Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finljandskaja Gazeta -sanomalehti "trollasi" Suomea 1900-luvun alussa

Matkustajakoneeksi tarkoitettu suuri kaksitaso Ilja Muromets muuntui sodassa pommikoneeksi

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Jättiläiskaksitaso Ilja Muromets pommikoneena.
Jättiläiskaksitaso Ilja Muromets pommikoneena.

"Suomi on sangen hyvin järjestetty ja varakas maa, mutta samalla pistää silmiin, että siinä määrässä kuin ulkonainen aineellinen kulttuuri on edistynyt, samassa määrässä on väestön henkinen, siveellinen kehitys jäänyt jälkeen.

Tätä osottavat rikollisuuden lisääntyminen, avioliittojen lukumäärän väheneminen, aviottomain lasten lukumäärän lisääntyminen, juoppouden eneneminen, itsemurhatapausten lisääntyminen ja uskonnon rappiotila.

 

Alkuperäisyys ei ole ominaista suomalaisille. He osaavat vain käyttää hyväksensä vieraita keksintöjä ja vieraita aatteita kaikilla elämän aloilla.

Lahjakkaimmilla suomalaisilla taiteilijoilla ei ole yleismaailmallista merkitystä. Heidän teoksistaan kuvastuu räikeän nationalismin ja väärän isänmaallisuuden aate. Kirjoittaja mainitsee esimerkkinä J. L. Runebergin 'Vänrikki Stålin tarinat'. Niissä ylistetään ruotsalaisen sotaväen voittoja ja urotekoja, mutta venäläiset kuvataan barbaareiksi. Samassa hengessä on kirjoitettu myöskin Topeliuksen 'Maamme kirja', joka on kirjoitettu etupäässä kansakouluja varten. Tässä kirjassa koettaa Topelius istuttaa Suomen nuorisoon väärän käsityksen Venäjästä, pitäen sitä eräänä Suomen rajalla olevana maana ja mainitsematta sanaakaan siitä, että Suomi kuuluu samaan Venäjään."

Näin kertoi Finljandskaja Gazeta Suomesta otsikolla "Suomalainen kulttuuri ja sen nurja puoli" Helsingin Sanomien sivuilla 30. toukokuuta 1915 julkaistussa tekstissä.

Venäjällä nousseen nationalismin ja suomalaisten kansallisaatteen törmäys 1800-luvun lopulla käynnisti Suomessa venäläistämistoimet.

Kenraalikuvernööri Bobrikov perusti vuonna 1900 venäjänkielisen Finljandskaja Gazeta -sanomalehden tarkoituksenaan estää separatismia ja vankistaa venäläisten otetta Suomen suuriruhtinaskunnassa, tai kuten lehti tehtäväkseen avausnumerossaan ilmoitti:

"Suomalaisten ja venäläisten keskinäisen rauhan ja luottamuksen edistämisen."

Gazetan rinnalle perustettiin myös suomenkielisiä versioita, joiden kohteena oli lehden oman määrittelyn mukaan suomalainen yleisö. Lehti siis kertoi suomalaiselle yleisölle, millaisia suomalaiset ovat. Lehden todellinen kohderyhmä oli kuitenkin Suomessa asuvat venäläiset.

Vaikka Gazetan uskottavuus suomalaisten keskuudessa olikin kyseenalainen, lehti usein hämmensi Venäjän ja Suomen välisiä suhteita, sillä Venäjän lehdistöllä oli tapana siteerata Finljandskaja Gazetaa kertoessaan Suomen asioista. Lehden toiminta Venäjän äänenkannattajana Suomessa lakkasi keväällä 1917.

Varhaisvenäläisen eeppisen sankarin mukaan nimetty kaksitaso Ilja Muromets oli aikansa suurimpia lentokoneita.

Alkujaan matkustajakoneeksi tarkoitettu Muromets muunnettiin sodan alettua pommikoneeksi. Helsingin Sanomat esitteli ilmailupioneeri Igor Sikorskyn suunnitteleman koneen valokuvan kera toukokuussa 1915.

"Sikorskin jättiläiskaksitaso on noin 20 metriä pitkä, sen siivet ovat n. 40 metriä, kantopinta-ala n. 215 nel. metriä ja se painaa 3 ½ tonnia. Siinä on 4 konetta, kukin 400–600 hevosvoimaisia. Vaikka kaksi niistä joutuu epäkuntoon, voi lentokone kuitenkin jatkaa kulkuaan. Ensimäinen 'Ilja Muromets' lensi 400 hv. koneella kaksi tuntia, 8 miestä mukanaan ja yli 1 ½ tuntia 16 miestä mukanaan sekä sitä paitsi kuljettaen 1 ½ tonnin lastin bentsiinivarastoa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit