Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Pukukoppien kautta polskimaan

Ihmiset
 
Ari-Veikko Peltonen
Millä helsinkiläisellä uimarannalla nämä kaksi pukukoppia sijaitsivat?
Millä helsinkiläisellä uimarannalla nämä kaksi pukukoppia sijaitsivat? Kuva: Ari-Veikko Peltonen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Zorro on nimi, joka toistui useissa viime viikon Bongaa paikka -vastauksissa. Kuva on Kannelmäessä sijainneesta Etelä-Kaarelan yhteiskoulusta toukokuun lopulta 1971, mikä oli 35 vastaajalla harvinaisen hyvin hallussa, sillä valtaosa heistä on koulun entisiä oppilaita.

"Kuvan seinämaalauksen suunnittelutti ja teetätti oppilaillaan äitini, silloinen kuvaamataidon lehtori Maikki Hirvonen, joka tunnettiin lempinimellä 'Zorro'. Virallisten hyväksytyskuvioiden jälkeen abstrakti maalaus tehtiin keväällä 1970", kertoo Tahvo Hirvonen, koulun entinen oppilas hänkin.

"Hirvonen käytti toisinaan viittaa asusteenaan", Antti Ellonen valottaa lisää lempinimen taustoja.

Marjut Heikkinen kertoi vastauksessaan suunnitelleensa teoksen.

"Koko luokka sitten toteutti maalauksen", jatkaa Pekka Tihveräinen, joka on itse kuvassa vasemmalla.

"Olimme tämän koulun ensimmäiset ylioppilaat, penkkariajoissa auton kyljessä luki teksti 'kaksi likaista tusinaa', meitä kun oli 24, ja Likainen tusina -leffa oli silloin teattereissa", Tihveräinen kertoo.

"Ylioppilaiksi pääsivät kaikki, jotka osallistuivat kirjoituksiin", Tapio Lehtola lisää.

Ylioppilasjuhlia ekyläiset viettivät Kulosaaren kasinolla.

"Sieltä pois tullessa yhdeltä Kaidelta tipahti ylppärihattu mereen, josta Kaide sen sitten muistaakseni kalsarit jalassa uimalla haki", Tihveräinen sanoo.

"Sen jälkeen ainakin itse olin vielä jatkoilla Dipolissa. Kotiin palatessani sain Hesarin jakajalta aamulehden käteeni", Pirjo Lehtolainen muistelee.

"Koulu perustettiin yksityiskouluna. Ensimmäiset oppilaat aloittivat 1963. Kannelmäen valistuneet vanhemmat halusivat lapsilleen lähikoulun. Oman koulurakennuksen ja opetusvälineiden ynnä muiden varainhankinnassa tarvittiin muun muassa koulun naistoimikunnan, oppilaiden ja opettajien panosta monien tempausten muodossa. Rehtori Mikko Mikkelillä oli erittäin suuri rooli koulun perustamisessa ja kehittämisessä. Opettajat olivat 'nuoria' ja innostuneita työstään", kuvailee Ulla Hautanen (o. s. Pärnänen).

"Nykyisin rakennus toimii osana Kannelmäen peruskoulua", kertoo Seppo Pitkänen, joka oli 1971 yksi koulun nuorista opettajista. "Aloittelin silloin virkauraani voimistelunopettajana."

Etelä-Kaarelan yhteiskoulu siirtyi myöhemmin kaupungin ylläpitämäksi kouluksi ja sen nimi muuttui ensin Etelä-Kaarelan lukioksi ja sen jälkeen Länsi-Helsingin lukioksi, jolloin se muutti uusiin tiloihin. Nykyään Länsi-Helsingin lukiota ei enää ole.

Lopuksi vielä soitto oppilaiden suosikille Maikki "Zorro" Hirvoselle, jonka tunnusväri oli musta. Mistä sait idean seinämaalauksen toteuttamiseen?

"Olin katsellut harmaaksi maalattua, ikävännäköistä seinää ja ajattelin, että jotain sille täytyy tehdä", hän vastaa ja kertoo, että koulussa oli loistavat mahdollisuudet opettaa kuvaamataitoa.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Jouni Kangasniemen. Hän saa Hannes Markkulan muistelmateoksen Presidenttien ja murhamiesten pöydissä (Teos).

Tämän viikon arvoituksessa ollaan uimarannalla. Millä helsinkiläisellä rantsulla pukukopit sijaitsivat ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla paikasta omakohtaisia muistoja?

 

Lähetä vastauksesi 4. 6. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Hannu Lindroos
He ovat Etelä-Kaarelan yhteiskoulun ensimmäisiä ylioppilaita 1971.
He ovat Etelä-Kaarelan yhteiskoulun ensimmäisiä ylioppilaita 1971.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit