Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moniulotteinen maataiteilija

Olavi Lanu 1925–2015

Ihmiset
 
Ulla Aartomaa
Olavi Lanu
Olavi Lanu

Taiteilija, kuvantekijä professori Olavi Lanu kuoli 11. toukokuuta Lahdessa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 10. heinäkuuta 1925 Viipurin maalaiskunnassa.

Sotien jälkeen Olavi Lanu opiskeli Vapaassa taidekoulussa ja Suomen Taideakatemian koulussa. Myös sota-aikana saatu betonilaborantin koulutus muokkasi taiteilijauraa ratkaisevasti.

Lanu jatkoi opintojaan puolisonsa Tutta Vuori-Lanun kanssa Académie de la Grande Chaumières'ssa ja Académie André Lhotessa Pariisissa. 1960-luvulle jatkuneet opintomatkat Euroopan taidekeskuksiin pitivät taiteilijapariskunnan ajan tasalla.

Lahteen Lanu muutti vuonna 1956. Vuosien 1975–89 aikana hän opetti Lahden Muotoiluinstituutissa, Lahden taideinstituutissa ja Taideteollisen iltakoulussa Helsingissä. Lanu tunnettiin innostavana opettajana.

1960-luvulla Lahdessa elettiin vilkasta monitaiteellista aikaa, jonka yhteisenä nimittäjänä oli Lahden Taiteet -yhdistys. Naurutaiteet-juhla oli odotettu tilaisuus, jonka keskeisenä promoottorina oli Olavi Lanu.

Pysyvin jälki yhdistyksestä on sen nykytaiteen kokoelma. Noin 50 teosta on liitetty osaksi Lahden taidemuseon kokoelmia.

Myöhemmin Lanu oli kokoomuslaisena kunnallispoliitikkona museo- ja taide- sekä kulttuurilautakunnassa.

Ensi kerran Lanun teoksia oli esillä 1948. 1960-luvun taitteessa hänestä tuli varhaisimpia informalistejamme. Hiekkatemperamaalaukset kasvoivat vähitellen kolmiulotteisiksi.

Lanun teoksia nähtiin etenkin ulkomailla, muun muassa Sao Paolon biennaalissa 1967.

Ensimmäiset veistokset syntyivät kesämaisemissa Punkaharjulla. Ne olivat sammalesta, ketunleivistä ja pajunvitsoista luontoon tehtyjä ihmisfiguureja. Luonnonmateriaaleista tehdyt veistokset esittäytyivät Venetsian biennaalissa 1978. Tästä alkoi aktiivinen osallistuminen eri puolilla maailmaa kansainvälisiin näyttelyihin.

Luonnonmateriaalit vaihtuivat vähitellen Lanun hallitsemaan betoniin ja lasikuituun. Taiteilija tarvitsi teosten valmistukseen apua, jota hän sai Lahden taideinstituutin opiskelijoilta.

Maataiteilijoiden tapaan Lanusta oli luontevaa, että hänen teoksensa palautuvat luontoon, lumi- ja jääveistokset sulivat ja sammal- sekä ketunleipäfiguurit maatuivat aikanaan. Myös Lahden Kariniemen veistospuiston (1989–92) betoniset hahmot ovat saaneet sammalpeitteen, kuten taiteilija on tarkoittanut.

Lanulle myönnettiin vuonna 1986 professorin arvo ja Pro Finlandia -mitali 1998. Lisäksi hän on saanut lukuisia Lahden kaupungin tunnustuksia. Lahden ydinkeskustassa on Lanunaukio, jonka kiintopisteenä on betoninen Lehmus-veistos.

Olavi Lanun työpäivät ateljeessa olivat pitkiä, mutta aikaa riitti myös pyöräilylle ja luonnon tarkkailulle.

Muistoissamme säilyvät hänen lämminhenkiset performanssinsa, joilla hän yllätti yleisönsä.

Julkiset veistokset eri maissa jäävät Olavi Lanun näkyviksi maamerkeiksi.

Ulla Aartomaa
Kirjoittaja on Olavi Lanun ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit