Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arabikevään mielenosoitukset tekivät Ramy Essamista kansainvälisesti tunnetun laulajan ja vallankumoushahmon

Armeijan pahoinpitelemä artisti muutti Ruotsiin ja esiintyy nyt Suomessa

Ihmiset
 
Kimmo Räisänen
Muusikko ja aktivisti Ramy Essam tuli tunnetuksi Egyptin kansannousun tunnussävelmästä. Tänään lauantaina hän esiintyy Helsingissä.
Muusikko ja aktivisti Ramy Essam tuli tunnetuksi Egyptin kansannousun tunnussävelmästä. Tänään lauantaina hän esiintyy Helsingissä. Kuva: Kimmo Räisänen

Arabi-Dylan tai juniori-Dylan. Niin lehdissä kutsuttiin egyptiläismuusikko Ramy Essamia. "En koskaan pahemmin kuunnellut Bob Dylania ", Essam itse sanoo.

Dylan-vertauksia alkoi sinkoilla, kun Essam nousi vuoden 2011 arabikevään mielenosoitusten musiikilliseksi keulakuvaksi. Parikymppinen protestilaulaja esitti Kairon Tahrir-aukiolla miljoonan mielenosoittajan edessä vallankumouslauluja jopa kymmenen tunnin putkissa.

Laulujen välissä hän puolusti aukiota poliisin ja hallituksen palkkaamien korstojen hyökkäyksiltä. "Ei siinä ollut kyse mistään konsertista, eivät he olleet tavallinen yleisö. Yritin vain pitää yllä henkeä, rohkaista ja kannustaa ihmisiä."

Tahririn valtauksen tunnuslauluksi muodostui Essamin sävellys Irhal ("lähde"). Ensin sen tahtiin vaadittiin presidentti Hosni Mubarakia astumaan alas, sitten armeijaa poistumaan kaduilta ja islamistipresidentti Muhammed Mursia ulos virasta.

Kappale kuullaan varmasti myös lauantaina Kaisaniemen kentällä, kun Essam esiintyy Maailma kylässä -festivaalilla Helsingissä.

Mielenosoittajia Tahririn-aukiolla helmikuussa 2011.
Mielenosoittajia Tahririn-aukiolla helmikuussa 2011.

Nykyisin Essam on artisti ja aktivisti. Hän kiertää maailmaa ja osallistuu esiintymisten ohella keskusteluihin ja puheohjelmiin. Istuessaan helsinkiläiskahvilassa mustissa farkuissaan ja nahkatakissaan häntä ei erottaisi tavanomaisesta grungerokkarista.

Bob Dylanin sijaan Essamin musiikillisia esikuvia ovatkin sellaiset modernin rockin suuruudet kuin Nirvana ja Rage Against the Machine. Hän sanoo haluavansa tehdä ensimmäisenä egyptiläistä hard rockia.

"Se ei ole helppoa, ihmiset eivät ole tottuneet niin aggressiiviseen musiikkiin. 1990-luvulla Kairossa oli pieni metallimusiikkiskene, mutta se kuihtui."

Essam innostui grungesta ja uusmetallista länsimusiikkia ihailevan isoveljensä kautta. Myös poliittinen sisältö on perua häneltä. Kansainvälistä lakia opiskellut veli on pitkän linjan demokratia-aktivisti.

Kun mielenosoitukset alkoivat tammikuussa, nuori arkkitehtiopiskelija Essam painui muiden mukana kotikaupunkinsa Mansouran kaduille tappelemaan poliisien kanssa.

"Tiedän, että se kuulostaa pahalta, mutta olin silloin niin täynnä vihaa poliisia kohtaan. On uskomatonta, miten huonosti he kohtelevat ihmisiä."

Myöhemmin hän kuuli valtavasta mielenosoituksesta Kairossa. Ystävät kehottivat ottamaan kitaran mukaan Tahrirille.

Kolme nopeaa

Musiikilliset esikuvat

1 Rage Against the Machine
"He pitivät musiikkinsa sisällön entisellään päästyään valtavirran suosioon. Pelkäsin aina muuttuvani, jos tulen kuuluisaksi, ja Rage näytti hyvää mallia miten pysyä uskollisena itselleen."

 

2 Nirvana
" Kurt Cobain näytti minulle, miten tehdään vallankumous musiikissa. Nirvana loi pitkästä aikaa jotain uutta, yksinkertaista ja vaikuttavaa."

 

3 System of a Down
"Metallimusiikissa on vaikea luoda uutta, mutta System of a Down teki sen yhdistämällä mukaan armenialaisia vaikutteita. He ovat muistutus siitä, että aina on uusia soundeja löydettävänä."

Aukiolla elämä kääntyi päälaelleen. Yritettyään vuosia luoda uraa muusikkona, Essamista tuli yhtäkkiä kansainvälisesti tunnettu laulaja ja vallankumoushahmo. Sitten armeija pidätti hänet, sitoi, pieksi kepeillä ja leikkasi hänen hiuksensa lasinpaloilla. Se lujitti tahdon.

Essam pidätettiin pari viikkoa sen jälkeen, kun Mubarak oli syrjäytetty. Suurin osa mielenosoittajista oli jo lähtenyt aukiolta, mutta noin viisituhatta aktivistia jäi pitämään leiriä yllä.

Lopulta maaliskuun alussa armeija tyhjensi aukion voimalla ja pidätti satoja ihmisiä. Essam vietiin Kairon egyptiläiseen museoon, jossa häntä kidutettiin useiden tuntien ajan. Sotilaat eivät esittäneet kysymyksiä. He halusivat muistuttaa, kuka Egyptissä määrää, Essam sanoo.

"Tuo päivä muutti elämäni, mielestäni 180 astetta parempaan suuntaan. Ensinnäkin, tiesin sen jälkeen varmasti, että olen oikealla puolella. Toiseksi, näin, kuinka heikko armeija on."

Kolmanneksi, pelko hävisi.

Essam saa yhä virtaa Tahririn aukion tapahtumista. Mutta arabikevään kansannousujen saavutukset Lähi-Idässä ovat jääneet monin paikoin vaatimattomiksi. Egyptissä vallan kaappasi entinen kenraali Abdel Fattah al-Sisi, joka polkee kansalaisoikeuksia kuin Mubarak aikanaan.

Essam joutui itsekin lähtemään Egyptistä viime kesänä. 28-vuotiaana hän ei enää saa lykkäystä asepalveluksesta, ja protesti-ikonille armeijaan liittyminen tietäisi suuria ongelmia. Nyt hän asuu Ruotsin Malmössä ja opiskelee musiikkia. Sitä ennen hän vietti viisi viikkoa taiteilijaresidenssissä Suomenlinnassa.

"Se oli kamalaa, tulla Kairosta keskelle hyytävää syyskuista merta ja tyhjää kaupunkia!"

Välttääkseen nimeensä liittyvää painolastia hän on kasannut uuden yhtyeen nimeltä Eks. Sanoitukset käsittelevät arkisia sosiaalisia ja poliittisia ongelmia.

Essam myöntää Egyptin poliittisen tilanteen olevan monin tavoin jopa entistä huonompi. Arabikevään protestit olivat silti tärkeitä. "Jos olisit tavannut minut viisi vuotta sitten, olin aivan eri ihminen. Vallankumous muutti kokonaista sukupolvea parempaan suuntaan."

 

Ramy Essamin haastattelu lauantaina klo 11.40 Maailma kylässä -festivaalilla, keikka klo 15.50.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit