Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosmopoliitti vaali hyviä tapoja

Leena Tanner 1936–2015

Ihmiset
 
Harri Palmu
Leena Tanner
Leena Tanner

Ulkoasiainministeriön virkamiesten puolisoiden yhdistyksen entinen puheenjohtaja, opettaja Leena Tanner (o.s. Palmu) kuoli 13. huhtikuuta Ranskan Rivieralla. Hän oli 78-vuotias, syntynyt 13. kesäkuuta 1936 Varkaudessa.

Talvisodan puhjettua Viipurissa asunut perhe muutti Helsinkiin. Perheensä Helsingin olympiakisojen aikaiset olympiavieraat kutsuivat Tannerin luokseen Yhdysvaltoihin New Jerseyn Leonia-nimiseen kaupunkiin, jossa hän kävi lukion viimeisen luokan 1955–1956.

Opiskelujen jälkeen Tanner oli ulkoministeriössä työskennelleen puolisonsa ja myöhemmin suurlähettiläänä palvelleen Arto Tannerin rinnalla ulkomaankomennuksilla vuodesta 1965 lähtien yhteensä 26 vuoden ajan. Asemapaikkoina olivat muun muassa, Bagdad, New York, Washington D.C., Beirut, Itä-Berliini, Tel Aviv ja Ateena.

Sosiaalisuutensa ja kielitaitonsa ansiosta Tannerilta luonnistui verkostojen luominen. Hän ei hätkähtänyt vaikeitakaan olosuhteita, joita varsinkin sodan runtelemassa mutta sinänsä suuresti arvostamassaan Beirutissa perhe joutui kohtaamaan. Kotimaassa ollessaan hän viihtyi erinomaisesti pääkaupunkiseudulla ala-asteiden opettajana.

Suomessa Tanner oli useita vuosia ulkoasiainministeriön virkamiesten puolisoyhdistyksen puheenjohtaja. Hän edisti tarmokkaasti puolisoiden asemaa. Puolisothan toimivat virkamiesten apuna ilman palkkaa tai korvauksia. Sittemmin asiantilaan on tullut hieman parannusta.

Tanner arvosti hyviä tapoja, joiden rapautumisen koki epämiellyttäväksi ilmiöksi. Hän oli aktiivisesti mukana Tapaseurassa ja sen hallituksen jäsenenä.

Tannerit olivat hyvin vieraanvaraisia. Leena Tanner oli erinomainen ruoanlaittaja, aistikas kutsujen ja illanistujaisten emäntä, joka loi iloisen ilmapiirin. Hän oli suorapuheinen, mutta samalla huumorintajuinen sekä oikeudenmukainen ja -tuntoinen.

Tanner oli aina valmis auttamaan läheisiään ja ystäviään. Hän myös ylläpiti aktiivisesti ystävyyssuhteitaan, joista monet olivat syntyneet jo lapsuudessa ja nuoruudessa sekä Eteläsuomalaisen osakunnan riennoissa.

Sukulaiset ja 1950-luvun ystävät Yhdysvalloista muodostivat tärkeän osansa lähipiirissä. Oma perhe eli puoliso, lapset ja lapsenlapset olivat Leena Tannerin elämässä kuitenkin tärkeimmät ja rakkaimmat.

Harri Palmu
Kirjoittaja on Leena Tannerin veli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit