Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksinhuoltaja opiskeli nelikymppisenä astronautiksi, vaikka kärsi ahtaan ja korkean paikan kammoista

Ihmiset
 
Avaruussukkulan laukaisu oli lähes pettymys astronautille
Avaruussukkulan laukaisu oli lähes pettymys astronautille
Nasan Astronautti Charlie Camarda oli avarauussukkula Discoveryn miehistössä kesällä 2005. Nousun ajan hän ravisteli kollegaansa ja nauroi.

Suomeen saapui keskiviikkona astronautti, Charles Camarda, Nasan mies.

Kun kerrankin saa tavata avaruudessa käyneen astronautin, on pakko esittää yksi kysymys: Paljonko nousee penkistä?

"Aargh, en ole koskaan ollut hyvä penkissä, minulla on ongelmia olkapäiden kanssa. Ehkä saan nostettua vähän yli 90 kiloa. En ole koskaan tehnyt tosissani penkkiä", Camarda kertoo.

Se on silti paljon enemmän kuin Camardan oma paino, jonka on lähellä hänen ikäänsä, 63.

Jukka Gröndahl HS
"Jos olisin päässyt astronauttioppiin nuorempana, se olisi tapahtunut vääristä syistä: Naisten iskemiseksi, vitsi, vitsi", Charles Camarda sanoo.
"Jos olisin päässyt astronauttioppiin nuorempana, se olisi tapahtunut vääristä syistä: Naisten iskemiseksi, vitsi, vitsi", Charles Camarda sanoo.

Camarda varttui New Yorkissa, Queensin kaupunginosassa. Kun hän oli nuori, New York oli paljon karumpi kaupunki kuin nykyään. "Queens ei ollut niin paha, mutta matka kouluun oli rankka. Yliopistoni oli Brooklynissa. Se oli pahaa aikaa 60-luvulla ja 70-luvun alussa: oli jengejä, rotumellakoita ja rikoksia."

Jo pikkupoikana Camarda haaveili pääsevänsä avaruuteen, mutta New Yorkin arjessa pelkkä joukkoliikenteen käyttäminen oli seikkailu.

"Olin nörtti. Ainakin puolinörtti. Puolinörtti, joka yritti selviytyä New Yorkissa kovien tyyppien keskellä", Camarda kertoo ja nauraa.

"Vihasin tappeluita, mutta minun oli pakko matkustaa metrolla läpi Bedford–Stuyvesantin, joka oli New Yorkin pahimpia alueita kaupungin pahimpina aikoina. Oli pakko oppia tappelemaan."

Camarda poistui mukavuusalueeltaan ja meni vastentahtoisesti nyrkkeily- ja karate-saleille.

"Vihasin nyrkkeilykehään menoa, kunnes opin nyrkkeilemään hyvin."

Hän valmistui insinööriksi, pääsi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkijaksi ja muutti Hamptoniin Virginiaan. Hän oli 22 vuotta Nasan tutkija. "Tutkimme materiaaleja, jotka kestävät äärimmäistä kuumuutta."

Ne olivat toimistohommia. Sitten Camarda pääsi Nasan ei-lentäjille tarkoitettuun astronauttikoulutukseen. "Ensimmäisen kerran hain, kun olin ollut kolme vuotta Nasalla töissä, mutta tutkintoni ei riittänyt. Odotin 18 vuotta ja hain uudestaan."

Camarda poistui jälleen mukavuusalueeltaan. Hän taisi tehdä samalla jonkin sortin mukavuusalueelta poistumisen maailmanennätyksen. Camarda oli eronnut, 44-vuotias yksinhuoltajaisä. Kaiken lisäksi Camarda kärsi ahtaan paikan kammosta ja korkean paikan kammosta.

"Enkä osannut uida."

Ei kovin hyvät lähtökohdat astronauttikoulutukseen, jossa ollaan erityisen paljon ahtaissa paikoissa, korkealla ja vedessä.

"Ensimmäinen harjoitus oli merestä pelastautumista, mikä oli erittäin vaikeaa minulle, koska en osannut pidättää hengitystäni. Samoin sukellusharjoitukset. Avaruuskävelyä harjoiteltiin veden alla ahtaassa avaruuspuvussa. Minun piti voittaa vain kaikki nuo pelkoni."

Charles Camarda (vas.) tutki Discoverya Soichi Noguchin ja Eileen Collinsin kanssa helmikuussa 2005.
Charles Camarda (vas.) tutki Discoverya Soichi Noguchin ja Eileen Collinsin kanssa helmikuussa 2005.

Nelikymppisenä hän halusi opiskella astronautiksi näyttääkseen tyttärelleen esimerkkiä.

"Hän oli 8-vuotias. Halusin kasvattaa tyttäreni täysin itsenäiseksi. Ettei hän pelkäisi mitään. Että hän uskaltaisi tavoitella sitä, mitä hän todella haluaa ja kohdata pelkonsa."

Isän opit menivät perille hieman liiankin hyvin.

"Hän ei pelkää edes minua. Hän on täysin peloton. Jos hän vaikka näkee, että joku iso tyyppi kiusaa tai ahdistelee jotain metrossa, hän menee väliin ja käskee lopettamaan, vaikka olisi yksin. Se voi olla aika vaarallisista nuorelle naiselle."

Vaarallista on avaruusmatkailukin. Helmikuussa 2003 avaruussukkula Columbia tuhoutui. Camarda oli onnettomuuden aikaan Venäjällä koulutuksessa. Hän palasi Yhdysvaltoihin niin nopeasti, että suuri osa hänen varusteistaan jäi Venäjälle.

Camarda oli insinöörinä erikoistunut lämpöeristeisiin, ja juuri eristeongelmat aiheuttivat Columbian tuhon. Camarda kehitti kiivaasti ratkaisua lämpöeristeongelmiin.

Hän pääsi testaamaan tutkimustuloksiaan ja ongelmanratkaisukykyjään käytännössä heinäkuussa 2005. Hän oli mukana avaruussukkula Discoveryn miehistössä. Se oli ensimmäinen avaruuslento Columbian onnettomuuden jälkeen.

"Matka kesti 14 vuorokautta. Se oli lyhyt reissu."

Nasa
Camarda lähetti avaruudesta terveisiä isälleen.
Camarda lähetti avaruudesta terveisiä isälleen.

Avaruuden pimeys teki vaikutuksen. Internetissä on sitaatti, jonka mukaan hän näki muutakin kuin mustaa: "Voin vakuuttaa, että emme ole yksin."

Camardaa naurattaa jälleen. "Tiedän, että se sitaatti on siellä, mutta en ole koskaan sanonut, että näin jotain. Taksikuski New Yorkissa kysyi juuri samaa, hän ei muusta puhunutkaan. Onko maailmankaikkeudessa muuta elämää? Se on mahdollista, niin monella planeetalla on lähes samanlaiset olot kuin Maassa."

Nyt Camarda on Nasan astronautti- ja innovaatiotoiminnasta vastaava johtava asiantuntija. Hän on Suomessa tutustumassa yliopistoihin ja yrityksiin. Camarda on joensuulaisen Arcusysin vieraana. Se on oppimisteknologiayritys, joka aloittaa yhteistyön Nasan kanssa.

Matka Virginiasta Suomeen kesti 25 tuntia myrskyjen takia.

"Kiertoradallekin pääsi kahdeksassa tunnissa."

Camarda oli mukana Discoveryn lennolla 2005.
Camarda oli mukana Discoveryn lennolla 2005.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit