Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Kristiina Halkola puolustaa subjektiivista päivähoito-oikeutta: "Se on naisten tasa-arvon yksi tukijalka"

Entinen puoluejohtaja on aina halunnut taiteellisen uransa rinnalla myös vaikuttaa

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
Kristiina Halkola tekee edelleen keikkoja näyttelijänä ja laulajana – "jos joku vain pyytää". Ja pyydetäänkin. Syksyllä on tulossa uusia tv-töitä.
Kristiina Halkola tekee edelleen keikkoja näyttelijänä ja laulajana – "jos joku vain pyytää". Ja pyydetäänkin. Syksyllä on tulossa uusia tv-töitä. Kuva: Sirpa Räihä HS

"Mitä tässä voi tehdä. Kun on tämän näköinen, niin on", näyttelijätär Kristiina Halkola manaa, niistää flunssaisena nenäänsä ja katsoo tyytymättömänä peiliin.

Halkola on istuutunut peilin eteen kotonaan Helsingin Oulunkylässä ja huiskii kasvoilleen meikkiä kuvausta varten. Tarkoitus olisi tehdä syntymäpäivähaastattelua, sillä haastateltava täyttää keskiviikkona 70.

Kolme nopeaa

Kristiina Halkolan rakkaimmat laulut

1. The Man I Love

"Tämä jazzkappale on ollut johtotähteni lapsesta asti, noin 9-vuotiaasta. Kuulin sen radiosta, Radio Luxembourgista. Se on soinut päässäni pitkään, ja soi näinä päivinäkin."

2. Oppimisen ylistys

" Bertolt Brecht, Eero Ojanen. Siinä sanotaan: älä pelkää kysyä. Se on loistava elämänohje, koko laulu on."

3. Liikaset

" Joel Melasniemen ja Terhi Kokkosen kaunis kappale kertoo 'liikasista', ylijäämäihmisistä, joita kukaan ei tunnu tarvitsevan. He elävät elämäänsä ja sitten he kuolevat. Lopuksi hautajaisissa Jaana Nylén keittää kahvit ja laulaa Marseljeesin."

Mutta voih. Sen lisäksi, ettei Kristiina Halkola näytä miltään, ei hänelle myöskään kuulu mitään!

"Ei kyllä kuulu, ei mitään", Halkola voihkii ja sutii lisää väriä silmäluomiin.

Hah hah. Kristiina Halkola on paitsi uskomattoman kaunis ja mukava, niin myös selvästi hyvin itseironinen ihminen.

Ja vähän hän taitaa puijatakin. Nopeasti selviää, että kyllähän hänen elämäänsä mahtuu vaikka mitä.

"Enimmäkseen lapsenlapsia, vaikka hekin alkavat olla jo isoja", kuuden lapsen isoäiti kertoo.

Hän on myös käynyt juuri puolisonsa Eero Melasniemen kanssa Kuubassa.

Kaikki lähti siitä, kun Halkola sai kunnon "Kuuba-manian". Hän tajusi, ettei ole ikinä käynyt maassa. Nyt sinne oli mentävä – ennen kuin Fidel Castro kuolee.

"Me onnistuttiin. Ei se kuollut vielä."

Koska Halkola halusi selvittää Kuubasta kaiken, hän liittyi Suomi-Kuuba-seuraan.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kyseisessä yhdistyksessä, eikä varsinkaan ensimmäinen yhdistys Halkolan elämässä.

"Se listahan näyttää ihan hysteeriseltä", Halkola nauraa itsekin.

"Lapsena olin seurakunnan iltakerhossa, partiossa, teiniyhdistyksen aktiivi. Helsingissä liityin Demokraattisiin naisiin, Suomi-Vietnam-seuraan, Rauhanpuolustajiin, Suomi-Chile-seuraan, Suomi-Nicaragua-seuraan, Suomi-Kuuba-yhdistykseen, Näyttelijäliittoon, spartakiadi-toimikuntaan, Suomen kommunistiseen puolueeseen. . . Varmaan siellä on ollut vielä erilaisia kissakerhojakin."

Tämän kaiken ohella Halkola on ollut Demokraattisen vaihtoehdon puoluejohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu, catering-yrittäjä ja neljän lapsen äiti.

Niin ja näyttelijä ja laulaja.

Foto-Jatta
"Uuden yhtiön uusi kotimainen", uutisoi Helsingin Sanomat kesäkuussa 1966. Kuvateksti kertoi uuden kotimaisen elokuvan suunnitelmista. Työnimellä "Kaksi kahta vastaan on yhtä kuin yksi" kulkevan elokuvan kuvaukset oli määrä aloittaa heinäkuussa. Elokuvan ohjaisi Mikko Niskanen (edessä) ja musiikin tekee Kaj Chydenius. Toisen tytön roolin esittäisi Kristiina Halkola ja toisen pojan roolin Eero Melasniemi."Tämä on se vaihe, kun elokuvaan Käpy selän alla oli löydetty kaksi näyttelijää. Nämä kaksi oli Mikko nyt löytänyt. Tosin hänellä oli ollut vankka näkemys jo aiemminkin. Hän oli nähnyt meitä Ylioppilasteatterissa ja siellä sun täällä. Seuraava pariskunta oli tässä vaiheessa vielä haussa", Kristiina Halkola kertoo nyt.
"Uuden yhtiön uusi kotimainen", uutisoi Helsingin Sanomat kesäkuussa 1966. Kuvateksti kertoi uuden kotimaisen elokuvan suunnitelmista. Työnimellä "Kaksi kahta vastaan on yhtä kuin yksi" kulkevan elokuvan kuvaukset oli määrä aloittaa heinäkuussa. Elokuvan ohjaisi Mikko Niskanen (edessä) ja musiikin tekee Kaj Chydenius. Toisen tytön roolin esittäisi Kristiina Halkola ja toisen pojan roolin Eero Melasniemi.
"Tämä on se vaihe, kun elokuvaan Käpy selän alla oli löydetty kaksi näyttelijää. Nämä kaksi oli Mikko nyt löytänyt. Tosin hänellä oli ollut vankka näkemys jo aiemminkin. Hän oli nähnyt meitä Ylioppilasteatterissa ja siellä sun täällä. Seuraava pariskunta oli tässä vaiheessa vielä haussa", Kristiina Halkola kertoo nyt.

Ei tekeminen ole mihinkään loppunut seitsemänkymppisenäkään, vaikkei Halkola jaksakaan olla enää "überaktiivinen".

Esimerkiksi pääsiäisenä hän esitti Jeesuksen äitiä Via Crucis -kulkueessa. Hän on ollut mukana myös Mummomafia-sarjassa, Kansallisteatterin lavalla ja esiintynyt erilaisissa tilaisuuksissa laulaen ja näytellen, jos pyyntöjä on tullut.

Ja niitähän on tullut.

Kuuden kissansa tilalle Halkola ei sentään ole ottanut enää uusia. Yksi on, mutta se kuuluu yläkerrassa asuvalle tyttärelle.

"Tämä meidän keittiö on sen ohikulkumatkalla", Halkola sanoo ja viittaa keittiön lattialta löytyvään ruokakuppiin.

Iso yleisö tuntee Halkolan ennen kaikkea näyttelijänä. Mutta myös musiikki on ollut olennainen osa elämää. Aina.

"Isoveljet ja isosiskot kuuntelivat öisin Radio Luxembourgista jazzia. Nukahdin siihen jo 4-vuotiaana."

Kotkassa asuessaan Halkola osallistui Kulttuuritalolle suuntautuneille bussiretkille.

"Mä olen nähnyt livenä Ella Fitzgeraldin ja Count Basien."

Musiikki ei jäänyt teatterikoululaisenakaan, vaan päinvastoin se kulki koko ajan mukana. Laulutaitoinen tyttö pääsi mukaan Ylioppilasteatterin näytelmään Laulu tuhannesta yksiöstä.

"Esitin siinä nuorta tyttöä, joka laulaa rakastamisen vaikeudesta. Siitä se sitten lähti."

Laulu rakastamisen vaikeudesta päätyi myös 1966 Käpy selän alla -elokuvaan ja Love Recordsille vuonna 1971 tehdylle klassikkolevylle Täytyy uskaltaa.

Foto-Jatta
Kristiina Halkola, Aulikki Oksanen ja Kirsti Wallasvaara Lapualaismorsian-elokuvan kuvaustauolla 1967. Elokuva kertoi kolmesta opiskelijapariskunnasta, joita yhdisti Ylioppilasteatterin suurhanke Lapualaisooppera sekä huoli maailman tilasta ja tulevaisuudesta."Siinä on Aulikki, Killi ja minä. Istumme siinä ja odottelemme, että Osmo Harkimo, Hjallis Harkimon isä, saa kamerat asetettua ja valaistuksen kuntoon. Sitten aletaan taas näytellä. Tämä on ihan tyypillinen tilanne: elokuvan tekeminen on odottelemista. Jos ei osaa odotella, ei kannata mennä koko hommaan."
Kristiina Halkola, Aulikki Oksanen ja Kirsti Wallasvaara Lapualaismorsian-elokuvan kuvaustauolla 1967. Elokuva kertoi kolmesta opiskelijapariskunnasta, joita yhdisti Ylioppilasteatterin suurhanke Lapualaisooppera sekä huoli maailman tilasta ja tulevaisuudesta.
"Siinä on Aulikki, Killi ja minä. Istumme siinä ja odottelemme, että Osmo Harkimo, Hjallis Harkimon isä, saa kamerat asetettua ja valaistuksen kuntoon. Sitten aletaan taas näytellä. Tämä on ihan tyypillinen tilanne: elokuvan tekeminen on odottelemista. Jos ei osaa odotella, ei kannata mennä koko hommaan."

Taiteellisen uransa rinnalla Halkola on halunnut vaikuttaa. Hän on ollut ajamassa Suomeen esimerkiksi subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Nyt oikeutta ollaan rajaamassa, ja Halkola on asiasta huolissaan.

"Se on asia, josta ei ehdottomasti pidä luopua. Se on naisten tasa-arvon yksi tukijalka."

Halkola on huolissaan varsinkin äideistä, jotka ovat väsyneitä tai muuten ongelmissa. Silloin päiväkotia tarvitaan erityisesti.

"Työttömät, jotka joutuvat olemaan kotona, saattavat olla hirveän ahdistuneita."

Halkola on itsekin kokenut pitkäaikaistyöttömyyden.

Jotain piti kuitenkin keksiä, niin sanoi lakikin. Niinpä hän perusti vuonna 1990 oman firman, Äitee Oy:n.

Sen kautta hän on pyörittänyt esimerkiksi Komediateatteri Arenan baareja ja ravintolaa sekä tehnyt catering-keikkoja tuttujen juhliin. Ohessa Halkola teki näyttelijän töitä.

"Se oli rankkaa, mutta se takasi, että minulla oli edes jotakin."

Nyt on taas lama, ja ihmisiä jää työttömäksi. Heille Halkolalla on viesti:

"Kyllä ihminen saa olla luova eikä fiksaantua yhteen asiaan."

Halkolalta löytyy mielipiteitä, ja hän sanoo ne napakasti.

Aikoinaan tyyli ärsytti, erityisesti poliittista vastapuolta. Silloin tuli vihapostia.

"Sitä tuli paljonkin. Perinteisiä kirjeitä ja paskaa paketissa. Tappouhkauksia."

Uhkaukset pelottivat, sillä kotitalo on haavoittuvainen ja talossa oli pieniä lapsia. Halkola ei kuitenkaan puhunut asiasta julkisesti.

"Olin silloin sitä mieltä, että vaikenemalla uhkailijat saa nopeammin rytistettyä. Ihminenhän haluaa, että häneen reagoidaan."

Halkola arvelee, että kritiikkiä löytyy yhä, nyt netistä. Sinne hänellä ei ole kuitenkaan minkäänlaista hinkua. Hän ei ole Facebookissa tai Twitterissä.

"Luulen, että elämä on näin hauskempaa."

Keskiviikon juhlapäivänä Kristiina Halkolan on tarkoitus järjestää "pienet juhlat, lähipiirille".

Tosin Halkolan tapauksessa jo pelkästään lähipiiri tarkoittaa 40:ää ihmistä.

Se taas tarkoittaa toimintaa. Mutta sehän Halkolan luonteeseen sopii.

"Olen aina ajatellut, että pitää toimia. Toki saa vain istua ja ihmetellä, mutta ei saa istua ja valittaa."

Nyt kun Halkola on jo eläkkeellä, tuleekin mieleen: Etkö tosiaan ole liittynyt vielä mihinkään eläkeläisten asioita ajavaan yhdistykseen?

"Mulla on kaikki hyvin. Mitäs tässä!"

Matti Tapola Lehtikuva
Kristiina Halkola nosti vuonna 1968 syytteen FJ-Filmiä, Jörn Donner Productionia ja ohjaaja Jörn Donneria vastaan tekijänoikeuslain rikkomisesta. Halkola ei ollut suostunut alastonkohtauksiin elokuvassa Mustaa valkoisella. Mutta Donner oli käyttänyt kohtauksissa sijaisnäyttelijää, Halkolalta salaa. Elokuvan arkaluontoisia kohtauksia katsottiin suljetuin ovin koeteatterissa 21. toukokuuta 1968. Valokuvaajat odottivat Halkolaa teatterin ulkopuolella."Olen synnyttänyt ensimmäisen lapseni kymmenen päivää ennen tätä. Olin väsynyt ja masentunut koko tästä jutusta, mutta menin kuuliaisesti juristini Matti Olavi Norrin kanssa sinne. Kun näin kuvaajat ulkopuolella, sanoin vain väsyneenä: 'Menkää nyt helvettiin.' Tämä kuva oli sitten Ilta-Sanomissa, ja otsikkona oli jotain sen tapaista kuin 'kiroillen Halkola pakeni rintaliivikauppaan'. Menin kyllä läheiseen kauppaan, mutta siellä ei myyty rintaliivejä, viereisessä kaupassa kyllä. Menin katsomaan villapuseroita miehelleni, jonka syntymäpäivät olivat kolmen päivän kuluttua tuosta."
Kristiina Halkola nosti vuonna 1968 syytteen FJ-Filmiä, Jörn Donner Productionia ja ohjaaja Jörn Donneria vastaan tekijänoikeuslain rikkomisesta. Halkola ei ollut suostunut alastonkohtauksiin elokuvassa Mustaa valkoisella. Mutta Donner oli käyttänyt kohtauksissa sijaisnäyttelijää, Halkolalta salaa. Elokuvan arkaluontoisia kohtauksia katsottiin suljetuin ovin koeteatterissa 21. toukokuuta 1968. Valokuvaajat odottivat Halkolaa teatterin ulkopuolella.
"Olen synnyttänyt ensimmäisen lapseni kymmenen päivää ennen tätä. Olin väsynyt ja masentunut koko tästä jutusta, mutta menin kuuliaisesti juristini Matti Olavi Norrin kanssa sinne. Kun näin kuvaajat ulkopuolella, sanoin vain väsyneenä: 'Menkää nyt helvettiin.' Tämä kuva oli sitten Ilta-Sanomissa, ja otsikkona oli jotain sen tapaista kuin 'kiroillen Halkola pakeni rintaliivikauppaan'. Menin kyllä läheiseen kauppaan, mutta siellä ei myyty rintaliivejä, viereisessä kaupassa kyllä. Menin katsomaan villapuseroita miehelleni, jonka syntymäpäivät olivat kolmen päivän kuluttua tuosta."

HS-arkisto
Halkola esitti elokuussa 1976 valitsemiaan runoja Josafatin kallioilla Helsingissä. Kuvatekstissä Halkola toivoi, että kalliot säilyisivät virkistysalueena."Tämä liittyy kunnallisvaalikampanjaan", Halkola muistaa. Hänet valittiin myöhemmin samana vuonna ensimmäiselle kaudelleen Helsingin kaupunginvaltuustoon. Kaikkiaan Halkola oli valtuustossa kaksi kautta.
Halkola esitti elokuussa 1976 valitsemiaan runoja Josafatin kallioilla Helsingissä. Kuvatekstissä Halkola toivoi, että kalliot säilyisivät virkistysalueena.
"Tämä liittyy kunnallisvaalikampanjaan", Halkola muistaa. Hänet valittiin myöhemmin samana vuonna ensimmäiselle kaudelleen Helsingin kaupunginvaltuustoon. Kaikkiaan Halkola oli valtuustossa kaksi kautta.

Heikki Kotilainen HS
Demokraattinen vaihtoehto -puolue perustettiin 1986, ja Kristiina Halkola toimi puolueen toisena puheenjohtajana vuosina 1986–1989. Hän oli ensimmäinen nainen rekisteröidyn puolueen johdossa Suomessa. Kuva vuodelta 1987."Puheenjohtaja-aika oli aivan hurmaavaa aikaa. Se oli tosi kivaa. Uskomattoman erilaisiin tilanteisiin sitä ihminen joutui. Oli otettava selvää asioista, paneuduttava ja pärjättävä, kun kaikki suhtautuivat minuun kuin olisin tytönheitukka, vaikka olin keski-ikäinen nainen. Sillä tavalla olen raivannut tietä naisille politiikassa, että en suostunut siihen naispoliitikon ulkomaiseen formaattiin. Omansa kaltaisena pitää saada olla."
Demokraattinen vaihtoehto -puolue perustettiin 1986, ja Kristiina Halkola toimi puolueen toisena puheenjohtajana vuosina 1986–1989. Hän oli ensimmäinen nainen rekisteröidyn puolueen johdossa Suomessa. Kuva vuodelta 1987.
"Puheenjohtaja-aika oli aivan hurmaavaa aikaa. Se oli tosi kivaa. Uskomattoman erilaisiin tilanteisiin sitä ihminen joutui. Oli otettava selvää asioista, paneuduttava ja pärjättävä, kun kaikki suhtautuivat minuun kuin olisin tytönheitukka, vaikka olin keski-ikäinen nainen. Sillä tavalla olen raivannut tietä naisille politiikassa, että en suostunut siihen naispoliitikon ulkomaiseen formaattiin. Omansa kaltaisena pitää saada olla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?