Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiskijukkia koulutettiin kurssilla Kuusamossa 1985 – lopputyö oli disko valistustalossa

Toinen opettajista oli dj Joke Linnamaa: "Ei siellä kurssilla kukaan ollut kai kotibileitä suurempia juttuja kokenut"

Ihmiset
 
Kalle Ipatti Lehtikuva
Dynamite-discon Mikko Pirttijärvi (vas.) sai ohjausta levysoittimen käyttöön kurssin toiselta vetäjältä Kari Niiraselta eli dj Niteltä.
Dynamite-discon Mikko Pirttijärvi (vas.) sai ohjausta levysoittimen käyttöön kurssin toiselta vetäjältä Kari Niiraselta eli dj Niteltä. Kuva: Kalle Ipatti Lehtikuva
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on pitkän linjan dj Joke Linnamaa, joka oli järjestämässä kesäkuussa 1985 tiskijukkakurssia Kuusamossa.

"Avaa vaikka Nyt-liite ja katso menolistasta kaikkien tiskijukkien nimet", sanoo vuodesta 1968 dj:n hommia painanut Joke Linnamaa. "Kuukauden aikana tuhat eri nimeä ei edes riitä. Mutta 1980-luvulla koko Suomessa oli ammattilevyjuontajia 650."

Silloin tiskijukkia pitikin saada lisää. Kesäkuussa 1985 Linnamaa ja Kari "Nite" Niiranen järjestivät Kuusamossa kolmepäiväisen tiskijukkakurssin ammattikasvatushallituksen varoilla.

Vuonna 1985 Kuusamo ei ollut varsinaisesti diskokeskus eikä kurssilaisilla ollut liiemmälti kokemusta hedonistisista diskoilloista.

"Ei siellä kurssilla kukaan ollut kai kotibileitä suurempia juttuja kokenut", Linnamaa sanoo.

Opiskelijat olivat kuitenkin motivoituneita. Suurimmalla osalla oli tietoutta musiikista ja kiinnostusta alaan – toisin kuin aikaisemmalla samantyyppisellä kurssilla Lahdessa, jonne oli kerätty oppilaita työttömyyskortistosta. Linnamaa arvioi vuoden 1985 lehtijutussa porukan olleen "täysin alalle sopimatonta rupusakkia".

"Kuusamossa opiskelijat olivat hyvin positiivisia ja iloisia. Sellaisia avoimia tyyppejä, joiden voi hyvin kuvitella pärjäävän alalla", Linnamaa sanoo.

Kalle Ipatti Lehtikuva
Kurssin oppilaat ja opettajat poseerasivat myös yhteiskuvassa.
Kurssin oppilaat ja opettajat poseerasivat myös yhteiskuvassa.

Kuulostaa absurdilta, että dj:ksi voisi opiskella koulunpenkillä. Mitä siellä oikein sitten opetettiin?

Linnamaa muistelee 30 vuoden takaista kurssia.

"Minulla oli jonkinlainen kansio, johon olin valmistellut erilaisia asioita. Lähinnä siinä kerrottiin ja luonnehdittiin, että miten asiat käytännössä toimivat: mikrofonin käytön alkeita ja käytännön soittamista, miten toimitaan levy-yhtiöiden kanssa ja mistä niitä levyjä saa hommattua."

Sekä se tärkein, että "tiskijukka on musiikin viestinviejä".

Tilannetta saattaa olla nykyään vaikeaa ymmärtää, kun jokaisella on mahdollisuus tutustua lähes kaikkeen musiikkiin internetin avulla.

Vuonna 1985 dj oli edelläkävijä. Se, joka näytti, mikä on kovaa kamaa.

Opiskelijoiden lopputyö oli järjestää disko.

"He kasasivat kamat, soittivat, purkivat kamat ja roudasivat. Me seurasimme vain päältä", Linnamaa kertoo.

Alun perin opiskelijoiden piti suorittaa lopputyö jossakin "oikeassa" ravintolassa kuten Hotelli Kuusamossa, mutta hotellilla ei uskallettu päästää amatöörejä vetämään iltaa.

Lopulta disko järjestettiin ilmaistapahtumana Kuusamon valistustalossa.

"Se oli joku paikallinen kunnantalo tai työväentalo – joku vanha laatikkorakennus, jossa oli lava. Siellä sitten toteutettiin jonkinlainen disko."

Ihmisiäkin tuli paikalle, eikä kummempia kommelluksia muistu Linnamaan mieleen.

Miten opiskelijoiden dj-haaveiden kävi, siitä Linnamaa ei tiedä, sillä hän ei ole pitänyt tiivistä yhteyttä opiskelijoihin.

Sen lisäksi, että tiskijukkia on nykyään kolmetoista tusinassa, työnkuva on muuttunut, sanoo yhä dj-keikkoja tekevä Linnamaa.

"Juontavat dj:t on kuoleva ammattikunta. Siitä lähtien kun James Brownin huudahduksia alettiin sämplätä musiikin sisään, tiskijukkien toimenkuva on muuttunut."

"Nykyään ei ole enää juontavia tyyppejä, jotka tekevät illan aikana draamankaarta, joka viedään lopulta kliimaksiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit