Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykologisen tutkimuksen pioneeri

Johan von Wright 1924–2015

Ihmiset
 
Pekka Niemi
Johan von Wright
Johan von Wright

Psykologian emeritusprofessori Johan von Wright kuoli 30. huhtikuuta 91-vuotiaana rakastamallaan Mågsholman saarella Kemiönsaaressa. Hän oli syntynyt 31. maaliskuuta 1924 Helsingissä.

Von Wright kuuluu niihin suomalaisen psykologisen tutkimuksen pioneereihin, joiden työn ja esimerkin tuella maahamme on syntynyt vahva psykologien ammattikunta ja alan kansainvälisesti korkeatasoinen tutkimus.

Hänen opintiensä kulki rajan taakse jääneestä Värtsilän alakansakoulusta ja Tölö Svenska Samskolanista Helsingin yliopiston kautta Oxfordiin, jossa hän väitteli tohtoriksi vuonna 1955.

Kun hän perhesyistä kieltäytyi tarjotusta senioritason työstä Cambridgen yliopistossa, hän ei vielä tiennyt, millainen elämäntyö häntä odotti Suomessa.

Von Wright nimitettiin Turun Suomalaisen Yliopiston psykologian professoriksi vuonna 1960.

Vuoteen 1982 ulottuneen Turun kauden hedelmät kypsyivät toisaalla. Oxfordin väitöskirjatyö oli suunnannut Von Wrightin kiinnostuksen pysyvästi ihmisen muistiin, tarkkaavaisuuteen ja oppimiseen.

Nämä niin sanotun kognitiivisen psykologian ydinkysymykset kokivat voimakkaan nousun 1960-luvulla ja Turun yliopiston kautta ne rantautuivat myös Suomeen.

Vuoden 1969–70 von Wright oli yksi niistä kuudesta psykologista, jotka kutsuttiin Palo Alton Stanfordin yliopistoon työskentelemään kuuluisassa Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences -keskuksessa.

Vuodet 1975–78 hän oli Suomen Akatemian tutkijaprofessorina ja siirtyi Helsingin yliopiston soveltavan psykologian professoriksi vuonna 1983.

Tutkijana Johan von Wright oli generalisti, joka ei välittänyt tieteen sisäisistä muureista.

Vaikka hän oli alun perin luonnontieteellisesti virittynyt, hän laajensi määrätietoisesti Turun laitoksen tutkimusta soveltavaan ja yhteiskuntaa palvelevaan suuntaan.

Helsingin yliopiston kautta 1983–89 väritti repaleisen psykologian laitoksen saaminen yhden katon alle ja puhaltamaan yhteen hiileen.

"Jonni" näki itsensä pikemminkin vaikutteiden antajana kuin tutkijana. Omaelämäkerrallisessa tekstissään hän sanoo, että "minun yleistajuiset artikkelini, kirjani ja esitelmäni kognitiivisista prosesseista ovat luultavasti olleet paljon tärkeämpiä kuin tekemäni tutkimus".

Me noin kymmenen oppilasta, joista tuli psykologian, kasvatustieteen ja kognitiotieteen professoreita, saatamme olla myös eri mieltä.

Kaunopuheinen tuki von Wrightin omalle näkemykselle olivat joka tapauksessa ne 300 opiskelijaa, jotka kukin ojensivat ruusun hänen jäädessään eläkkeelle Helsingin yliopistosta.

Pekka Niemi
Kirjoittaja on
Johan von Wrightin oppilas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit