Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italialainen kääntäjä opetteli suomen kielen Kalevalasta – hänestä tuli "fennomaani" ja vantaalainen perheenisä

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Sirpa Räihä HS
Tänään tiistaina on Italian kansallispäivä. "Suomalaisilla on voimakas kansallistunto, italialaisilla ei. On vaikea kuvitella, että siellä joku vetää tricolorin salkoon tänään", sanoo Marcello Ganassini.
Tänään tiistaina on Italian kansallispäivä. "Suomalaisilla on voimakas kansallistunto, italialaisilla ei. On vaikea kuvitella, että siellä joku vetää tricolorin salkoon tänään", sanoo Marcello Ganassini. Kuva: Sirpa Räihä HS

Marcello Ganassini, 43, on yllättävä pakkaus erilaisia asioita.

Hän on vanhan italialaisen suvun jäsen, Sveitsin ja Italian kansalainen, arkkitehti, voimalaitoksen johtaja, kääntäjä, kreivin pojanpoika, kehonrakentaja ja entinen punkkari, joka kuitenkin piti barokkimusiikista.

Kolme nopeaa

Mikä italiankielisiä teoksia pitäisi kääntää suomeksi?

1 Niccolò Tommaseo: Canti Illirici

" Tommaseo keräsi kansanrunoutta Dalmatiassa samoihin aikoihin kuin Lönnrot Suomessa. Dalmatia kuului silloin Itävalta-Unkariin. Siellä oli syntynyt kansallistunne sortovuosien aikana."

2 Tommaso Campanella: La città del sole

"Renessanssifilosofin kuvailemassa utopiassa enteillään Euroopan symboleiden kehitystä sekä Eino Leinon estetiikkaa."

3 Domenico Comparetti: Il Kalevala e la poesia tradizionale dei Finni

"Se on ensimmäinen Kalevalasta kertova essee, joka julkaistiin Suomen ulkopuolella. Se ilmestyi 1889."

Punkkarivuosista muistuttavat kaksitoista rengasta ja yksi nappikoru oikeassa korvassa. Äiti yritti repiä ne kerran pois, kun Ganassini joutui nuorena sairaalaan eikä pystynyt panemaan vastaan. Topakka sairaanhoitaja kuitenkin piti potilaan puolta.

Ganassini on myös vantaalainen perheenisä ja "fennomaani". Hän on kääntänyt italiaksi muun muassa Kalevalan, Helkavirsiä ja Juhani Ahon Panun. Se on hänen mielestään kirjallinen mestariteos, joka tunnetaan Suomessakin liian huonosti.

Parhaillaan hän kääntää Ahon Juhaa.

Ganassini kasvoi Milanossa, josta hänen isänsä suku on kotoisin. Arkkitehdiksi hän valmistui 1998. Samana vuonna tarttui "fennomania" eli rakkaus suomalaiseen kansanrunouteen ja -perinteeseen.

"Löysin isoisäni kirjastosta Kalevalan. Se oli Pavolinin käännös ja julkaistu 1910."

Hän alkoi tutkia kansanrunoutta. Hän tilasi suomenkielisen Kalevalan ja luki sitä rinnakkain italialaisen version kanssa. Siitä hän opetteli suomen kielen.

Vuonna 2001 hän tuli lomalle Suomeen ja huomasi, että suomen kieli on muuttunut kansalliseepoksen keruun ajoista. Äiti oli hänelle kalevalaisittain emo, isä taatta, kaveri veikka ja veranta sintsi. "Puhuin täällä aluksi vanhaa, kalevalaista kieltä. Ihmisiä nauratti."

Nykyään Ganassini puhuu hyvää nykysuomea.

Ensireissulla 2001 hän asui majatalossa Äänekoskella. Toinen reissu vei Pohjois-Karjalaan maille, jossa Elias Lönnrot otti talteen osan eepoksen säkeistä.

"Kesälahti ja Ilomantsi ovat kansanrunouden aarreaittoja", hän innostuu ja kertoo vuolassanaisesti, miten inspiroivaa kalevalainen teksti on.

"Olen kansallisromantikko. Romantiikka itse ei minua kiinnosta, vaan se, miten sen persoonallisuus näkyy runoudessa, taiteessa ja arkkitehtuurissa."

Ganassini pyöritti omaa arkkitehtitoimistoa Milanossa talvet ja palasi Suomeen aina kesällä. Vuonna 2002 reissu pysähtyi Helsinkiin, kun hän tapasi suomalaisen naisen. Hän jäi maahan ja lopetti arkkitehtitoimiston Italiassa.

"Sillä alalla on Italiassa paljon korruptiota. Osallistuin kilpailuihin, mutta jälkikäteen kävi selville, että voittaja oli päätetty ennen koko kisaa. Suomessa otin osaa pariin kisaan, mutten menestynyt. Päätin, että arkkitehdin ura on siinä."

Hän alkoi kääntää. Harjoitustöinä hän käänsi pari Arto Paasilinnaa, Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -käsikirjoituksen ja Matti Rönkää. Kalevala vei kuusi vuotta, vaikka sen koukeroinen kieli taipui helposti italiaksi.

Ganassinin Kalevala ilmestyi Italiassa 2010, tasan sata vuotta myöhemmin kuin Pavolinin ensimmäinen käännös. Tekstissä pilkahtelevat italian sanojen seassa suomalaiset sankarit nimillään.

"Väinämöisen voisi kääntää italiaksi Suvanon herraksi, Il Signor dell'acqua cheta. Väinä-sanan juuret ovat suvanto-sanassa."

Kerran hän huvitteli kokeilemalla, taipuuko Kalevala Milanon nuorisoslangille. Siinä tietäjä iänikuinen musisoi kanteleen sijaan MP3-soittimella.

Marcello Ganassini asuu Nina -vaimon ja Ondi -poikansa kanssa puoliksi Suomessa ja Italiassa.

Ganassini johtaa Italiassa suvun vesivoimalaitosta, josta tulee elanto.

Kun poika menee kouluun, perhe asuu pari vuotta Suomessa ja muuttaa sitten Sveitsiin Luganon maakuntaan, josta Ganassinin äidin suku on peräisin. Ganassinilla on iäkästä sukua sekä isän että äidin puolelta. Milanolainen isoäiti on 99-vuotias. Hän sai häälahjaksi 1938 kangaspuut Suomesta. Ne tuotiin laivalla Turusta Genovaan.

Perheellä on maita ja kartano, jonne kangaspuut mahtuvat. Suomen-kodissa kangaspuille ei ole tilaa, vaikka puoliso on artesaani.

"Isoäiti kutoi kangaspuilla vielä kymmenen vuotta sitten. Minulla on sellainenkin linkki Suomeen. Italia eli voimakasta fennomania-aikaa 1800-luvulla. Siksi isoisälläkin oli Kalevala."

Esi-isänsä sai kreivin arvonimen 1700-luvulla, Ganassini kertoo hieman nolostellen. Siitä ei ole suvussa meteliä pidetty.

"Isoisä käytti titteliä joskus naureskellen. Pappani inhosi sitä. Ei niillä ole enää merkitystä."

Jos hän voisi vapaasti valita, missä asuu, hän asettuisi pysyvästi Suomeen.

Lehdessä lupaamamme video ei valitettavasti ole saatavilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit