Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin SYK osaa äidinkielen opetuksen: kevään 119 ylioppilaasta 95 kirjoitti joko laudaturin tai eximian

Ihmiset
 
Kaisa Rautaheimo HS
Tuula Uusi-Hallila on yksi kolmesta äidinkielen opettajasta SYK:ssa. Meillä on todella hyvä yhteistyö äidinkielen opettajien kanssa, eikä tällainen tulos olisi mahdollinen, jos emme tekisi yhdessä töitä.
Tuula Uusi-Hallila on yksi kolmesta äidinkielen opettajasta SYK:ssa. Meillä on todella hyvä yhteistyö äidinkielen opettajien kanssa, eikä tällainen tulos olisi mahdollinen, jos emme tekisi yhdessä töitä. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Joskus Tuula Uusi-Hallila, 52, näkee esimerkiksi televisiossa entisen oppilaansa, joka on menestynyt hyvin elämässä.

"Se on ihanaa! Tulee hyvä mieli, jos on osaltaan pystynyt auttamaan sitä ihmistä pärjäämään elämässä."

Kolme nopeaa

Kevään ylioppilaat kertovat opettajastaan

1 Ali Salloum
"Ensimmäisenä tulee mieleen, että Tuula on tosi lähestyttävä ja ystävällinen – ja luonnollisesti todella taitava opettaja. Yksikään tunti ei ole tylsä. Saamme keskustella vapaasti asioista tunneilla, eikä siellä ole jännittynyt fiilis."

 

2 Lotta Majewski
"Lempiopettajiani! Hän osaa ottaa myös ujommat huomioon. Tuula saa ihmiset osallistumaan, muttei pakota siihen. Ja hän ei ole kauhean tiukka deadlinejen kanssa, vaan ymmärtää, että meillä on muutakin kuin äidinkieli."

 

3 Anna Lokki
"Luokattomassa lukiossa äidinkielen tunnit ovat ainoita, joissa koko luokkataso on yhdessä. Tuula on kasvattanut meidän luokkatason yhteishenkeä ihan hirveästi. Meillä on äidinkielessä kaikkea muutakin kuin koulua, esimerkiksi teatterissa käydään paljon."

Tässä tehtävässä Uusi-Hallilan koulussa, Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa, onnistuttiin erityisen hyvin tänä vuonna. 119 kevään ylioppilaasta 62 kirjoitti äidinkielestä laudaturin ja 33 kirjoitti eximian.

Miten se onnistui?

Uusi-Hallila innostui itse nuorena lukiossa kielestä ja kirjallisuudesta – innostavan äidinkielen opettajan takia tietenkin. Tämä opettaja oli Ylivieskan lukion Salme Kärsämä.

Uusi-Hallila opiskeli Oulun yliopistossa suomen kieltä ja kirjallisuutta ja läksi heti koulusta päästyään opettamaan.

"Muistan hyvin ensimmäisen pitämäni tunnin. Olin sijaisena Oulussa yläasteella. Valmistelin sitä yhtä ainoaa tuntia kuin hullu. Niistä piirtoheitinkalvoista tulikin aika hienoja!"

Oulussa asuva Uusi-Hallila sai vuonna 1992 paikan Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta eli SYK:sta. Aluksi lähtö pohjoisesta etelään vähän mietitytti.

"Mutta jo kahden viikon jälkeen, kun olin asunut Helsingissä, tiesin, että se oli oikea ratkaisu."

Siltä vaikuttaa, kun katselee tämän kevään tuloksia.

"Töitä tehdään paljon. Yritän pysyä kärryillä siitä, mitä kirjallisuudessa tapahtuu, jotta oppilaat voisivat tulla luokkaan kuulemaan, mikä juuri nyt on kiinnostavaa", sanoo Uusi-Hallila, joka on yksi SYK:n kolmesta äidinkielen opettajasta.

"Äikän tunneilla on ajan tasalla olevaa asiaa, eikä mitään viisi vuotta vanhoja artikkeleita", vahvistaa tuleva ylioppilas Anna Lokki.

Myös oppilaat opettavat Uusi-Hallilaa, joka kertoo esimerkiksi some-taitojensa olevan "olemattomat".

Some eli sosiaalinen media ja erilaiset laitteet, joilla sinne päästään, ovat suurin yksittäinen asia, joka on Uusi-Hallilan mielestä muuttunut vuosien varrella.

"Nuoret ovat pohjimmiltaan ihan samanlaisia samoine huolineen ja iloineen. Mutta niitä ruutuja on paljon."

Hän on opetellut sietämään näitä ruutuja luokassaan.

"Ei niitä asioita kannata riitauttaa. Se on varmaan tosi tärkeä viesti, joka pitää lähettää juuri silloin", Uusi-Hallila sanoo ja nauraa.

Tällainen lempeän ironinen käsittelytapa on Uusi-Halliallle ominaista, kertoo kevään ylioppilas Roosa-Maria Muilu: "Tuula on hyvällä tavalla ironinen. Tosi hyvä huumorintaju."

Motivoidakseen oppilaita on tärkeää selittää, minkä ihmeen takia abstrakteja kieliasioita tai kaunokirjallisuutta pitäisi edes opiskella.

"Maailmassa kaikkialla kuohuu. On helppo perustella, että kun luet vaikka romaanin Tuhat loistavaa aurinkoa, ymmärrät paljon paremmin muslimikulttuuria. Maailma on myös niin hektinen, että yritän selittää, miten arvokasta ja rauhoittavaa on laittaa laitteet pois päältä ja lukea."

Niin, lukea. Se on Uusi-Hallilan mielestä yksittäisenä syynä merkittävin asia, miksi oppilaat ovat suoriutuneet niin hyvin. SYK:ssa luetaan poikkeuksellisen paljon.

Monet ehkä ajattelevat, että helppoahan se on opettaa, kun oppilaat ovat jo valmiiksi niin lahjakkaita. SYK:n ovet eivät avaudu keskinkertaisille oppilaille.

"Jos opettaisin 'huonommassa' lukiossa, tulisiko sieltä sitten hyviä arvosanoja? En minä tiedä, en todellakaan uskalla luvata. Mutta sen tiedän, ettei lahjakkaiden opettaminen ole helppoa."

SYK:ssa on kirjoitettu perinteisesti aina hyvin äidinkielestä, mutta tänä vuonna tulokset olivat parempia kuin koskaan aiemmin.

Uusi-Hallilan mielestä listat Suomen parhaista lukioista – ja varsinkin "huonoimmista" lukioista – ovat hyödyttömiä.

"On kouluja, joissa huonosti pärjäävää opiskelijaa painostetaan olemaan kirjoittamatta jotain ainetta. Se kun näyttäisi pahalta tilastoissa. Se on aika kauheaa."

Hyvässä koulussa oppilailla on usein paineita, joita tulee niin kavereilta kuin kotoakin. Niin myös SYK:ssa, sanoo Uusi-Hallila.

Siksi lukion ja ylioppilaskirjoitusten painoarvoa jatko-opintojen suhteen Uusi-Hallila ei missään nimessä haluaisi ainakaan lisätä.

Ehkä tämä onkin tärkein asia, miksi oppilaat Uusi-Hallilasta niin pitävät. Hän opettaa elämää, ei kokeita varten.

Ainakin lauantaina ylioppilaslakin päähänsä saava Lotta Majewski on juuri sitä mieltä.

"Tuula ymmärtää, että meillä on muutakin kuin se äidinkieli. Hän osaa ottaa oppilaan perspektiivin. Hän ei kalastele niitä numeroita. Sellainen opettaja, joka ymmärtää oppilaan elämää, sellaista on paljon helpompi kuunnella ja kunnioittaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit