Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkohoitoa arvosteleva tohtori kokeili itse eristystä – "Jumppasin, punnersin ja yritin kiivetä ikkunalaudalle"

Vantaan mielenterveystyön palvelupäällikkö Lauri Kuosmanen ei kokeensa aikana tajunnut, mikä eristämisessä oli hoitamista

Ihmiset
 
Raija Kerttula-Rantanen
Markus Jokela HS
Terveystieteiden tohtori Lauri Kuosmanen kuuluu sosiaali- ja terveysalan eettiseen neuvottelukuntaan ja on Suomen vastuuhenkilönä pohjoismaisessa verkostossa, jonka yksi tavoite on lopettaa psykiatristen potilaiden sitominen vuoteen 2020 mennessä.
Terveystieteiden tohtori Lauri Kuosmanen kuuluu sosiaali- ja terveysalan eettiseen neuvottelukuntaan ja on Suomen vastuuhenkilönä pohjoismaisessa verkostossa, jonka yksi tavoite on lopettaa psykiatristen potilaiden sitominen vuoteen 2020 mennessä. Kuva: Markus Jokela HS

Nuori idealisti näki lepositein sidotun potilaan Mikkelin Moision sairaalassa ensi kertaa elämässään vuonna 1990. Näky ei ole jättänyt häntä vieläkään rauhaan.

Lähtemättömän vaikutuksen tekivät opiskelijaan myös vanhainkodin psykoottiset vanhukset, jotka olivat eläneet samassa laitoksessa jopa sotavuosista lähtien. Sattuman kauppaa, mutta siitä lähtien nuori mies halusi parantaa psykiatristen potilaiden elämää sairaanhoitajana.

Kolme nopeaa

Olennaista pakkohoidon vähentämisessä?

1 "Potilaiden kokemusten aktiivinen kuuleminen. Se tuo eristämiskokemuksen mahdolliset kielteiset tai traumaattiset vaikutukset ammattilaisten tietoisuuteen."

 

2 "Sitä toteuttavien hoitajien pitää nähdä vastuunsa entistä voimakkaammin. Monin paikoin lääkäri ei ole päätöksenteon hetkellä paikalla."

 

3 "Pakkohoito on yhteiskunnallinen kysymys, joka on alistettava yleiselle keskustelulle. Kansalaisten kuuluu tietää, mitä laitoksissa tapahtuu."

Vuosikymmeniä myöhemmin sama mies, terveystieteiden tohtori Lauri Kuosmanen astui ruskea peruspyjama yllään psykiatrisen osaston eristyshuoneeseen Halikon sairaalassa. Mieli avoinna, hoitavien ja tieteellisten yhteisöjen ristiriidat seuranaan hän eristi itsensä vuorokaudeksi.

Sekään kokemus ei unohdu.

Tapauksesta on yli kaksi vuotta, mutta kansainvälisenkin mittapuun mukaan harvinaisesta kokeesta ilmestyy piakkoin ammatillinen narratiivi eli tarina englanninkielisessä tiedejulkaisussa The Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing.

"Halusimme herättää keskustelua ja katsoa asioita potilaan näkökulmasta. Lisäksi halusimme, että siitä jäisi jotain pysyvää", Kuosmanen perustelee julkaisua, jonka hän kirjoitti terveystieteiden maisteri Pekka Makkosen, mielenterveyshoitaja Heikki Lehtilän ja kokemusasiantuntija Hannu Salmisen kanssa. Heistä Makkonen oli myös eristettynä.

Sairaanhoitajana Kuosmanen ehti toteuttaa kaikkia pakkotoimia, joista rajuin muoto on potilaan sitominen sänkyyn lepositein. Muut ovat eristys, pakkolääkitys ja fyysinen kiinnipitäminen. Suomessa pakkotoimet ovat muita Pohjoismaita yleisempiä, vaikka ovatkin vähentyneet. Meillä kuolee vuosittain lepositeissä muutama potilas. Syynä voi olla esimerkiksi veritulppa.

"Useissa maissa lepositeet on kielletty."

Pakkotoimien vähentämisestä on tullut Kuosmasen intohimo oman työn ohessa. Hän osoittaa tilastoista, ettei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tavoite vähentää pakkotoimia 40 prosenttia 2015 mennessä toteudu. Kehitys on silti ollut hyvää.

"Potilaita kuullaan ja käytetään kokemusasiantuntijoita. Avoimuuden lisääntyminen on hieno asia."

Turun yliopiston hoitotieteen dosentti Kuosmanen valmistelee parhaillaan Vantaan mielenterveystyön palvelupäällikkönä portaittaista mallia Vantaan ja HUS:n perusterveydenhuollon ja psykiatrisen erikoissairaanhoidon välille.

Mutta mitä Kuosmaselle eristyshuoneessa sitten tapahtui?

"Keskeistä oli, ettemme tavoitelleet autenttista potilaan kokemusta. Ei psykoottista maailmaa voi simuloida."

Osastolla Kuosmanen luovutti kaikki henkilökohtaiset tavaransa. Näin toimitaan usein, kun potilas päätyy tahdostaan riippumattoman toimenpiteen kohteeksi. Ikkunattomassa kopissa "potilasta" odotti pelkkä muovitettu patja lattialla. Siinä hän söi tuodut ateriat. Hän kokeili myös, miltä tuntui virtsata eristyksen lattiakaivoon, vaikka hän pääsikin pyytäessään vessaan.

Kuosmasta hämmensi kokeilussa eniten itse eristys.

Toisaalta oma käytös herätti kysymyksen siitä, mitä osastoilla tulkitaan eristetystä ihmisestä – hänen sairauden tilaansa vai eristyksen seurauksia?

Kuosmanen vetoaa nykyisin koulutuksissa psykiatrian hoitohenkilöstöön vastuunoton lisäämiseksi.

"En tajunnut, mikä eristämisessä on hoitamista. Se on se suuri ristiriita, joka koskee sekä potilasta että hoitajaa", hän sanoo. "Itse jumppasin, punnersin ja yritin kiivetä ikkunalaudalle. Lattialämmityksen lämpöerot kiinnostivat. Tällaista toimintaa virikkeettömässä tilassa ei kuitenkaan pitäisi tulkita psyykkisiksi oireiksi."

Kuosmanen painottaa, että tietyissä tilanteissa psyykkiset sairaudet vaativat potilaan eristämistä oman tai muiden turvallisuuden takia. Entä miten parantaa eristetyn oloa?

Kuosmanen miettii hetken. "Vuorovaikutus hoitajan kanssa. Kiinteät kalusteet, korotettu patja. Eristämisajan huomattava lyhentäminen. Ikkuna. Mahdollisuus säätää valaistusta. Radio. Osaa näistä jo toteutetaan."

Alkujaan mikkeliläinen Kuosmanen muutti Uudellemaalle 1992. Kahden lapsen isä opiskeli yöhoitajana terveystieteiden maisteriksi Kuopiossa ja valmistui 2003.

Hän koki tärkeäksi pöllyttää vanhoja käsityksiä ja luuloja psykiatrisessa sairaanhoidossa.

"Olen törmännyt sairaaloissa rajaamiseen, raja-aitojen rakentamiseen ja turvallisuusajatteluun, jolle olen pikkuisen allerginen", hän muotoilee syitä jatkokouluttautumiselle.

Häntä askarrutti myös varmanpäälle pelaaminen ja ennakointi, jotka eivät lähde potilaan tarpeista. Lopulta tohtoriväitös 2009 Turussa käsittelikin psykiatrisen hoidon henkilökohtaista vapautta ja potilaan osallisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?