnettomuudessa kuoli kymmenen ihmistä.

Helsingin Sanomat uutisoi tulipalosta heti seuraavana päivänä, mutta Borea ei mainittu vielä lainkaan. Kirjoituksessa kerrottiin tavarakatoksen palavan venelammikoiden luona ja että kohtalokkaan palon oli aiheuttanut pikkupoikien varomattomuus tulen kanssa. Satamaan oli kerääntynyt tuhansia murhenäytelmän katsojia.

Onnettomuuden suuruus alkoi selvitä seuraavana päivänä: "Tulipalo Länsirannassa toissailtana. Höyrylaiva Bore II palanut. Ainakin kolme henkeä kuollut. Sairaaloissa hoidetaan kolmattakymmentä henkilöä, jotka onnettomuudessa ovat saaneet vammoja. Länsirannan pohjoisella rantalaiturilla toissailtana raivonnut tulipalo oli seurauksiltaan kamala. Paitsi tavarasuojusta tavaroineen tuhoutui turkulaisen Höyrylaiva-Osakeyhtiö Boren matkustajahöyrylaiva Bore II sekä sai surmansa ainakin kolme laivalla ollutta henkilöä.

Tuli pääsi irti rantalaiturilla olevan tavarasuojuksen pohjoisessa päässä, missä säilytettiin paalutettuja tappuroita. Se huomattiin vähän yli k:lo 10 illalla, jolloin nähtiin, kuten eilen kerroimme, parin keskenkasvuisen pojan palavin vaattein juoksevan tavarasuojuksesta. Kun pari muuta palavien tappurapaalujen keskellä olevaa poikaa vedettiin pois, ei tulen laajuus vielä ollut suuri. Palo raivosi vajan pohjoispäässä. Vajan eteläpäässä oli jauhosäkkejä. Mitenkään ei näyttänyt siltä, että tulipalosta tulisi niin suuri kuin siitä sitten tuli."

Bore II oli yksi maan upeimmista ja ajanmukaisimmista laivoista. Ruotsalaiset lehdet kehuivatkin sitä Itämeren eleganteimmaksi höyrylaivaksi. Alus liikennöi aluksi Turku–Maarianhamina–Tukholma-linjalla. Ensimmäisen maailmansodan puhjettua Venäjän laivasto pakkovuokrasi laivan ja se asetettiin Helsinki–Tallinna–Pietari-linjalle.

Seuraavan päivän HS kertoi laivapalon viime hetkistä:

"Klo 3 keskiviikkoaamuna Bore 2:nen oli aivan kyljellään. Nyt se oli vedetty jälleen laivasillan sivulle. Liekit loimusivat sen yläkyljestä ja peräkannen alla välkähti tuli. Rohkeat palosotilaat puuhasivat siellä ruiskuletkuineen. Aluksen vasen sivuaitaus oli painumassa veden alle. Laivan mastot olivat vielä paikoillaan ja mustuneet savupiiput törröttivät tynkinä asemillaan.

Samassa kuului rysähdys. 'Laiva uppoaa', huudettiin. Ja ennenkuin kaikki ehtivät kunnolla laivasillalta, kallistui laiva. Etumasto painautui äkkiä tavarasuojuksen peltikatolle ja murti sen ankaralla rysähdyksellä. Perämasto taittui. Lähellä olevat palosotilaat syöksyivät varoitushuudoin paikalta. Mutta yksi heistä joutui putoavan puomin alle. Se iski häntä rajusti rintaan. Hän hoippui syrjään ja toverit nostivat hänet, puolitajuttomana, ajurin rattaille. Hänet täytyi viedä kiireesti kirurgiin.

Kuului voimakas suhaus ja laiva oli vajonnut syvemmäksi kyljelleen. Vain oikea sivu oli jäänyt näkyviin. Tulipalo oli päättymässä."

Sammutustöihin saapui sekä vakinainen että vapaaehtoinen palokunta ja muita laivoja.

Myöhemmin julkaistun palotoimikunnan kertomuksen mukaan satamaan sijoitetuista venäläisistä sotalaivoista saapui satoja merisotilaita ja matruuseja, jotka yrittivät anastaa palokunnan palokalut. He eivät kuitenkaan osanneet käyttää sammutusvälineitä. Kaupungin palopäällikkö, palomestari Wasenius ilmoitti, että palokunta halusi työskennellä rauhassa ja ettei heidän apuaan tarvittu. Wasenius pahoinpideltiin. Jos palokunta olisi saanut työskennellä rauhassa, olisi sammutuksen tulos ollut toinen, arvioitiin.

Wasenius antoi tapahtumista raportin kenraalikuvernöörille ja tutkimusten jälkeen Itämerenlaivaston päällikkö julkilausuikin valittelunsa. Pian sen jälkeen sai pahoinpitelyn toimeenpanijana ja johtajana toiminut upseeri, laivastokapteeni Hildebrandt virkaylennyksen. Silloisten valtiollisten olojen ja niihin liittyvän painosensuurin vuoksi asianmukaista kertomusta tulipalon kulusta ei voitu julkaista.

HS käsitteli aihetta kauan. Kapteenia ja satamakapteenia haastateltiin. Tulipalon aiheuttaneiden pikkupoikien tekemisiä kauhisteltiin ja ihmeteltiin, eikö heillä ole kotia missä yöpyä. Pohdittiin mahdollisuutta lähettää katupojat kesäksi maalle. Satamavarastojen turvallisuutta ja vartiointia puitiin ja vaadittiin satama-alueiden aitaamista.

1. heinäkuuta uutisoitiin kymmenennen uhrin löytymisestä.

Helmikuussa 1916 Boren hylky pakkomyytiin Venäjän valtiolle, joka korjautti sen. Lukuisten vaiheiden jälkeen laiva viimein romutettiin Murmanskissa 1963.

Venäjän armeijan sukeltaja lähdössä tutkimaan Eteläsatamassa tulipalossa vahingoittunutta Bore II:sta.
Venäjän armeijan sukeltaja lähdössä tutkimaan Eteläsatamassa tulipalossa vahingoittunutta Bore II:sta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit