Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppias tietää: Riippumaton hankinta on keskisormen nosto talvelle

Turkka Huhtala ryhtyi riippumattokauppiaaksi, koska hän löysi suomalaisista kaupoista vain "heiveröisiä markettiriepuja"

Ihmiset
 
Riippumattokauppias haaveilee jättimäisestä ritsasta
Riippumattokauppias haaveilee jättimäisestä ritsasta
Riippumattoja myyvä Turkka Huhtala kertoo, mihin riippumattoa voi löhöilyn lisäksi käyttää ja miten siinä nukutaan ergonomisesti. Toimittaja: Johanna Pohjola. Kuvaus: Katarina Sällylä. Editointi: Esa Syväkuru.

Turkka Huhtala, 32, huomaa, kun Suomen henkinen kesä alkaa. Pohjoinen kansa vauhkoontuu toukokuun lopussa niin, että Huhtalan työmäärä moninkertaistuu.

Tv-ohjaaja ja käsikirjoittaja myy sivutyönään riippumattoja.

"Kesähullut suomalaiset panostavat härpäkkeisiin. Vaikka taivaalta tulisi räntää, jengi kulkee sortseissa ja ostelee riippumattoja", helsinkiläinen Huhtala sanoo.

"Riippumaton hankinta on tietynlainen keskisormen nosto talvelle. Sillä vahvistetaan uskoa, että kyllä ne helteet tulevat."

Riippumatto on tiettävästi peräisin Etelä- ja Keski-Amerikan

Kolme nopeaa

Parhaat riippumattohetket

1 Laiva Kroatiassa

"Makasin silloisen tyttöystäväni kanssa riippumatossa laivan kannella, kun matkustimme pitkin Kroatian rannikkoa. Muut matkustajat kannella palelivat." 

 

2 Monfalconen rautatieasema Italiassa

"Aseman puistikossa oli juuri kaksi täydellistä puuta. Riippumatto julkisella paikalla on kiva, mutta herättää huomiota. Italiassa papparaiset tulivat katsomaan, kuka siellä nukkuu." 

 

3 Ideointi toimistolla

"En pidä tuolissa istumisesta. On paikkoja ja mielentiloja, joissa hyviä ideoita syntyy luonnostaan. Riippumatto on yksi niistä."

alkuperäiskansoilta. Sitä käytetään alueella yhä monin paikoin yösijana ja taukopaikkana.

Huhtalan mukaan riippumatot ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina, kun maailmaa kolunneet kansalaiset ovat innostuneet niistä. Myös KaakkoisAasiassa mattoja hyödynnetään laajalti. "Riippumattoon pääsee hyvin karkuun matelijoita ja muita ryömijöitä. Köyhillä ei myöskään aina ole vaihtoehtoa. Näin El Salvadorissa jätesäkistä ja muovista tehtyjä mattoja."

Huhtala toivoo, että suomalaiset kellisivät matoissaan rohkeammin julkisilla paikoilla, kuten puistoissa. Kun hän on tehnyt niin, ohikulkijat ovat tulleet ihastelemaan.

Huhtala ja yhtiökumppani Kimmo Nurmi ovat pohtineet mattojen ripustamista ympäri Helsinkiä.

"Olisi kivaa tarjota ihmisille lekottelupaikkoja. Riippumatto on julkisen tilan haltuunotto, jolla on pelkästään myönteisiä vaikutuksia", Kauhavalta kotoisin oleva Huhtala sanoo.

Mattobisnes sai alkunsa riippumatossa vuonna 2007. Huhtala yöpyi sellaisessa Balkanin-matkallaan kolumbialaisen ystävänsä vinkistä.

Suomesta hän löysi kuitenkin vain "heiveröisiä markettiriepuja". Puute tuntui niin tuskalliselta, että hän perusti opiskelutoverinsa Nurmen kanssa verkkokaupan. Riippumattojen maailma tuo Suomeen eteläamerikkalaisia mattoja Saksasta.

Huhtalan mukaan tavoite on kohottaa Suomen rentoa meininkiä. Se tarkoittaa esimerkiksi, että riippumattoja vuokrataan tapahtumiin joskus tappiolla.

Kaikkiaan tienestiksi jää neljäsosa pienituloisen vuosipalkasta henkeä kohden, Huhtala kertoo.

Jos matot toisivat elannon, kulut olisi syynättävä tarkemmin.

"Missio saa unohtamaan, että tämä ei ole kaupallisesti kovin mielekästä. En keksi toista tuotetta, jonka takana voisin seisoa samalla tavalla", Huhtala sanoo.

"Kyse on niin yksinkertaisesta asiasta kuin kankaanpalasta ja kahdesta köydestä, mutta se tuo ihmisille paljon hyvää mieltä."

Vuosi sitten kaksikko vuokrasi verkkokaupalleen varaston. Osa asiakkaista hakee mattonsa sieltä. Huhtala nauttii tuotteiden luovuttamisesta.

"Vaihdanta on ihmiselle alkukantaisen luontaista niin kuin viljely. Silloin tuntee kuuluvansa kauppiassäätyyn. Voi seistä selkä suorana muiden kauppiaiden rinnalla messuilla."

Huhtalan oma riippumatto roikkuu vaahteran ja betoniseinän välissä pienkerrostalon takapihalla. Hän uskoo uppoavansa siihen vasta heinäkuussa.

Entinen tv-toimittaja ja -juontaja irtisanoutui Yleltä keväällä ja ryhtyi kolmihenkisen tuotantoyhtiö Filmliken osakkaaksi. Journalismi vaihtui mainoksiin, yritysvideoihin ja tiiviisiin päiviin. "Yrittäjällä on aina jotakin tekemistä. Unohdan, että välillä pitäisi viettää puoli päivää sapattia riippumatossa."

Huhtalan mielestä riippumaton käyttöä täytyykin tietoisesti opetella. Matto jalostaa pysähtymisen taitoa. Sitä paitsi siinä syntyvät parhaat ideat, hän vakuuttaa.

"Kun nostaa katseen kohti taivasta, pääsee aistiärsykkeistä eroon. Ajattelu vapautuu pois tavanomaisesta."

Huhtalalle sivubisneksen vapaus toi lopulta kipinän hypätä yrittäjäksi myös päätyössä. Palkkatyöhön kahden pikkupojan isä ei aio enää palata.

"En sovi maailmaan, jossa on suojatyöpaikkoja. Valittaminen on nyt jäänyt työstä pois kokonaan. Sitä ei tarvitse myöskään kuunnella."

Kesäkuussa riippumattojen ostajat muuttuvat usein kärsimättömiksi. Moni haluaa mattonsa heti. Härpäkehimo hiljenee heinäkuussa.

Vaikka Huhtala asuu varaston naapurissa Helsingin Kumpulassa, yrittäjäkaksikko päivystää vuorotellen. "Parhaimmillaan isä, äiti ja kolme lasta ovat kurvanneet pihaan keskiyöllä, ottaneet maton ja lapset hihkuneet innosta. Sellainen ei kovin usein tunnu työltä."

Katarina Sällylä HS
Turkka Huhtala on käyttänyt riippumattoa muun muassa leposijana, sänkynä, tyynynä, tavarasäiliönä ja kuivaustelineenä. Hän ei pese mattojaan. "Niistä menisi taika. Riippumatto on kuin lätkänpelaajan pelipaita, jota ei pestä kertaakaan pudotuspelien aikana."
Turkka Huhtala on käyttänyt riippumattoa muun muassa leposijana, sänkynä, tyynynä, tavarasäiliönä ja kuivaustelineenä. Hän ei pese mattojaan. "Niistä menisi taika. Riippumatto on kuin lätkänpelaajan pelipaita, jota ei pestä kertaakaan pudotuspelien aikana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit