Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmen uran mies: Menestynyt matemaatikko, palkittu tietokirjailija ja yliopiston rehtori

Ihmiset
 
Katarina Sällylä
Olli Lehto sai elämäntyöstään valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2009. Hänen perusteellisten tietoteostensa ja omaelämäkertansa lukija palkitaan tuon tuosta huvittavalla tarinalla.
Olli Lehto sai elämäntyöstään valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 2009. Hänen perusteellisten tietoteostensa ja omaelämäkertansa lukija palkitaan tuon tuosta huvittavalla tarinalla. Kuva: Katarina Sällylä

"Sikäli matematiikka vertautuu musiikkiin, että molemmat edellyttävät mystillistä lahjakkuutta", sanoo Olli Lehto. "Kunpa tietäisi, mitä tuo tarkoittaa", hän naurahtaa sitten.

Lehto täyttää tänään lauantaina 90 vuotta. Ahkeran elämänsä aikana hän on tehnyt kolme uraa, ensimmäisen matemaatikkona.

Kolme nopeaa

Elämänohjeita ylioppilaille

1 "Opinto-ohjelmaa valitessa kannattaa ottaa huomioon, mikä tuntuu mieluisalta, koska se vaikuttaa opinnoissa menestymiseen."

2 "Ei pidä liiaksi uskoa raha ratkaisee -hokemaan, vaikka markkinataloudelliset näkökohdat näyttävät saavuttaneen varsin keskeisen aseman myös nuorison keskuudessa."

3 "Edelleen ajankohtainen on isäni elämänohje 'rehellisyys maan perii'."

Lehto suhtautui tietoon järjestelmällisesti jo alle kymmenkesäisenä, kun ihastui koulukartastoon ja laati tilastoja maailman joista, vuorista ja saarista.

Häntä ihmetytti moni asia. Miksei jokia ja saaria osata määritellä riidattomasti? Mitä varten kartasta puuttui Himalajan huippuja, jotka korkeutensa puolesta olisivat ehdottomasti kuuluneet kuvaan?

Lehto joutui armeijaan 17-vuotiaana. Hän oli rintamalla Syvärillä, Kannaksella ja Lapissa. Siellä hän teki päätöksen alasta, jolle omistautuisi.

"Matematiikka iski päälleni hyökyaallon tavoin", hän kuvaa kokemustaan opiskelusta.

Ilmapiiri oli mitä innostavin, sillä sodan jälkeen Helsinkiin oli muodostunut yksi funktioteorian tärkeimmistä keskuksista maailmassa. Maineen loivat kolme kuuluisaa professoria: Lars Ahlfors, Rolf Nevanlinna ja Pekka Myrberg.

Lehto kulki oppi-isiensä jalanjälkiä ja paneutui aluksi klassiseen funktioteoriaan. Hänestä tuli Helsingin yliopiston matematiikan professori 1961. Myöhemmin hän tutki etenkin kvasikonformikuvauksia ja Teichmüllerin avaruuksia.

Matemaatikon työ oli enimmäkseen yksinäistä ajattelua.

"Aika usein oivallukset syntyivät, kun olin herännyt, makailin sängyssä ja oli vielä pimeää. Olin koko edellisen päivän miettinyt jotain ilman tulosta, mutta aamulla tajusin, että näin sen täytyy olla", Lehto muistelee.

Sitten piti "tehdä kontrolli", eli tarkistaa tulos. Ongelman ratkaisu oli hahmottunut mielessä, mutta oli vielä epämääräinen.

Lehto piti mietiskelevästä elämästä, johon kuului myös kiertäminen ympäri maailmaa. Hän aloitti kansainvälisen verkostoitumisensa jo vuonna 1947 saatuaan Nevanlinnalta kutsun jatko-opintoihin Sveitsiin. Kaikkiaan Lehto luennoi ja opetti yli sadassa yliopistossa.

Vuonna 1983 hänet valittiin Helsingin yliopiston rehtoriksi. Lehto oli jo aiemmin "antanut pikkusormen" hallinnolle suostuessaan virkaatekeväksi varadekaaniksi.

Hänelle kertyi melkoinen määrä titteleitä yliopiston ajoilta: assistentti, dosentti, apulaisprofessori, professori, varadekaani, rehtori, kansleri. Lisäksi hän sai akateemikon arvonimen.

"Kun olin rehtori, kalenterini oli täynnä aamusta iltaan. Se oli puuhakasta ja mielenkiintoista aikaa. En ollut sairaana ollenkaan", Lehto kertoo.

Joka syksy hän toivotti uudet opiskelijat tervetulleiksi kädestä pitäen. Hän laski, että tuli kätelleeksi yhteensä 15 000 fuksia.

Lehdon rehtorikaudella pantiin alulle yliopiston hallinnonuudistus. Kun se toteutui, hän oli jo kansleri.

Yhteensä Lehto työskenteli Helsingin yliopiston korkeimmassa johdossa kaksikymmentä vuotta. Nyt hän sanoo ihmettelevänsä, miksi menestyi hallinnossa niinkin hyvin.

Kolmas ura, tietokirjojen tekeminen, lähti liikkeelle Kansainvälisestä matemaattisesta unionista, jonka pääsihteeri Lehto oli pitkään. Viimeisessä hallituksen kokouksessaan hän teki kaksi ehdotusta. Ensinnäkin liiton pahvilaatikoissa lojunut arkisto oli järjestettävä. Toiseksi oli kirjoitettava järjestön historiikki.

Lopulta Lehto ryhtyi itse historioitsijaksi. Hän kirjoitti suoraan englanniksi ja oppi, ettei sen koommin yrittänyt moista. Vaikka hän oli laatinut vieraalla kielellä tutkimusartikkeleita, niistä ei ollut apua, "koska matematiikan sanasto on suppeaa verrattuna kuvailevampaan tekstiin".

Seuraavaksi Lehto ryhtyi kirjoittamaan suomeksi suomalaisten tiedemiesten elämäkertoja.

Hän takoi ensin omat muistelmansa. Sen jälkeen hän kirjoitti teokset Nevanlinnasta, Ahlforsista sekä Lorenz ja Ernst Lindelöfistä. Hänen Väisälän veljeksistä tekemänsä kirja Oman tien kulkijat pääsi Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi. Henkilökohtainen teos syntyi myös rakkaasta harrastuksesta, perhosista. Niitä hän keräili yli 50 maassa, niin alppiniityillä kuin tropiikissa.

Omaelämäkerrassaan Lehto kertoo monia hauskoja tarinoita, muun muassa sen, miten ranskalainen matemaatikko Paul Montel havainnollisti vaikean käsitteen.

Oli vuosi 1957 ja Helsingissä järjestettiin kansainvälinen funktioteoreetikoiden kokous. Nuori naistoimittaja oli lähetetty haastattelemaan kuuluisaa osallistujaa. Olen huono matematiikassa, en edes tiedä, mikä funktio on, aloitti haastattelija.

80-vuotias Montel tarttui toimittajan käteen ja sanoi: "Mademoiselle, kun pidän teitä kädestä, kuumeeni nousee. Se on funktio."

 

Helsingin yliopiston Matematiikan ja tilastotieteen laitos järjestää Olli Lehdon 90-vuotisjuhlatilaisuuden päärakennuksen Pienessä juhlasalissa 1. kesäkuuta klo 13. Vapaa pääsy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit