Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotokuvaaja etsi uusia kuvaamistapoja

Aila Teräväinen 1929–2015

Ihmiset
 
Esa Kivivuori
Aila Teräväinen
Aila Teräväinen

Muotokuvaaja Aila Teräväinen (o.s. Partanen) kuoli Espoossa 18. huhtikuuta. Hän oli 85-vuotias, syntynyt 26. toukokuuta 1929 Hangossa.

Teräväisen isä, valokuvaaja Eino Partanen oli muun muassa Helios-valokuvausliikeketjun perustaja. Perhe muutti 1931 Hangosta Viipuriin, jolloin jo verenperintönä saatu karjalaisuus ja ennen kaikkea viipurilaisuus muodostuivat pienen tytön kasvualustaksi. Yksi kivijaloista oli myös vahva ja koko elämän läpi kirkkaana jatkunut isänmaallisuus.

Teräväinen opiskeli valokuvausta 1950-luvun alkupuolella sekä Yhdysvalloissa että Saksassa. Solmittuaan pitkäaikaisen, puolison kuolemaan asti jatkuneen avioliiton Kari Teräväisen kanssa ja tultuaan viiden lapsen äidiksi valokuvaus väistyi perheenäidin roolin alta.

1970-luvun alussa Teräväinen aloitti työskentelyn omassa valokuvausalan yrityksessä ja käynnisti Studio Tapion toiminnan vuonna 1978. Toiminnan menestyksen perustana oli Aila Teräväisen ahkeruus, kyky päästä samalle aaltopituudelle kuvattavan kanssa, tinkimätön laadun ylläpitäminen ja kauneudentaju. Toiminnan alkumetreiltä lähtien hän osallistui ahkerasti niin kotimaisiin kuin ulkomaisiinkin kilpailuihin ja menestyi erinomaisesti. Hän olikin yksi Suomen palkituimmista muotokuvaajista.

Yhteistyö ja ahkera kanssakäyminen kollegojen kanssa oli Teräväiselle hyvin tärkeä ammatillinen ja henkinen elementti. Ystäväpiiriin kuului lukuisa määrä valokuvaajia ja monen muun taidelajin ensirivin edustajia.

Kiinnostus alan kehitykseen oli vahva ja uusien kuvaamistapojen sekä alan uutuuksiin tutustuminen kävi lukemattomien kurssien ja lähes 50 vuotta jatkuneiden Kölnin Photokina-valokuvamessuvierailujen siivittäminä. Kölnissä opiskelleena ja valmistuneena oli kaupungilla hänelle myös erityinen henkilökohtainen merkitys.

Teräväisen rakkaimpia harrastuksia oli puutarhanhoito, ensin kesäpaikassa Iittalassa, sitten 1970-luvulta alkaen Vihdin Ojakkalassa. Hän oli jatkuvasti kiinnostunut myös uudemmasta tekniikasta, seurasi aktiivisesti Formula 1 -kilpailuja ja muuta urheilua, ja käytti vielä sairasvuoteellaan iPadia.

Viimeisinä vuosinaan Teräväinen perehtyi tarmokkaasti isänsä Viipuri-kuviin, joista valmistettiin niin Suomessa kuin Viipurissa ja Pietarissa kiertänyt suosittu näyttely sekä palkittu kirja Kävelyretkiä Viipurissa. Hän oli myös primus motorina suomalaisten kulttuurihenkilöiden kuvien näyttelyn toteuttamisessa. Työn tuloksena avattiin jo kadonneiksi luulluista negatiiveista valmistettu kokonaisuus Espoon kulttuurikeskuksessa joulukuussa 2014.

Studio Tapion ja Fototapion toimintaa jatkavat lapset, jotka ovat kaikki olleet mukana perheen yrittäjätoiminnassa.

Esa Kivivuori
Kirjoittaja on
Aila Teräväisen kollega.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit