Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeiston ja äärivasemmiston maalitaulu ei taipunut Kremlin painostuksessa

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Laura Mendelin
"Politiikan alkuideasta on etäännytty kauas, ja nykyään puoluepeli hallitsee liikaa", huomauttaa tohtori Ele Alenius.
"Politiikan alkuideasta on etäännytty kauas, ja nykyään puoluepeli hallitsee liikaa", huomauttaa tohtori Ele Alenius. Kuva: Laura Mendelin

Katsaus Ele Aleniuksen ansioluetteloon ei selitä täysin hänen painavinta merkitystään. Tohtori, puoluejohtaja, ministeri, Suomen Pankin johtaja – kyllä vaan, mutta on jotakin kestävämpää uran ulkopuolelta. On periaatteellinen itsenäisyysmies, riippumaton ajattelija, voi jopa sanoa: moraalinen auktoriteetti.

Huomenna perjantaina 90-vuotispäiväänsä viettävä Alenius joutui 1960–70-luvulla paikkoihin, joissa tosissaan punnittiin hänen näkemystensä pitävyyttä. Neuvostoliitto hiillosti Skdl:n johtomiestä armotta, eikä liioin avointa tukea tarjonnut moni Suomessakaan. Oli nojauduttava omiin voimiin.

"Muistelmilleni olisi sopinut Kahden tulen välissä -nimi, joka kuvaisi, miten jäin oikeiston ja äärivasemmiston maalitauluksi. Laitoin silti nimeksi Salatut tiet, joka paremmin heijastaa elämän ennalta arvaamatonta luonnetta", Alenius kertoo avarassa kodissaan Helsingin Roihuvuoressa. Ikkunoiden takana tulvii alkukesän valo.

Elokuun 1968 vaarantäyteisinä päivinä Alenius tuomitsi Tšekkoslovakian miehityksen, eikä pyörtänyt kantaansa, vaikka suurlähettiläs Andrei Kovalev neuvostohallituksen nimissä siihen painosti.

"Kun torjuin sen, Kovalev jatkoi: 'Meidän on sitten ryhdyttävä toimenpiteisiin teitä vastaan.' Ajattele, suuri maailmanvalta vastaan pienen maan pieni Alenius!", hän muistelee. Suhde Kremliin jäätyi ja Aleniuksesta tuli punainen vaate Neuvostoliitolle.

"Olin tuolloin ministeri, mutta ei Kekkonen minua jälkikäteenkään kritisoinut."

Aleniuksen asenne lujitti paitsi Skdl:n myös koko Suomen itsemääräämisoikeutta.

Ele Alenius vappujuhlassa 1975 Senaatintorilla.
Ele Alenius vappujuhlassa 1975 Senaatintorilla.

Neuvosto- ja taistolaispaineen ohella Alenius sai tottua oikeiston propagandaan, mutta hän koki hetkittäistä nurjamielisyyttä myös Skp:n enemmistöjohdon suunnalta.

"Aika ajoin tunsin, että minua yritetään saada sivuun, kaventaa asemiani Skdl:n johtajana. Jättäydyin siksi pois ministerivalinnoistakin vuoden 1970 jälkeen, etten enempää kärjistäisi tilannetta", hän paljastaa.

"Painostettuna joskus ajattelin, että jätänkö koko toiminnan – en siis miettinyt puolueloikkaa, vaan ulosloikkaa."

Alenius kuitenkin pysyi johtopaikalla kaksitoista vuotta. Vasta Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi hän suostui lähtemään 1977, koska katsoi tehtävän vastaavan koulutustaan kansantaloustieteilijänä – ja koska Skdl oli noussut jo riittävän itsenäisille sijoille.

Nykypolitiikkaa Alenius kommentoi harvakseltaan. Viime viikolla hän piti Helsingissä ajatuksekkaan puheen vasemmiston laveammista näköaloista – ei järin tavanomainen aihe näinä päivinä.

"Näkisin, että tämän hetken oppositiosta demarit, vihreät ja vasemmistoliitto voisivat keskeisten asioiden suhteen löytää moniakin samansuuntaisia ratkaisuja", hän arvelee.

"Politiikassa suuret linjat ovat olleet pitkään kadoksissa, mutta saattavat taas löytyä."

Kolme nopeaa

Syvimmin vaikuttaneet kirjat

1. Leo Tolstoi: Sota ja rauha

"Kun olin nuori, tämä Tolstoin romaani vastasi humanistista tarvettani ymmärtää sodan ja rauhan suhteita."

 

2. John Maynard Keynes: Työllisyys, korko ja raha

"Siinä on suuri näkemys yhteiskuntajärjestelmän ja talousteorian korjaamiseksi. Hän korostaa kokonaiskysynnän merkitystä täystyöllisyyden hyväksi. Tein väitökseni pitkälti Keynesin ideoiden pohjalta."

 

3. Edward O. Wilson: Konsilienssi – tiedon yhtenäisyys

"Teos vastaa nykyisiä ajatuksiani kokoavasta tiedosta, erotuksena kovin eriytyneelle tieteelle. Pitäisi vahvemmin pyrkiä kokonaiskuvaan."

Eläkevuosina Alenius on kartoittanut ihmiskunnan ja maailmankehityksen suuntaa ja mahdollisuuksia. Hän on pohtinut teemoja kolmessa viime teoksessaan. Pääongelmaksi hän kokee ihmiskunnan sisäiset jännitteet. Ennen muuta ydinaseen ja ilmastonmuutoksen tuomat uhat luovat ja ruokkivat hallitsemattomia riskitilanteita.

"Planeetalla on astuttu kriittiselle rajalle. Maailmassa on edetty vapaan kehityksen ehdoilla, mistä olisi vihdoin aika siirtyä hallittuun kehitykseen."

Eräänä keinona Alenius visioi pitempikestoista kansainvälistä konferenssia. Se olisi riippumattomien tiedemiesten ja ajattelijoiden konklaavi, joka kokoontuisi tilanneanalyysiin, hajaantuisi kansallisiin neuvonpitoihin – ja kokoontuisi uudelleen synteesiä varten. "Tätä tehtävää varten YK on liian sidottu hallituksiin ja päivänkysymyksiin. Foorumin täytyisi olla vapaa ja alkaa jo suhteellisen pian."

Aleniuksen perusoptimismia on, että hän näkee ihmiskunnan paraikaa elävän mahtavaa maailmankehityksen murrosta, joka on verrattavissa valistuksen aikaan 1700-luvulla.

"Kvanttifysiikasta avautuu sellainen mikromaailma, joka on aivan ratkaisevasti erilainen kuin vielä 20–30 vuotta sitten ajateltiin. Myös biologian tulokset rohkaisevat."

"Olemme samassa tilanteessa kuin silloin, kun maakeskeinen käsitys mureni aurinkokeskeisen maailmankuvan tieltä. Tätä ei laajalti vielä tajuta", hän suorastaan innostuu.

Ja katsoo kirkkailla silmillään.

 

Aleniuksen Maailmankehityksen suuri käänne -teoksesta ilmestyy uusi, ajanmukaistettu painos 5. 6.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?