Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnistunut väritelevisiokokeilu TESin 10-vuotispäivänä

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Reijo Koskinen Lehtikuva
AGAn radioamatöörikerhon lähetinlaitteet väritelevisiota varten. Laitteet valmistuivat vuoden kestäneiden puhdetöiden aikana. Kerhon puheenjohtaja, dipl.ins. T. Lönnfors säätää laitteistoa juuri alkavaa väritelevisiolähetystä varten.
AGAn radioamatöörikerhon lähetinlaitteet väritelevisiota varten. Laitteet valmistuivat vuoden kestäneiden puhdetöiden aikana. Kerhon puheenjohtaja, dipl.ins. T. Lönnfors säätää laitteistoa juuri alkavaa väritelevisiolähetystä varten. Kuva: Reijo Koskinen Lehtikuva

Eilen oli kulunut täsmälleen 10 vuotta siitä päivästä, jolloin televisioharrastelijat lähettivät Suomessa ensimmäisen kerran televisioituvan. Tämä oli TESin alku. Kun harrastelijat, sillä kertaa Teknillisen korkeakoulun oppilaat ja insinöörit, näyttivät tietä, liittyi mukaan myös valtion laitos, Suomen Yleisradio. Tällä kertaa kuuluvat harrastelijat AGAn radioamatöörikerhoon. Kerho on koonnut laitteensa toiminimen luovuttamista osista. Väritelevisiolähetin on jäsenten suunnittelema ja rakentama. Vastaanotin taas on saatu valmiina. Lähetys suoritettiin toukokuun 24. päivänä kello 13 Kumpulantie l:ssä olevasta studiosta. Vastaanotin oli Helsingin Kaupungin kerhotalon huoneistossa Mechelinink. 36.

 – Aluksi nähtiin testikuvia, joita sitten seurasi lyhyt elokuva. Siinä oli värejä runsaasti. Värien toisto ei tosin ollut paras mahdollinen. Ne jättivät kalpeahkon vaikutelman. Kirkkaus oli hallitsevana tekijänä ja vähemmän värien puhtaus. Mustavalkeat vertailukuvat olivat terävät ja osoittivat, että järjestelmä toimi hyvin myös mustavalkeana. Tunnettua on, että kaikkien väritelevisiojärjestelmien täytyy pystyä antamaan kuva myös mustavalkealle vastaanottimille, koska muuten nämä menettäisivät arvonsa väritelevision ilmaannuttua. Värien säätösignaali on tämän vuoksi järjestetty niin, ettei silmä pysty erottamaan sen vaikutusta mustavalkeassa vastaanottimessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit