Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Agronomi hoiti kentät ja tienvarret

Kaarlo Laaksonen 1917–2015

Ihmiset
 
Anna-Liisa Repo
Kaarlo Laaksonen
Kaarlo Laaksonen

Sotaveteraani, agronomi Kaarlo Jorma Laaksonen kuoli 28. huhtikuuta 2015 Hämeenlinnan Ilveskodissa 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt 5. heinäkuuta 1917 Lammilla Lieson kylässä.

Laaksonen pääsi ylioppilaaksi Kouvolan yhteislyseosta 1937. Sota hänen kohdaltaan loppui haavoittumiseen 22. helmikuuta 1940 Taipaleen Terenttilässä.

Laaksonen haki töihin hevoshuoltopäälliköksi tie- ja vesirakennushallitukseen. Lentokenttä- ja tietyömaiden 400 hevosta olivat hänen vastuullaan. Työn ohella hän valmistui agronomiksi 1943.

Laaksonen avioitui Viipurissa syntyneen Taimi Fanny Kekin kanssa 1945. Perheeseen syntyi kuusi lasta.

Vuoden 1952 olympialaisten lähestyessä todettiin, että Malmin lentokentällä oli niukalti aikaa saada alue maisemoinnin osalta kuntoon. Laaksonen TVH:n lentokenttäagronomina päätti kylvää viheralueille nurmen sijasta nopeakasvuista kauraa. Näin kiitotien ympäristö jo vihersi – ainakin kaukaa katsottuna – lentokentän avajaisten aikaan.

Kun maamme lentokenttien maisemointi oli kunnossa, pääsi Laaksonen "viljelemään" tienvarsialueita. Alueiden laajuuden vuoksi Laaksosta nimitettiinkin lannoitetoimittajien taholta Suomen suurimmaksi maanviljelijäksi.

Uuden väestönsuojelulain puitteissa ja yli-insinööri A. E. Leinon alaisuudessa Laaksonen oli kehittämässä TVH:n väestönsuojeluohjelmaa ja -koulutusta. Hänet nimitettiin TVH:n suojelujohtajaksi 1970. Siitä tehtävästä Laaksonen jäi eläkkeelle 1980. Harrastuksia eläkeläisellä riitti: Jo työuran ajalta mehiläistenhoito, jonka jälkeen hän kokeili pienimuotoista turkistarhausta minkeillä ja nutrioilla. Hän rakensi yli sata linnunpönttöä lähimetsiin, ja jo nuoruudessa aloitettua eläinten täyttämistä hän teki satunnaisesti.

Laaksonen harrasti liikuntaa päivittäin, ja vielä 95-vuotiaana hän pelasi säännöllisesti lentopalloa. Yhteiset vuodet Liesossa olivat päättyneet vaimon kuollessa 1999.

Veteraanina Laaksonen ikätoveriensa kanssa koki, että sodan kokemukset olivat unohtumassa.

Hän osallistui muistomerkkihankkeisiin, jotka olisivat saattaneet jäädä toteutumatta ilman hänen määrätietoisuuttaan.

Näitä hankkeita ovat veteraanimuistomerkki Lammilla, Virtain Vesitilkka, Misin Kotiinpaluu ja Vapautemme Hinta -muistomerkki Tuuloksessa.

Anna-Liisa Repo
Kirjoittaja on Kaarlo Laaksosen
tytär.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit