Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menestynyt tuolien muotoilija: "Kuka laskisi, mitä hyvä ympäristö tekee ihmisille 20 vuodessa?"

Australian parlamentissakin istutaan Antti Kotilaisen suunnittelemilla tuoleilla

Ihmiset
 
Sami Kero HS
Muotoilija Antti Kotilainen pitää työstään, vaikka huonekalujen joskus vuosia kestävät tuotantoprosessit ovat kuluttavia.
Muotoilija Antti Kotilainen pitää työstään, vaikka huonekalujen joskus vuosia kestävät tuotantoprosessit ovat kuluttavia. Kuva: Sami Kero HS

Tila, konteksti ja rytmi.

Ne ovat avainsanoja, kun muotoilija Antti Kotilainen, 48, puhuu työstään.

Hän on erikoistunut julkisten tilojen ja toimistojen huonekaluihin, etenkin tuoleihin. Muotoilun saralla niitä pidetään usein vaikeina.

"Kaikki ymmärtävät musiikin kontrasteja, tunnelmia ja asetelmia. Samanlaiset asiat vaikuttavat huonekalussakin", hän selventää toimistollaan Helsingin keskustassa.

"Jos tuolissa on hyvä rytmi, se toimii tilassa yhtä hyvin yksin kuin isoissa ryhmissä."

"Onnistuneet tuolin yksityiskohdat ovat kauniita ja tarkoituksen mukaisia sekä liittävät tuolin osat toisiinsa luontevasti", Kotilainen kuvailee.
"Onnistuneet tuolin yksityiskohdat ovat kauniita ja tarkoituksen mukaisia sekä liittävät tuolin osat toisiinsa luontevasti", Kotilainen kuvailee.

Suomessa Kotilainen on suunnitellut huonekaluja viime vuosina Piiroiselle ja Martelalle. Ensimmäisiä kumppaneita olivat Lepo Product ja Asko.

Hänen Aava-tuoliaan valmistaa nimekäs italialainen huonekaluyritys Arper, ja Chip-tuoli löytyy amerikkalaisen Knollin mallistosta.

Arvostettu Knoll oli aiemmin ottanut Suomesta töitä vain muotoilija Ilmari Tapiovaaralta.

Kotilaisen mukaan Chipin idea on olla kevyt, toimiva, vähistä materiaaleista tehty ja universaali tuote. Kymmeniin maihin myytynä siitä on tullut yksi kotimainen menestystarina.

Uudempaa Sola-tuoliakin tilattiin muun muassa Australian parlamenttiin 400 kappaletta.

Kotilainen haluaa töillään tuottaa inhimillistä ympäristöä.

Muotoilun hän näkee aina isommassa kontekstissa, sillä huonekalut kommunikoivat arkkitehtuurin ja tilan kanssa.

Häntä harmittaa, että usein Suomessa julkisten tilojen ja oppilaitosten suunnittelussa ja kalustehankinnoissa tuijotetaan vain rahaa. Siitä syntyviä kehnoja päätöksiä voitaisiin estää, jos mietittäisiin muutakin kuin esineiden käyttötarkoitusta.

"Sola -tuolissa tavoitteena oli muotoilla sympaattinen ja helposti lähestyttävä istuinkupin muoto", Antti Kotilainen kertoo.
"Sola -tuolissa tavoitteena oli muotoilla sympaattinen ja helposti lähestyttävä istuinkupin muoto", Antti Kotilainen kertoo.

"Olisitko valmis maksamaan vuodessa kolme euroa lisää siitä, että lapsesi koulussa olisi hyvin suunniteltuja huonekaluja ja inspiroivia ympäristöjä?", hän heittää.

Se on hyvä kysymys. Vuosikausien altistuminen esteettisesti huonolle ympäristölle ei tee kenellekään ainakaan mitään hyvää, hän jatkaa.

"Kuka laskisi, mitä hyvä ympäristö tekee ihmisille 20 vuodessa?"

Useasti palkittu Antti Kotilainen valmistui Lahden Muotoilu-instituutista 1995. Nuorena hän teki töitä kävellessäänkin. Kadulla jalat antoivat rytmin ja pää tikitti kuin metronomi, kun hän mietteissään piirteli ilmaan.

Haagassa syntyneen ja Munkkiniemessä kasvaneen Kotilaisen uravalintaan vaikutti suuresti sisustusarkkitehti Timo Kilpiö, jonka tyttären kanssa hän nuorena seurusteli.

Kilpiö puhui työstään vävykokelaalle ja salli tämän tehdä työhuoneellaan Lahden pääsykoetehtäviäkin.

Kolme nopeaa

Erinomaista muotoilua

1 Reikäleipä

"Rukiinen reikäleipä on muodoltaan todella kaunis ja reiästä leipä on verraton säilyttää ja leikata. Ruisleipä on terveellinen, maku säilyy leivässä ja se on auttanut suomalaisia pysymään hengissä läpi pitkien talvien."

2 Puukko

"Vuolupuukko pelkistetyimmillään on ihailtava esine. Suomalainen puukko on taitavissa käsissä monipuolinen työkalu ja verraton apuväline monissa harrastuksissa."

3 Purje

"Kolmikulmaisella isopurjeella varustetussa takilassa eli bermudatakilassa purjeen muoto jalustettuna on jäntevyydessään lähes absoluuttisen kaunis. Nykyaikaisilla ja tehokkailla purjeilla voitaisiin matkustaa ja käydä ympäristöystävällisesti kauppaa tänäkin päivänä."

Tuohon aikaan Kotilainen asui arkkitehti Alvar Aallon kotitalon vieressä Riihitiellä, ja autteli usein lumitöissä Aallon leskeä, arkkitehti Elissa Aaltoa.

Kuultuaan avuliaan nuoren miehen urahaaveista Elissa Aalto kutsui hänet toimistolleen Tiilimäkeen.

"En silloin tohtinut mennä."

Ensimmäisen nojatuolinsa hän muotoili jo opiskelijana. Se oli esiaste Zoo-huonekalusarjalle ja pääsi Habitare-messuille 1993.

Tuolia tehtiin vain muutama kappale. Yksi niistä katosi Abu Dhabissa näyttelymatkalla.

Tiettävästi viimeinen yksilö on yhä Kotilaisen äidillä.

Kotilainen käy toimistossaan läpi valikoimaa puusta, viilupohjaisesta muotopuristeesta ja muovista tehtyjä, eri tavoin verhoiltuja tuoleja, joissa on vaihtelevia käsinoja- ja jalkaratkaisuja.

Kaikkien muodoissa näkyy jäntevä viiva, joka on Kotilaiselle tunnusomainen.

Hän muotoilee mieluusti huonekalujaan tuoteperheiksi. Tavoitteena on pitkä elinkaari.

Koska menestyjiä usein jäljitellään, Kotilaisen tuoleja on jo yritetty plagioida.

"Sitä voi välttää tekemällä tuotteita, joiden kopiointi on muille liian vaikeaa tai muuten kannattamatonta", hän sanoo naurahtaen.

Hän arvelee vahvan brändin myös suojaavan kopioinnilta.

"Suomessa ei brändeistä pidetä aina hyvää huolta. Siksi hyväkään tuote ei aina ole niin pitkäikäinen kuin se voisi olla."

Toimistonsa Kotilainen on pitänyt pienenä, jotta muotoilun omakohtaisuus säilyisi. Hänellä on vain yksi assistentti, muotoilija Timo Leskelä, joka mallintaa ideoita tietokoneelle.

Rajallisen vapaa-aikansa suhteen Kotilaisella ei ole ollut ongelmia sitten vuoden 2011, jolloin hän sai avovaimonsa kanssa esikoistyttärensä.

"Olen rakentanut elämääni iän myötä rytmiä", hän määrittelee.

"Chip-tuolissa lähtökohtana on äärimmilleen viety materiaalien niukkuus sekä jäntevä ja viimeistelty muotoilu", Kotilainen esittelee.
"Chip-tuolissa lähtökohtana on äärimmilleen viety materiaalien niukkuus sekä jäntevä ja viimeistelty muotoilu", Kotilainen esittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit