Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Tulevat ylioppilaat kirmaavat pihalle

Ihmiset
 
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.
Hannu Lindroos
He saavat pian valkolakit päähänsä. Missä ja milloin tulevat ylioppilaat on kuvattu?
He saavat pian valkolakit päähänsä. Missä ja milloin tulevat ylioppilaat on kuvattu?
HS
Viikin jätevedenpuhdistamo sijaitsi toisella puolella Lahdenväylää kuin nykyinen laitos.
Viikin jätevedenpuhdistamo sijaitsi toisella puolella Lahdenväylää kuin nykyinen laitos.

Viime viikon Bongaa paikka -vastauksissa haisi pahalta. Eikä ihme, koska kuvassa on jätevedenpuhdistamo. Vastauksia tuli kaikkiaan 35 kappaletta, ja hajontaa oli jonkin verran. Monet veikkasivat, että kyseessä olisi Kyläsaari tai Vuosaari. Myös muun muassa Laajasaloa ja Lauttasaarta arvailtiin.

Mutta kuvassa on Viikin jätevedenpuhdistamo Viikintien varrella kesällä 1972. Paikan tunnisti yli puolet vastaajista, joista yksi oli 37 vuotta rakennusviraston ja Helsingin Veden sähkö- ja automaatiomiehenä työskennellyt Kari Laatikainen.

"Kesällä ulkoaltailla oli kiva tehdä töitä, mutta talvisin vesihöyry meni luihin ja ytimiin. Haju ei kuitenkaan tullut näistä altaista. Jo aiemmin vedestä on välpätty pois isoimmat asiat, kuten topsipuikot ja ruuanjätteet. Ne kuskattiin kaatopaikalle. Hajun aiheutti samassa yhteydessä lingottu liete. Se kuljetettiin hihnalla läheiselle asfalttikentälle. Sieltä liete ajettiin päivittäin rekoilla Metsäpirtin kompostointialueelle", hän sanoo.

Myös Mikko Kivistö osasi kertoa tarkkaan, mitä puhdistamossa tapahtui: "Edessä olevat neljä pyöreää allasta ovat esiselkeytysaltaita, joihin jätevesi johdetaan. Altaissa pyörivät hiljalleen laahaimet, jotka keräävät pohjaan laskeutuvaa lietettä. Altaiden reunoilla on ylivuotokourut, joihin selkeytynyt vesi valuu ja jatkaa matkaansa seuraavaan, niin sanottuun biologiseen vaiheeseen eli suorakaiteen muotoisiin ilmastusaltaisiin. Siellä biologiset bakteerit syövät lika-aineen, kun sinne syötetään bakteereille lisää happea. Vesi jatkaa matkaansa ylivuotoreunojen kautta neljään jälkiselkeytysaltaaseen. Jälkiselkeytysaltaat toimivat samoin kuin esiselkeytysaltaat. Puhdistunut jätevesi johdetaan putkea pitkin Vanhankaupunginlahteen. Osa lietteestä palautetaan prosessiin, jotta bakteerikanta säilyy, ja ylijäämäliete pumpataan mädättämöön, jossa siitä tehdään maanparannusainetta."

Myöhemmin puhdistettu jätevesi johdettiin syvemmälle ja kauemmas Suomenlahdelle.

"Ei se ihan juomakelpoiseksi puhdistunut, mutta sen verran kirkasta siitä tuli, että näkyvyys oli noin kolme metriä", Laatikainen muistelee.

Malmin poliisilaitoksella työskennelleellä Harri Rahkolalla on paikasta toisenlaisia muistoja. "Puhdistamoon johtavalla hiekkatiellä tapahtui vuonna 1980 'perinteinen suomalainen tappo', puukolla rintaan juoppoporukassa. Heti kun pääsimme paikalle, aloin ottaa kuvia, mutta kaatosade pyyhki hiekasta tärkeitä jälkiä. Onneksi samaan kuvaan tuli uhri ja tekijä", hän kertoo ja muistelee, että tuolloin oli Helsingissä henkirikosten suma-aika.

"Tämän puhdistamon tarina päättyi, kun 2. toukokuuta 1994 avattiin maan alle Viikinmäen jätevedenpuhdistamo", Laatikainen sanoo.

Lopuksi hän tarjoaa vielä vinkin kaikille vessassa asioijille. "Pönttöön ei pidä laittaa kuin sitä itseään ja vessapaperia. Pitää myös käyttää tarpeeksi vettä. Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että vesi toimii viemäriverkostossa kuljettimena."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Pentti Tuomisen. Hän saa Liisa-Maria Patjaksen ja Katleena Kortesuon teoksen Uusi etunimikirja – Aadasta Äijöön. Tämän viikon arvoituksessa on tulevia ylioppilaita. Minkä koulun pihalla kuva on otettu ja milloin? Entä onko sinulla omakohtaisia muistoja kyseisestä koulusta, erityisesti ylioppilasikirjoituksista ja niitä seuranneista juhlista? Myös Kotikulmilla-palstalle etsitään nyt lukijoiden kuvia Viikistä.

 

Lähetä Bongaa paikka -vastauksesi torstaihin 26. toukokuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit